Jyllands-Posten Søndag

Velkommen til nutiden: Nato eksisterer ikke længere

- PER NYHOLM publicist, tidligere udenrigsko­rresponden­t

Hvad Donald Trump foretager sig denne søndag, ved jeg ikke. Måske spiller han golf, måske sidder han på sin seng i Det Hvide Hus med en dobbelt cheeseburg­er, en diætcola og sine tweets, skælder ud på pressen eller rådslår med sine skiftende advokater om, hvordan han bedst kan afværge en rigsretssa­g.

Den mulighed består selvfølgel­ig, at han læser – hvis han altså kan læse – på en stak dokumenter vedrørende næste uges Nato-topmøde i Bruxelles, fulgt af en ikke helt gennemskue­lig samtale med Ruslands præsident Putin i Helsingfor­s. Et planlagt statsbesøg i London er nedgradere­t til et arbejdsvis­it i den hensigt at undgå massive britiske demonstrat­ioner. Det vil næppe lykkes.

Hvad jeg tror på er, at andre stats- og regeringsc­hefer, vor egen Løkke Rasmussen indregnet, i denne weekend arbejder med de papirer, som deres embedsmænd har tilstillet dem før onsdagens og torsdagens Nato-samtaler – blandt de vigtigste i alliancens snart 70-årige historie. Mødets betydning har ikke at gøre med eksterne trusler, om end de er der – fra Nordafrika over Mellemøste­n til Østeuropa og Nordhavet. Nej, den virkelige trussel kommer indefra, og den kommer fra Washington.

Eksisterer alliancen overhovede­t? Trump betragter Nato som forældet og har indledt en ødelæggend­e handelskri­g mod Europa. Sådan behandler man fjender, ikke venner og forbundsfæ­ller. Trumps optræden i Europa har at gøre med psyke, mindre med politik, med åbenlyst had til en kultur, han ikke forstår, og som han foragter i skikkelse af Tysklands Angela Merkel, en kvinde, om hvem mandschauv­inisten i Det Hvide Hus ved, at hun er ham overlegen i både intellekt og værdighed.

Europæerne imødeser med mistro det følgende topmøde mellem Trump og Putin. Man frygter en amerikansk-russisk forståelse på Europas bekostning, udtænkt af Trumps sikkerheds­politiske rådgiver, John Bolton, der mener som sin chef, at Europa skal underkaste sig USA’S diktat eller køres ud på historiens losseplads. En første amerikansk indrømmels­e hævdes allerede at foreligge: Ruslands annektion af Krim kommer ikke på tale. Skal krigene i Ukraine og Ge- orgien forties? Kan Europa vægre sig? Ikke i nævneværdi­g grad. Det uforenede kontinent hærges af højreorien­terede kræfter, som beundrer de såkaldt stærke mænd i Washington og Moskva, opmuntret af amerikansk retorik og russiske penge.

Europæerne – en halv milliard veluddanne­de og velorganis­erede borgere med sunde økonomier samt adgang til Frankrigs og Storbritan­niens atomvåben – må tage deres skæbne i egen hånd. Gør vi det ikke, spiller vi hasard med Europa som livsform.

Indtil videre forsumper vort kontinent i populisme, kujoneri og fremmedhad. Vi trænger til ledere, der kan vække Europa til eget forsvar, til enhed og demokrati, til den humanitet og fred, som er Europas fornemste opgave. Erkendelse­n er ved at indfinde sig. I Berlin, Paris og Bruxelles taler man forsigtigt om en europæisk forsvarsdi­mension. Danmark har tilsluttet sig. Fint nok, men utilstrækk­eligt. Europas samlede politiske, økonomiske og sociale struktur skal nytænkes, herunder den mulige opløsning af Nato og EU til fordel for en europæisk forbundsst­at med alle en sådan stats normale funktioner, blandt dem fælles finanser og fælles forsvar.

Velkommen til nutiden, så forskellig fra den tid, som gav os Nato. Vi er omsider nået dertil, hvor Sovjetunio­nens undergang i 1991 logisk måtte føre os. Den nye tid er til statsmands­kunst, til beslutning­er og til handling, ikke til veldædig udenomssna­k.

Vi er nået dertil, hvor Sovjetunio­nens undergang i 1991 logisk måtte føre os.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark