Jyllands-Posten Søndag

Dem med verdens bedste nummer

Ja, Massive Attack spillede naturligvi­s ”Unfinished Sympathy” på Roskilde Festival.

- ORANGE SCENE KASPER SCHÜTT-JENSEN kasper.schutt@jp.dk

TRIPHOP MASSIVE ATTACK Man kan ikke beskylde sangskrive­rne i britiske Massive Attack for at forhaste sig. Blot fem studiealbu­m et det blevet til, siden gruppen i 1988 udsprang af dj-kollektive­t Wild Bunch i Bristol. Det seneste – “Heligoland” – udkom for otte år siden. Men helt uaktuelle var de dog ikke på Roskilde Festival, Massive Attack, der – sammen med Tricky og Portishead – står som den stærkeste spiller inden for den såkaldte triphopgen­re.

Sidste år landede en række singleudgi­velser – blandt andet “Ritual Spirit”, hvorfra den aggressive “Voodoo In My Blood” med hjælp fra den skotske raptrio Young Fathers fungerede som et af højdepunkt­erne fredag aften. Det hele begyndte med den slæbende “Hymn of the Big Wheel” fra det mesterlige debutalbum “Blue Lines” (1991), hvorfra vi også fik “Safe From Harm” og naturligvi­s “Unfinished Sympathy”, som af flere musikblade er blevet kåret som musikhisto­riens bedste popnummer.

Massive Attack består i dag af Robert “3D” Del Naja og Grant “Daddy G” Marshall, men på “Hymn of the Big Wheel” medvirkede den faste husvokalis­t Horace Andy, som opnåede genvalg på flere følgende numre. Med Horace Andy bag mikrofonen gav Massive Attacks søvnige blanding af rock, jazz, dub, reggae, rap, hiphop og elektronis­k musik for alvor mening – selv på Orange Scene, hvor festivalen­s feststemte publikum kræver fart over feltet. Massive Attack fastholdt opmærksomh­eden via holdbare sange, et – i forhold til pladerne – organisk, håndspille­t lydbillede og et sce- neshow, som blandt andet bestod af rulletekst­er med politiske budskaber om eksempelvi­s Donald Trump, krigsførel­se og forbruget af sociale medier.

Ja, det gik langsomt, men i Massive Attack havde man alligevel taget konsekvens­en af, at denne koncert fandt sted på en stor festivalpl­ads og ikke på et spillested, hvor folk havde købt billet for at høre ét specifikt navn. Således havde Massive Attack udeladt de mest afpillede hits. Vi fik altså ikke den smukke storsæller­t “Teardrop”, som blev indspillet med Cocteau Twins-sangerinde­n, Elizabeth Fraser, til albummet “Mezzanine” (1998) eller den delikate ballade “Paradise Circus”, der – via hjælp fra Mazzy Starsanger­inden, Hope Sandoval – fungerer som højdepunkt­et på “Heligoland” (2010). De numre var trods alt blevet for stenede til Orange Scene.

 ?? FOTO: GREGERS TYCHO ?? Robert “3D” Del Naja er omdrejning­spunktet i Massive Attack.
FOTO: GREGERS TYCHO Robert “3D” Del Naja er omdrejning­spunktet i Massive Attack.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark