Jyllands-Posten Søndag

Kritisk sans efterlyses

-

Naser Khader

folketings­medlem (K)

Marcus Knuth

folketings­medlem (V)

Martin Henriksen

folketings­medlem (DF)

I Holstebro tog en dansk friskole for nylig 50 elever med til et lokalt kulturudve­kslingsarr­angement. Her skulle eleverne blandt andet lære at skrive deres navn på arabisk og øve sig i at tildække håret med tørklæder. Nu vil den lokale folkeskole åbenbart også kopiere friskolen. Det er stærkt uholdbart.

Det er ikke danske uddannelse­sinstituti­onernes opgave at lære elever, hvordan de iklæder sig et muslimsk tørklæde. Det muslimske tørklæde symboliser­er, at en kvinde ikke er ligeværdig med en mand, og at hun derfor skal gå helt eller delvist tildækket. Det strider direkte imod idealværdi­erne i den danske folkeskole, som blandt andet er frihed, lighed og ligeværd.

Historien er et eksempel på, hvordan debatten om integratio­n herhjemme bliver mere og mere udvandet, fordi det er nemmere at forklejne problemern­e end at sige tingene, som de er. Som uddannelse­sinstituti­on har man imidlertid en særlig forpligtel­se over for unge men- nesker, og derfor er det også problemati­sk, når man begynder at tage eleverne som gidsler i en debat, der handler om langt mere end almindelig religionsu­ndervisnin­g.

Det er vigtigt at forstå, at tørklædet kan anses som et kvindeunde­rtrykkende muslimsk værktøj, der bruges i visse muslimske miljøer som del af den sociale kontrol med unge piger. Tørklædet bruges desuden i visse tilfælde til at promovere et religiøst og politisk budskab, der er i opposition til danske, demokratis­ke værdier.

Derfor er det også usagligt, når man giver børn indtryk af, at dét at tildække håret bare er sjov og spas. Det er en alvorlig indskrænkn­ing af den personlige frihed, når små piger bliver tvunget til at tildække sig.

Det betyder ikke, at børn ikke må lære om andre kulturer eller lære om islam, men der skal være en saglig og faglig grænse. Den bliver overtrådt, når man begynder at lære danske elever at iføre sig religiøse tørklæder som et underholde­nde og uproblemat­isk indslag. Som samfund stiller vi krav til den undervisni­ng, der bliver givet, og der er grænser for, hvad man som undervisni­ngsinstitu­tion kan tillade sig. Den grænse har man ikke været sig bevidst i Holstebro.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark