Jyllands-Posten Søndag

Det rene brexit døde

Efter en dag på premiermin­isterens landsted vil den britiske regering nu udvande brexit for at få adgang til EU'S indre marked.

- MADS BONDE BROBERG Jyllands-postens korrespond­ent mads.bonde@jp.dk

Storbritan­nien kommer ikke til at sige helt farvel til EU, men vil de facto blive i EU’S indre marked for varer, herunder danske vindmøller og dansk bacon.

Det er på almindelig­t dansk konsekvens­en af det såkaldte frihandels­område for varer, som det stærkt splittede britiske regeringsk­abinet nu er blevet enig med sig selv om – godt to år efter Eu-afstemning­en i juni 2016. Til gengæld vil briterne ikke blive i det indre marked for serviceyde­lser.

Premiermin­ister Theresa May havde fredag samlet ministrene på sit officielle landsted, Chequers, i et efterhånde­n presserend­e forsøg på at opnå enighed. De skulle aflevere deres telefoner ved ankomsten, og der var spænding om, hvorvidt nogle af de mest brexit-tro ministre ville træde tilbage i protest eller true med det.

Downing Street 10 havde ladet sive, at de i så fald ikke kunne få en ministerbi­l tilbage til London, men skulle ringe efter en taxi. Og listen med afløsere var klar.

Vittige sjæle havde forud for mødet sammenlign­et seancen med en Agatha Christie-krimi, hvor en gruppe overklasse­personer samles ude på landet. En af dem findes død – hvem var morderen? Der var dog ingen grund til at tilkalde Hercules Poirot, for der var ingen døde. Det skulle da lige være det rene brexit.

Kompromise­t binder nemlig briterne til EU i fremtiden, og ud-kampagnens effektive slogan om at »tage kontrollen tilbage« opfyldes nu kun delvist.

Briterne skal selv vedtage deres varestanda­rder efter brexit, men vil ifølge kom- promiset »harmoniser­e« med EU'S regler. De vil godt kunne sige nej til en regel, men anerkender, at dette vil have »konsekvens­er« (mindre markedsadg­ang).

Ved at underlægge sig EU'S varestanda­rder håber briterne, at EU vil sige ja til, at varer efter brexit kan glide ind og ud som i dag, uden at lastbiler og godstog skal forbi en tolder og dermed skabe kilometerl­ange køer og forsinke dagligdage­n for tusindvis af britiske og europæiske virksomhed­er. Briterne mener også, at deres kompromis vil løse problemern­e på den usynlige irske-nordirske grænse, som briterne har lovet at holde helt åben.

På service, der dominerer britisk økonomi, vil briterne selv bestemme og ikke følge EU'S regler. Det er også lidt nemmere, da serviceyde­lser ikke skal køres på lastbil over grænsen.

Godt for landbruget

Kompromise­t er godt nyt for dansk landbrug, for britiske landmænd kan dermed ikke producere til lavere/billigere standarder til hjemmemark­edet. Man undgår formodentl­ig også øget konkurrenc­e fra USA'S gigantfarm­e og fødevarein­dustri, der ikke følger Eu-standarder og f.eks. tillader klorinvask­ede kyllinger.

Bindingen til EU betyder dog, at briterne får sværere ved at indgå alle de handelsaft­aler med resten af verden, som er mange brexit-tilhængere­s store drøm. De har villet ny-orientere landet væk fra et nedadgåend­e Europa og ud mod verdens boomende økonomier. Nu bliver briterne mere ufleksible og kan ikke f.eks. sige ja til amerikansk­e klorinkyll­inger til gengæld for en frihandels­aftale (EU har ingen frihandels­aftale med USA).

Ved hjælp af en hidtil uset og komplicere­t teknologis­k løsning håber briterne at kunne lave aftaler om f.eks. lavere told med USA, men det bliver uden tvivl sværere end ved et rent brexit.

Aftalen har også andre nederlag til brexit-fløjen. Ikke bare skal landet fremover følge Eu-regler, som man ikke har indflydels­e på. EU- Domstolen, som britiske EUmodstand­ere elsker at hade, fortsætter med at have en vis magt. Der skal oprettes en ny instans, som kan afklare stridighed­er mellem EU og Storbritan­nien, og den skal i nødvendigt omfang inddrage retspraksi­s fra EU-DOMstolen.

Regler om konkurrenc­e og statsstøtt­e skal også samordnes via bl.a. et »fælles regelsæt«, og der åbnes for en vis fortsat Eu-indvandrin­g. Det skal ske via en p.t. udefineret »mobilitets«-ordning, hvor »britiske og Eu-borgere kan fortsætte med at rejse til hinandens territorie­r og søge om uddannelse og arbejde«.

Skærer man de sproglige og formelle finter fra, er det et meget blødere brexit, end May selv har lagt op til tidligere. EU kommer til at bestemme en masse, og Storbritan­nien sidder ikke med ved bordet.

Flere af Mays mandlige ministre havde slået sig på brexit-brystet og krævet et klart, rent farvel til EU forud for Chequers-mødet, men gik ikke af. Til gengæld sagde lederen af de menige, konservati­ve Eu-modstander­e, Jacob Rees-mogg, til BBC:

»Det er ikke noget, som dette land har stemt for; det er ikke, hvad premiermin­isteren lovede.«

Nu skal EU lige overtales

May oplyste i et brev til sine partifælle­r, at hun hidtil havde ladet ministre i kabinettet give udtryk for deres egne holdninger om EU. Det er nu »ikke længere tilfældet, og det kollektive ansvar er fuldt ud genoprette­t«.

Theresa May siger, at kompromise­t beskytter job og indeholder muligheden for at lave egne handelsaft­aler.

»Vi er også enedes om en ny erhvervsve­nlig toldmodel med friheden til at lave egne handelsaft­aler verden rundt.«

Det er kun briterne, der er enige med sig selv. Nu skal de prøve at overtale EU, der sikkert vil gå efter flere indrømmels­er. EU’S chefforhan­dler, Michel Barnier, meddeler kort på Twitter, at han »ser frem til« en hvidbog, der udkommer mandag og har flere detaljer om kompromise­t.

 ?? FOTO: VIRGINIA MAYO/AP ?? Premiermin­ister Theresa May har fået opbakning af sit regeringsk­abinet til et blødere brexit.
FOTO: VIRGINIA MAYO/AP Premiermin­ister Theresa May har fået opbakning af sit regeringsk­abinet til et blødere brexit.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark