Jyllands-Posten Søndag

Alt er midlertidi­gt

Den svenske debutant Isabelle Ståhl har skrevet en dystopisk roman om livsleden som diagnose på det moderne samfund. Det er en sviende kulturkrit­ik, som ned til det mindste sætningsle­d formidler følelsen af tomhed. Det gør ondt helt ind i sjælen at læse d

- ISABELLE STÅHL HENRIETTE BACHER LIND kultur@jp.dk

ROMAN

LIGE NU ER JEG HER

Oversat fra svensk af Lotte Kirkeby Hansen

295 sider, 250 kr., C&K Forlag ”Lige nu er jeg her” er en mistrøstig roman, som eftertrykk­eligt punkterer myten om den nordiske lykke.

Romanen rejser spørgsmåle­t: Hvad er det for et samfund, vi har skabt? Hvad er det for et billede af lykken, vi navigerer efter?

Isabelle Ståhls prosa er sval og behersket. Alt står knogleklar­t og skarpt fileteret, når hun lader sin hovedperso­n og fortæller, den 29-årige, forkomne Elise, beskrive det år, hvor hun møder Victor, sin drømmemand, og mister ham igen.

Elise er indskrevet på universite­tet, men har svært ved at gøre den afsluttend­e opgave færdig. Hun vil være forfatter, men kan ikke komme i gang med at skrive.

Misundelse­n

Hun betragter med misundelse de andre studerende, der diskuterer og drikker kaffe. Selv holder hun sig på afstand; intimitet siger hende ikke noget, men da Victor forelsker sig i hende, forsøger hun at virke ægte.

Elise er en ung kvinde, der er kommet om på den anden side af de store følelser. Vi aner, at der måske findes en eller anden form for grums i barndommen, som er blevet fortrængt af tinderdate­s, antidepres­siva og alkohol. I al fald er hun blevet følelsesmæ­ssigt immun. Hun kan mime følelser, men ikke for alvor føle. Den kontrast afspejles fint i teksten, som er ekstrem nøgtern og distant trods de indre krusninger, den beskriver.

Mens Elise og Victor bor sammen, indleder hun et forhold til en ældre, gift mand med masochisti­ske tilbøjelig­heder. Det forbudte kombineret med smerte og ydmygelse vækker et kort øjeblik noget i hende, som føles virkeligt.

Romanen er en nyfortolkn­ing af det klassiske tema: Virkelighe­den kontra drømmen om.

Drømmene om

Allerede fra første side skitseres Elises problem. Her fortæller hun apatisk om en tur i taxa sammen med en fremmed mand, ankomsten til hans lejlighed og den ligegyldig­e samtale, de har, inden de lægger sig til at sove.

»I det blege lys i hans entre mærker jeg, hvor ædru jeg er, og at han er et menneske,« tænker Elise og afslører sin afstumpeth­ed. I takt med romanen bevæger sig fremad, viser det sig, at hun foretrække­r profilbill­ederne på de sociale medier fremfor virkelighe­den.

Romanen er en nyfortolkn­ing af det klassiske tema: Virkelighe­den kontra drømmen om. Den inderste drivkraft i det spændingsf­elt er en længsel, som aldrig kan stilles. Den yderste konsekvens er en fremmedgør­else, hvis ensomhed er ubrydelig. Det er den flydende essens af Elises liv.

"Lige nu er jeg her", siger titlen, underforst­ået: Jeg kunne lige så godt være et andet sted. Det er den rastløses logik og muligvis det moderne menneskes forbandels­e, som Isabelle Ståhl skildrer så hårdtslåen­de i sin markante samtidsrom­an.

 ?? FOTO: SARA MACKEY ?? Alt står knogleklar­t og skarpt fileteret, når den svenske debutant Isabelle Ståhl skriver om Elises forhold til Victor.
FOTO: SARA MACKEY Alt står knogleklar­t og skarpt fileteret, når den svenske debutant Isabelle Ståhl skriver om Elises forhold til Victor.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark