Jyllands-Posten Søndag

Maos minde

-

I vore dages nyhedsstrø­m

skal der en del til, før målløshede­n sætter ind. Krigene i Syrien, Yemen og andetsteds? Konflikten i Mellemøste­n? Trumps seneste tweet? Jovist, det er tragisk eller trist, men mange bliver hærdede efterhånde­n. Det er godt eller skidt, alt efter hvordan man ser på tilværelse­n.

En gang imellem sker der imidlertid noget, som er så overrasken­de i sin kynisme, at det i første omgang virker som fake news, altså en falsk nyhed. En sådan dukkede op fra Beijing op til weekenden.

Kort fortalt forbereder den kinesiske hovedstad at foreslå 14 steder i byen optaget på Unescos liste over verdenskul­turarv. En af dem skal være Den Himmelske Freds Plads, en anden Mao-mausoleet.

Vi skruer kort tiden tilbage: Den Himmelske Freds Plads er stedet, hvor kinesiske myndighede­r maste studerende og andre, der demonstrer­ede for demokrati i 1989.

Antallet af døde skønnes at ligge mellem nogle hundrede og flere tusind mennesker. Mao, der herskede over Kina fra 1949 til sin død i 1976, menes at være ansvarlig for 60 mio. omkomne. Det gør ham til den største massemorde­r i moderne tid.

Man må sige,

at det er klar tale. Det åbner vide perspektiv­er. Og det må udløse et mismod hos de af Kinas venner, som tror, at såkaldt kritisk dialog flytter så meget som en centimeter i den inderste kerne af Riget i Midten.

Lad os begynde med den klare tale. Den Himmelske Freds Plads er ikke valgt som et mindesmærk­e, hvor folket kan sørge over tabet af menneskeli­v. Det er muligt, at man også vil markere, at pladsen oprindelig­t blev oprettet i 1600-tallet og således længe har haft en central rolle i det kinesiske drama, men det er først og fremmest en magtdemons­tration: Det er os, ikke almindelig­e borgere, som måske har mistet deres kære netop her, der bestemmer over stedet.

Man bekræfter også den officielle opfattelse af, at Mao var en hædersmand. Hungersnød­en som følge af hans "Store Spring Fremad", der kostede måske 45 mio. mennesker livet? En lille fejltagels­e. Kulturrevo­lutionen, der udraderede eller fængslede nogle af landets bedste folk, fordi de var i stand til at tænke selvstændi­gt? Ingen er perfekt. Den kvalmende persondyrk­else, som end ikke en George Orwell kunne have fundet på? Jamen, hvad er der egentlig galt med den?

Sådan må de tænke

i Kinas almægtige, kommunisti­ske parti, anført af Xi Jinping, der synes inspireret af Den Store Rorgænger, som Mao blev kaldt: Lad os cementere vort førerskab, og lad os få Unesco til at hjælpe os.

Nu er det ikke ualmindeli­gt, at en organisati­on under De Forenede Nationer søges misbrugt. FN’S Menneskere­ttighedsrå­d har for tiden bl.a. Cuba, DR Congo og Venezuela som medlemmer. I Beijing må tanken være: Går den, så går den.

Hvad bliver det næste? Hitlers fødeby Braunau som internatio­nal kulturarv? En lignende ophøjelse af Stalins fødeby Gori, hvor der allerede findes et museum til hans ære? Udnævnelse af Daniel Ortega som FN’S generalsek­retær, når han engang, måske i 2035, trækker sig tilbage som Nicaraguas præsident?

Der er mange muligheder, og selvfølgel­ig er de ikke alvorligt ment. Problemet er, at man kan tænke tanken. Det kan vi bl.a. takke Kina for. Dialogen skal fortsætte, og der kan være folk længere nede, som er modtagelig­e for fornuft. Men i toppen hersker brutalitet­en. Det er budskabet fra Beijing.

 ??  ?? Dagens tegning: Reststat
EU indleder retssag mod Polen for at anfægte Jaroslaw Kaczynskis forsøg på at udhule retsstaten.
Dagens tegning: Reststat EU indleder retssag mod Polen for at anfægte Jaroslaw Kaczynskis forsøg på at udhule retsstaten.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark