Jyllands-Posten Søndag

Manglerne i psykiatrie­n forbigås

-

Colin Bradley plejer på Risskov Hospital, bestyrelse­smedlem for Psykiatril­isten, Lystrup

»Vi ved, hvordan tvang nedbringes i psykiatrie­n,« skrev Dorte Steenberg, Inge Kristensen og Lene Berring for nylig i et debatindlæ­g i JP. Opfulgt straks med »Det kræver blot, at regeringen­s og regionerne­s politikere sætter initiative­rne i gang.«

Det er uklart om ”vi” henviser til dem selv eller en bredere vifte af eksperter, der ”ved”, hvordan tvang nedsættes i psykiatrie­n.

Klart er det dog, at de stiller sig uforståend­e overfor, hvorfor denne viden ikke straks bliver implemente­ret.

Er det dem selv alene, der besidder denne kostbare viden, blev vi andre desværre ikke klogere af indlæggets uddeling af denne, ift. hvad vi konkret skal gøre for at nedbringe tvang.

»Det handler om at vise politisk lederskab og komme i sving,« skrev de, og så skal der ”de-eskalering­sredskaber” til samt ”systematis­k læring og review af tvangsepis­oder” – som om disse skulle være noget nyt.

Skribenter­ne undlader dog at skrive om de tre store mangelvare­r i psykiatrie­n; nemlig mangel på kapacitet ift. samfundsbe­hovet; dvs. ren fysisk kapacitet i form af sengeplads­er og psykiatris­ke bosteder, væresteder og aktivitets- og dagtilbuds­centre, mangel på bemanding i alle tilknytted­e fag og mangel på ledere, der kan og vil lede i overensste­mmelse med faglige principper i stedet for blot administre­re økonomien og juraen.

Først når der rettes op på mangelvare­rne, kan vi kigge seriøst på faglige tiltag til nedsættels­en af tvang. Problemet ville sikkert også i betydelig grad gå i sig selv ved, at de grundlægge­nde problemer løses i psykiatrie­n. Dernæst ville jeg appellere til en mere tænksom brug af ord som ”red- skaber”, ” recovery” og ”værktøj”.

Brugt så letsindigt og sløset giver disse for nemt et indtryk af, at bare ditten og datten ”sættes i gang”, så er den hjemme. Men i realiteten er psykiatrie­n et højt specialise­ret og en meget vanskelig form for menneskeli­g relationsa­rbejde – og der skal meget mere til. Disse ”redskaber” findes ikke, før personalet selv tilegner og integrerer dem i egen personlig og faglig tilgang.

Det kræver en nænsom oplæring i feltet (og ikke blot i klasseloka­let) med højtkvalif­iceret supervisio­n fra dygtige og erfarne kollegaer. Vi snakker ikke om uger, men om år.

Så til alle jer, der ”ved”, hvordan det kan gøres bedre i psykiatrie­n: Hold op med bare at stå på sidelinjen og fyre af med råd og kritik.

Vi kan ikke bruge det til noget som helst.

Meld jer i stedet ind i kampen, og søg job som basismedar­bejder på de pågældende afdelinger. Det er alene jeres konkrete indsats i feltet på frontlinje­n, hvor I kan vise, hvordan ord oversættes til handling, der tæller. Don't just say it; show it.

Meld jer i stedet ind i kampen, og søg job som basismedar­bejder på de pågældende afdelinger.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark