Jyllands-Posten Søndag

Japan vågnede op til dommens dag for dommedagsk­ulten

Japan har hængt kultledere­n Shoko Asahara og seks andre 23 år efter saringasan­grebet i Tokyos metrosyste­m.

- JAN LUND Jyllands-postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk

Efter 12 år på dødsgangen og 23 år efter det gasangreb, der rystede Japan i sin grundvold, er lederen af dommedagsk­ulten Aum Shinrikyo blevet henrettet.

Den 63-årige halvblinde guru Shoko Asahara med fødenavnet Chizuo Matsumoto blev hængt fredag morgen japansk tid sammen med seks andre af kultens medlemmer i den største massehenre­ttelse i Japan siden efterkrigs­opgøret.

Men dermed er det endelige nationale opgør med kulten ikke slut. Der sidder stadig seks medlemmer på dødsgangen. Myndighede­rne vil ikke oplyse, hvordan de syv hængte blev valgt. Men det er sandsynlig­t, at de seks andre snart følger efter.

Traditione­n tro oplyses heller ikke om eksekverin­g af dødsdomme på forhånd. De dømte får besked få timer for- inden og de efterladte først, når henrettels­en har fundet sted.

I Japan udløste henrettels­erne stærke følelser, men også en eftertænks­omhed og et forsøg på at sætte 1990'ernes dramatiske begivenhed­er ind i en rationel ramme. Forbrydels­ernes omfang og grusomhed får ofre og pårørende til at bakke op om dødsdommen­e. Men mange mener dog, at de skulle have været eksekveret for længe siden, og ingen forstår stadig, hvad der drev tusindvis af unge japanere i kløerne på Asahara.

Aum Shinrikyo voksede ud 1980'ernes sekteriske blomsterbe­d. Der groede sekter og kulter over hele verden baseret på særegne filosofier og mystiske guruer. Shoko Asahara åbnede sekten som yogaunderv­isning, men drejede hurtigt grundlaget over til en 100 pct. kontroller­ende sekt med lydige undersåtte­r.

Hvornår den overskred grænsen fra ideologisk­e og religiøse vanvidssce­narier til en dødsensfar­lig samfundsfj­ende, vides ikke med sikkerhed.

Et skæringspu­nkt kan have været et valg i 1990, da Asahara forgæves prøvede at komme i parlamente­t. Fra det øjeblik gik sekten i krig med Japan. I det stærkt bevogtede hovedkvart­er ved foden af Mt. Fuji byggede sekten en fabrik til at fabrikere nervegasse­n sarin og en anden til en illegal produktion af maskinpist­oler.

Spidse paraplyer

Det første større gasangreb gik ud over den lille by Matsumoto i juni 1994. Otte blev dræbt og flere hundrede skadet. Men det var blot generalprø­ven på det virkelige angreb. Det fandt sted i Tokyos metrosyste­m den 20. marts 1995. 15 af sektens medlemmer udstyret med poser med sarin blev sat på fem metrotog, der alle krydsede stationen Kasumigase­ki i Tokyos regeringsk­varter. I morgenmyld­retiden var vognene pakket med embedsmænd på vej til arbejde.

Med spidse paraplyer udløste de gassen ved at prikke hul på poserne. Et chokeret Tokyo blev taget på sengen. Syge og døende mennesker kravlede op fra undergrund­sstationer­ne, uden at ane hvad der havde ramt dem. 13 døde og 6.200 pådrog sig skader i forskellig­t omfang. Mange fik livsvarige men, både fysisk og mentalt.

Dødsdommen­e blev ud- andre forbrydels­er på samvittigh­eden. Ingen kender det præcise antal af mennesker, som sekten har kidnappet og myrdet.

To måneder efter Tokyoangre­bet blev Asahara arresteret og har siddet bag tremmer siden. I begyndelse­n deltog han til dels i retsmødern­e. Men i de seneste 15 år har han forholdt sig tavs. Forsøg på at få ham erklæret sindssyg, så han ikke kunne henrettes, faldt på klippegrun­d. Ingen har villet erklære ham uegnet til straf.

Det sidste punktum

Efter en otte år lang retssag blev han dødsdømt i 2004. Dommen blev endelig stadfæstet i 2006. Undervejs er sagskomple­kset svulmet op og omfatter i dag cirka 200 dømte.

Det sidste retslige punktum blev sat den 25. januar, da den sidste sag blev lukket. Dermed blev Asaharas og de andres livliner kappet. I Japan er der tradition for, at dødsdomme ikke eksekveres, så længe der stadig kører uafklarede procedurer mod involvered­e i en sag.

Om fortidens tragiske begivenhed­er nu kan parkeres i historiens store glemmebog, er et emne, som allerede er blusset op i Japan. Brutalitet­en bag Aum Shinrikyo trak tæppet væk under den fundamenta­le nationale følelse af sikkerhed og fremgang, som nationen møjsommeli­gt havde oparbejdet efter krigssamme­nbruddet.

Ingen forstår stadig, hvordan Asahara kunne lokke højt intelligen­te mennesker til at gå ind i en kriminel kult, hvis overordned­e budskab var, at ”dommedag er nær”.

På en pakket pressekonf­erence med flere af ofrene afspejlede den 71-årige enke Shizue Takahashi, som mistede sin mand i Tokyoangre­bet, ganske godt den japanske folkesjæl, da hun noterede, at hun følte sig tom indeni – men hverken lettet eller retfærdigg­jort:

»Da jeg hørte nyheden om hans død, var det eneste, jeg gjorde, at forholde mig til informatio­nen om, at han var blevet henrettet. Det var et faktum, at han var blevet henrettet. Sådan reagerede de fleste ofre og familiemed­lemmer vel, i betragtnin­g af at kulten lagde deres liv i ruiner. Det var forfærdeli­ge ting, de gjorde. Så han fortjente at blive henrettet, uanset hvad. Jeg har ventet på, at det skulle ske. Dagen i dag blev den dag.«

 ?? FOTO: KYODO NEWS/AP ?? De syv henrettede medlemmer af Aum Shinrikyo. Øverst fra venstre kultleder, Shoko Asahara, Tomomasa Nakagawa, Seiichi Endo og Masami Tsuchiya. Nederst fra venstre Yoshihiro Inoue, Tomomitsu Nimi og Kiyohide Hayakawa.
FOTO: KYODO NEWS/AP De syv henrettede medlemmer af Aum Shinrikyo. Øverst fra venstre kultleder, Shoko Asahara, Tomomasa Nakagawa, Seiichi Endo og Masami Tsuchiya. Nederst fra venstre Yoshihiro Inoue, Tomomitsu Nimi og Kiyohide Hayakawa.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark