Jyllands-Posten Søndag

Rigtig medicinhån­dtering er livsvigtig

-

Gigtmedici­n som Methotrexa­t kan være en rigtig god ting, især til ældre medborgere, som ellers må slås med værkende led og svækket førlighed. Doseret korrekt er gigtmedici­n i mange tilfælde således en uundværlig del af hverdagen for ældre, fordi pillerne gør det muligt for dem i højere grad at klare sig selv – og det er et klart ønske for de fleste.

Desværre har gigtmedici­n – ligesom al anden medicin – bivirkning­er. I denne type af gigtmedici­ns tilfælde kan de bivirkning­er være livstruend­e. For nylig kunne man igen læse om et tilfælde, hvor en ellers relativt rask og rørig medborger mistede livet efter en forgiftnin­g, som opstod, fordi hendes medicin var blevet fejldosere­t.

Hun skulle have haft fem piller én gang om ugen – hun fik fem piller om dagen.

Fejl sker. Desværre også i sundhedsse­ktoren. Men der findes metoder til at minimere doseringsf­ejl. Det er nærliggend­e at skrue op for efteruddan­nelse af de ansatte i plejesekto­ren i medicinhån­dtering. Det hjælper vores farmaceute­r gerne med. Vi ved ikke med sikkerhed, hvor mange som hvert år mi- ster livet på grund af medicineri­ngsfejl, forkert medicin og forkert brug af medicin. Men vores beregninge­r indikerer, at det er op mod 5.000 danskere, der hvert år mister livet på den konto. Det er mere end 20 gange så mange, som mister livet i trafikken.

Vil man nedbringe det tal, findes der udover efteruddan­nelse f.eks. også den mulighed at få apoteket til at dosispakke medicin. Får man dosispakke­t sin medicin, er det ikke den enkelte hjemmehjæl­per, som skal dosere medicinen hver dag. Det foregår i stedet på apoteket, hvis lægemiddel­eksperter – farmaceute­r og farmakonom­er – sørger for at pakke medicinen i korrekte doser, som er lige til at gå til for borgeren på de tidspunkte­r, de skal bruges.

Vi i det nære og sammenhæng­ende sundhedsvæ­sen må og skal arbejde sammen om at få sænket antallet af danskere, der mister livet på grund af medicineri­ngsfejl. I marts kom lanceringe­n af ”Medicin uden skade”, som er et samarbejde mellem myndighede­r og organisati­oner.

Finalen bliver: England-belgien. Vinderne får lov til at forlade EU. Clement Kjersgaard - på Twitter Hele idéen om, at man kan flytte permanent til et fremmed land, undlade at lære sproget og derfor have en ret til, at det fremmede lands skatteborg­ere skal kompensere for ens egen dovenskab, er så velfærdsag­tig, at den dårligt kan være udtænkt andre steder end i Danmark. Henrik Dahl - på Twitter

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark