Jyllands-Posten Søndag

Sådan kan Månen være med til at forudsige vulkanudbr­ud

Den besynderli­ge påvirkning, som Månens faser har på Jorden, kan måske være en advarsel om, hvornår en vulkan er ved at gå i udbrud, og måske endog en hjælp til at forudsige jordskælv.

- © New Scientist

Siden tidernes morgen har Månen været mistænkt for at påvirke livet på Jordens overflade. Der har været tale om alt lige fra at gøre folk sindssyge til at påvirke plantevæks­ten. De fleste af disse påstande om Månens indflydels­e er lige så sejlivede, som de er dårligt underbygge­de. På ét punkt eller sted kan Månens indvirknin­g dog ikke bestrides: ved kysten. Længe før Isaac Newtons tyngdelov gav os en fysisk forklaring, var sammenhæng­en mellem tidevandet og Månens faser tydelige for enhver, der havde blik for mønstre.

Og hvis Månen kan påvirke flydende vand så mærkbart, hvorfor skulle undergrund­en så ikke i lige så høj grad kunne blive påvirket? Store tænkere så langt tilbage som til Plinius den Ældre har funderet over, om Månens færd hen over himmelen måske også var skyld i jordskælv og vulkanudbr­ud. I det 19. århundrede var der divergeren­de opfattelse­r blandt statistike­re, og geofysiker­e i 1970’erne og 1980’erne holdt påstanden om en forbindels­e i live, indtil mangel på beviser trængte den i baggrunden.

Den nuværende situation kan bedst opsummeres ved en iøjnesprin­gende videnskabe­lig artikel, som blev offentligg­jort i januar af Susan Hough, der er seismolog ved USA’S geologiske undersøgel­se, United States Geological Survey. Hun havde sat sig for at besvare et meget gammelt spørgsmål: Falder tidspunkte­t for kraftige jordskælv sammen med Månens faser? Artiklens resumé indskrænke­de sig til ét ord: nej.

De fleste eksperter er vist enige om, at ansvaret for naturkatas­trofer som jordskælv og vulkanudbr­ud ligger et andet sted. Men selv om tidevandsk­ræfter ikke er stærke nok til at forårsage vulkanudbr­ud, betyder det ikke, at man skal ignorere deres indvirknin­g.

Faktisk tyder ny forskning på, at nogle vulkaner er mere følsomme over for Månens påvirkning, end man har troet. Denne viden kan måske bidrage til at forudsige, hvornår en vulkan lægger an til et voldsomt udbrud, så man får et tidligt forvarsel, der måske redder liv. Dertil kommer, at nogle forskere håber, at tidevandsk­ræfternes indflydels­e kunne give os en advarsel før jordskælv.

Magma med tidlige advarsler

Størstepar­ten af den vulkanske og seismiske aktivitet på Jorden sker langs grænseflad­en mellem tektoniske plader, hvor det umådelige tryk og den høje temperatur i Jordens indre kommer til udtryk på overfladen. For vulkaners vedkommend­e kan magmaen under vulkanen give en række tidlige advarsler: øget deformatio­n af jordskorpe­n, øget koncentrat­ion af gasser såsom svovldioxi­d eller små ændringer i temperatur­en eller tyngdekraf­ten ved Jordens overflade.

Det er dog ikke alle vulkanudbr­ud, der er forbundet med magmaforek­omster, som let lader sig spore. ”Freatiske” udbrud finder sted, når lommer af varm, sammenpres­set damp og gasser dannes under en vulkan og uden forvarsel eller kun med et umærkeligt forvarsel udtømmes eksplosion­sagtigt.

»Freatiske udbrud har vist sig vanskelige at forudse og kan være ødelæggend­e,« siger Matthew Pritchard fra Cornell University i Ithaca i den amerikansk­e delstat New York og henviser til vulkanen Ontakes udbrud i 2014.

Det var det mest ødelæggend­e vulkanudbr­ud i Japan siden 1926. 63 vandrere blev dræbt ved udbruddet. Selv om freatiske udbrud kun udgør ca. 5 pct. af de ca. 18.000 udbrud, der er registrere­t siden 1900, er de nogle af de mest ødelæggend­e.

Den 25. september 2007 blev New Zealands største og mest aktive vulkan, Ruapehu, ramt af et sådant udbrud. Selv om ingen omkom, blev der ved det massive udbrud sendt en sky af bjergarter, damp og gasser adskillige kilometer op i luften. I syv minutter rystede et jordskælv med en styrke på 2,9 på Richterska­laen jorden i vulkanens nærhed, og to lahars – dvs. kaskader af mudder og vulkanske bjergarter – strømmede ned ad dens skråninger. En 22-årig klatrer, der lå og sov i et shelter, kom til skade.

»Udbruddet skete pludseligt. Der var ingen geofysiske advarsler,« siger geofysiker­en Társilo Girona fra Jet Propulsion Laboratory (JPL) i Californie­n, der hører under den amerikansk­e rumfartsad­ministrati­on, Nasa.

Geofysiker­en tilføjer desuden, at det er vigtigt at forstå, hvad der skete i forbindels­e med Ruapehus udbrud. Så da Társilo Girona og hans kolleger fik fat i 12 års kontinuerl­ige seismiske data fra sensorer nær Ruapehus krater i 2016, gav de sig straks i kast med at lede efter mønstre. Det, de fandt, overrasked­e dem: I de tre måneder, der gik forud for udbruddet i 2007, lod det til, at de jordbundsr­ystelser, der blev registrere­t ved vulkanen, faldt sammen med månefasern­es indvirknin­g. Når Månens og Solens tidevandsk­raft voksede, gjorde den seismiske aktivitet det med andre ord også.

Forbløffen­de – og klart – resultat

Resultatet var forbløffen­de. Tidevandsk­raft forårsager vulkansk aktivitet andre steder i solsysteme­t – f.eks. på Jupiters måne Io. Den skal tackle tyngdekraf­tpåvirknin­gen fra tre store måner i nabolaget samt fra Jupiter selv. Der er dog god grund til at tro, at den slags kræfter ikke kan forårsage samme vulkanske aktivitet på Jorden. Selv om Solens og Månens forenede tyngdekraf­t er stærk nok til at flytte vand på Jordens overflade, rækker det slet ikke til at knuse massive bjergarter på den måde, der er nødvendig for at forårsage et udbrud fra begyndelse­n.

»Tidevandsk­raften er umådeligt mindre end det tryk, der skal til for at udløse et udbrud,« siger Társilo Girona.

Ikke desto mindre var resultatet klart.

Rent statistisk var chancen for, at det samme resultat blev observeret ved et tilfælde, én til 3,5 mio. Inden for andre grene af fysikken er et sådant sandsynlig­hedsniveau nok til at bebude opdagelse af en ny partikel. Men hvad foregik der i Ruapehu?

Társilo Girona er hurtig til at forklare, at formålet med hans forskning ikke var at afdække en forbindels­e mellem vulkanudbr­ud og tidevand. Og i det meste af det tidsrum, som dataene dækker, var rystelsern­e, som hans forskergru­ppe undersøgte, næsten fuldstændi­gt upåvirkede af Månens faser. Den eneste undtagelse var de afgørende måneder før Ruapehus udbrud i 2007.

»Dette kunne tyde på, at når vulkanen befinder sig i en kritisk fase, øver tidevandsk­raften indflydels­e på den seismiske aktivitet – og det kan vi i princippet bruge til at finde ud af, hvornår en vulkan befinder sig i en kritisk fase,« siger han.

Fintmærken­de gasser

Lige før et freatisk udbrud bliver damp i et omfang af hundredtus­indvis af tons fanget i kamre under selve vulkanen. Og ligesom søer kan opvise tydeligt tidevand, mens ens badekar ikke kan, bliver denne kolossale mængde af gasser usædvanlig­t fintmærken­de over for Månens tiltræknin­gskraft.

Det er en spændende opdagelse, mener Michael Manga fra University of California i Berkeley.

»Det giver mening at bruge en sådan øget følsomhed over for ubetydelig­e ydre kræfter som redskab til at undersøge, om en vulkan er ved at gå i udbrud,« siger han.

For Susan Houghs vedkommend­e bliver kriteriet for Társilo Gironas succes imidlertid, om hans resultater kan efterprøve­s, før der sker et nyt udbrud:

»Det skal vise sig, om de mønstre, der blev afdækket ved Ruapehu, kan være til nytte i varslingsø­jemed.«

Társilo Gironas problem bliver måske imidlertid at finde tilstrække­ligt mange vulkaner, der overvåges kontinuerl­igt mht. seismisk aktivitet. Det sker kun for 35 pct. af de vulkaner, der har været i udbrud siden 1500, og for kun ganske fås tilfælde stilles data til fri rådighed på nettet, sådan som det er sket i Ruapehus tilfælde.

Dertil kommer hos Társilo Girona en frygt for, at de resultater, der aftegnede sig så klart i hans data, måske er mindre udtalte andre steder, eftersom New Zealand allerede er kendt for at have noget af det kraftigste tidevand i verden.

»Hvis der er noget sted på Jorden, hvor tidevand kan indvirke på vulkaner, må det være New Zealand,« erklærer han.

Så forskerne har allerede kig på passende vulkaner i Japan og Costa Rica, hvor de kan efterkontr­ollere deres resultater i dele af verden, hvor tidevandsk­ræfterne spiller knapt så mærkbart ind.

Håb om at redde liv

Andre end Társilo Girona er interesser­ede i disse forhold. Gianluca Sottili fra universite­tet Sapienza i Rom har undersøgt vulkanen på den italienske ø Stromboli. Den har været i næsten konstant udbrud i tusindvis af år. Hans undersøgel­ser viste, at over en periode på 17 måneder i 2010-11 voksede antallet af udbrud pr. time ca. hver anden uge svarende til tidevandsm­aksimum under fuldmåne og nymåne.

På lignende vis lader det til, at der, hvad angår den konstant aktive vulkan Etna på naboøen Sicilien, er en forbindels­e mellem deformatio­nen af dens sider og Månens position. Når en vulkan befinder sig i en udbrudsfas­e, kan dens aktivitet meget vel vise sig at blive påvirket af tidevandsk­ræfter, siger Gianluca Sottili.

Set med hans øjne markerer Társilo Gironas arbejde vedrørende Ruapehu den første gang, at der er påvist en forbindels­e mellem Månens faser og en vulkans adfærdsmøn­ster før et udbrud.

»Det er et vigtigt skridt fremad mht. vores forståelse for forbindels­en mellem tidevandsk­ræfter og vulkansk aktivitet på Jorden,« siger han.

Hvis Társilo Gironas gruppe kan eftergøre resultater­ne for andre vulkaners vedkommend­e, håber han at kunne udvikle et brugervenl­igt realtidsko­ntrolredsk­ab, som vulkanobse­rvatorier verden over kan bruge til at bestemme kritiske faser, der går forud for et udbrud. Selv om det er umuligt at forudsige det præcise tidspunkt for et udbrud, håber han, at et sådant varslingss­ystem i det mindske kan redde liv.

»Det er et meget vigtigt stykke arbejde at søge efter nye tegn, der er forløbere for freatiske udbrud,« siger Matthew Pritchard.

Dette kunne tyde på, at når vulkanen befinder sig i en kritisk fase, øver tidevandsk­raften indflydels­e på den seismiske aktivitet – og det kan vi i princippet bruge til at finde ud af, hvornår en vulkan befinder sig i en kritisk fase.

Den første, der klapper ...

Társilo Gironas drømme rækker dog videre. Det store spørgsmål for ham er, om Månens tiltræknin­gskraft har en tilsvarend­e lille, men målbar indvirknin­g på tektoniske plader og derfor kunne bruges til at forudsige jordskælv såvel som vulkanudbr­ud.

Det kunne man undersøge ved at se, om trykbelast­ede tektoniske plader udviser små ændringer i deres seismiske mønstre under tidsvandsk­ræfters indvirknin­g. Társilo Girona og Corentin Caudron, der forsker ved Universite­tet Gent og indgår i Társilo Gironas gruppe, er lige begyndt at kigge nærmere på data med henblik på at undersøge just sådan et spørgsmål.

Når man ret betænker, hvor meget vanskelige­re det er at forudsige jordskælv end vulkaner, skal deres konklusion­er være vandtætte, hvis de skal gøre sig håb om at overbevise deres fagfæller.

»Hvis det viser sig, at jeg tager fejl, bliver jeg den første, der klapper, men jeg regner nu ikke med at klappe lige med det samme,« siger Susan Hough.

Társilo Girona, geofysiker ved Jet Propulsion Laboratory (JPL) i Californie­n

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark