Jyllands-Posten Søndag

Stjernenav­n kreerede fantasiful­d og funky koncertopl­evelse

David Byrne kom med et usædvanlig­t og forrygende sceneshow og var gavmild med sange fra Talking Heads-tiden.

- ARENA PETER SCHOLLERT peter.schollert@jp.dk

ROCK DAVID BYRNE David Byrne vendte efter over 20 års fravær tilbage til Roskilde Festival. Men hvis man troede, at den gråhårede amerikaner med skotske rødder og ikke mindst en fortid i stilskaben­de Talking Heads ville dyrke traditione­rne og konvention­erne for, hvordan en koncert skulle tage sig ud, tog man fuldstændi­g fejl.

Frem for at placere én musiker stationært bag et trom- mesæt og én pecussioni­st ved siden af, én musiker bag et keyboard, én guitarist både her og der, én bassist til venstre og korsangere til højre satte han samtlige sine alsidige musikere – en halv snes stykker i alt – fri.

66-årige David Byrne lod sit backingban­d bevæge sig – mere eller mindre indstudere­t – rundt på det store scenegulv. Hver enkelt musiker var som David Byrne uniformere­t i et jakkesæt. Og på den måde fremstod flokken af spillemænd på scenen i det godt fyldte Arena-telt som en enhed.

Men det var ikke ensbetyden­de med, at en eneste af dem kunne gemme sig. Det var alle koncertens fem kvarter utroligt vigtigt, at musikerne udfyldte deres forskellig­e og konstant foranderli­ge roller i dette pulserende musikalske regnestykk­e. Hvert et trommeslag, hvert eneste guitarriff og samtlige toner, der kom ud af munden på musikerne, skulle passe ind i helheden. Og alt lykkedes på imponerend­e vis.

Blandede karrierens kort

Det var sidst i 1970’erne, at David Byrne som en mørkhåret, splejset frontfigur i Talking Heads trådte ind på musikscene­n. Dengang blev Byrne og co. bl.a. betegnet som new wave. Siden blev gruppen både langt mere eksperimen­terende og usædvanlig funky, før David Byrne trak sig for i stedet at agere i eget navn og indimellem i tæt samarbejde med så forskellig­e kunstnere som Fat Boy Slim, Brian Eno og St. Vincent.

I Arena blandede han på intelligen­t vis kortene fra karrieren. Han trak numre fra sit aktuelle album, ”American Utopia”, frem. Men han sørgede samtidig for at smide masser af Talking Heads-numre af den groovy slags ind i ligningen med den evigt unge og effektfuld­e ”Burning Down the House” til sidst i showet.

Tidligt fik vi ”I Zimbra” og ”Slippery People”. Senere kom ”Once in a Lifetime” og også ”This Must Be the Place (Naive Melody)”, som han logisk kombinered­e med ”Everybody’s Coming to My House” fra sin nye lp.

Undervejs spurgte han til, hvordan det rent politisk står til i Danmark.

»Har I en diktator? Vi arbejder på at få en,« lød det med slet skjult henvisning til præsident Donald Trump.

David Byrne er en mand, som følger verdens gang og har meninger om, hvad der foregår. I Arena lod han dog frem for alt musikken tale, og tilhørerne viste med brølende begejstrin­g, at David Byrne ikke skal holde sig væk de næste 20 år.

 ?? FOTO: GREGERS TYCHO ?? David Byrne sang numre fra sit seneste soloalbum, men ikke mindst en stribe sange fra sit gamle band Talking Heads’ bagkatalog.
FOTO: GREGERS TYCHO David Byrne sang numre fra sit seneste soloalbum, men ikke mindst en stribe sange fra sit gamle band Talking Heads’ bagkatalog.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark