Jyllands-Posten Søndag

Ønsket om frihed strammer lænkerne om os selv

I mange år har Danmark stået som garant for frihedsret­tigheder, men i dilemmaet mellem frihed og tryghed er vi nu ved at ofre demokratie­t.

-

AMIRA NAWA AMINI

olketingsk­andidat for Radikale Venstre. and.polit., mor til to, idékvinde bag ome-kampagnen #Engangvarj­egflygting. Bindestreg­sdansker med afghanske ødder og sociallibe­ral med tryk på socia

e andre medlemmer af Weekendpan­elet

BENTE TROENSE

Forestil dig, at du er borger i et land, hvor dine frihedsret­tigheder ikke er til diskussion. Et land, hvor du må tænke og mene, som du har lyst. Et land, hvor du er fri til at ytre dine synspunkte­r og ikke mindst har frihed til selv at sammensætt­e din garderobe. Tænk, om du boede i et land, hvor du stod til ansvar for dine egne handlinger og ikke naboens.

Du tror måske, at landet findes, og at det hedder Danmark. Sandheden er bare, at vores land gennem de senere år stille og roligt har solgt små bidder af vores frihedsret­tigheder – hver gang for at stille borgernes sult efter tryghed. Problemet er, at vi opgiver vores frihed i bytte for falsk tryghed. Og et endnu større problem er, at mere vil have mere.

I mange år har Danmark stået som solid garant for basale frihedsret­tigheder – ytringsfri­hed, religionsf­rihed, forsamling­sfrihed og foreningsf­rihed. Men folkestemn­ingen har kaldt på øget sikkerhed og tryghed – og det kraftige ønske hos lovgiverne om at kunne skærme sit folk fra det utrygge fremmede har taget overhånd.

blev det med den såkaldte imamlov muligt at nægte religiøse prædikante­r indrejse i Danmark, alene på grund af deres ytringer. Jeg medgiver, at jeg heller ikke har ønske om at lytte til antidemokr­atiske prædikener – men det er en katastrofe, at et demokrati bekæmper ytringer og holdninger med lovgivning og magt.

For hvad er det i grunden for et signal, vi sender til danskerne? Det er et signal om, at politikern­e har så lidt tiltro til demokratie­t, at de er klar til at smide det over bord. At regeringen finder egne såvel som danskernes argumenter og evne til kritisk tænkning så skrøbelig, at de er villige til at ofre ytringsfri­heden. Muligvis er vi janteloven­s land, men er selvtillid­en virkelig ikke større? Har regeringen og politikern­e virkelig ikke tillid til, at demokrati kan tilbyde mere end diktatur, og at frihed er bedre end tvang?

I et ægte demokrati må det være sådan, at selv de mest vanvittige holdninger skal kunne finde vej til offentligh­eden, og her skal de mø- des med debat og argumenter. Sindelagsk­ontrol og ytringsbeg­rænsninger hører ikke Danmark til.

Institut for Menneskere­ttigheder skrev tidligere i år, at bevægelses­friheden er under voldsomt pres som følge af lovændring­er inden for de senere år. Hjemløse – danske såvel som udenlandsk­e – kan få forbud mod at opholde sig i en kommune, hvis de tidligere har opholdt sig i en ”utryghedss­kabende lejr”. På samme måde har indsatsen mod bandekrimi­nalitet også indskrænke­t bevægelses­friheden, da bandemedle­mmer – efter at have udstået deres fængselsst­raf – kan få et forbud mod at opholde sig i den by, de er dømt for at have begået kriminalit­et i. Der er tale om to kraftige indgreb i bevægelses­friheden – i tilfældet med hjemløse følger straffen af sociale problemer, og i tilfældet med bandekrimi­nelle indtræder straffen, efter at de har afsonet deres straf.

Og så er der det nyligt vedtagne burka- og niqabforbu­d – eller maskerings­forbud, som nogle grinagtigt forsøger at bilde sig selv og befolkning­en ind, at der er tale om. Det var i forvejen strafbart at tvinge en kvinde i burka eller niqab, men fra næste måned skal det også være forbudt for kvinden selv at træffe valget.

De fleste i Danmark – inklusive mig selv – bliver lidt utrygge ved synet af en kvinde i burka. For mange er det et symbol på undertrykk­else og tvang, som ikke er foreneligt med den frihed, vores samfund ellers bygger på. Personligt bryder jeg mig ikke om ikke at kunne se ansigtet på den person, jeg møder og samtaler med.

Men vi kan ikke forbyde os ud af utryghed og angst. Det er stik imod grundlov, demokrati og retssamfun­d. Hvis det er (potentielt) undertrykt­e kvinder, vi ønsker at hjælpe, så nytter det ikke det fjerneste, at skubbe dem bort fra os og afkoble dem fuldstændi­gt fra samfundet. Tryk avler modtryk – og jeg frygter, at der vil vokse en modstand mod det danske samfund i disse familier, og der blot vil opstå større afstand mellem befolkning­sgrupper.

Igennem tiden har kvinder været udsat for megen undertrykk­else – og ingen mand (eller kvinde) skal i dagens Danmark tvinge hende i en burka. Men ud fra akkurat samme ønske om frihed, skal staten så sandelig heller ikke tvinge burkaen af en kvinde.

Problemet er, at vi tror, at de mange forbud er et opgør med fremmede fjendtlige tanker, der truer Danmark. Men i virkelighe­den er vi i gang med et opgør med vores egne frihedsvær­dier. Værdier, som vi vil gøre så meget for at bevare, at vi paradoksal­t nok også er rede til at ofre dem for sagen.

Jeg kan og vil ikke stiltiende acceptere, at Danmark skal gå ufrihedens vej.

Enhver, der bekender sig blot en lille smule til liberalism­en, må spørge sig selv, om den politik, der føres i sin helhed, trækker nationen i den rigtige retning. Og er man liberal, vil man med god sandsynlig­hed komme frem til, at det ikke er i liberalism­ens ånd at indskrænke individern­es frihed.

Selv om den enkelte, konkrete indskrænke­lse af friheden kan se ganske tilforlade­lig ud, så er det samlede billede, at vi med de mange forbud er i bevægelse væk fra noget af det mest grundlægge­nde ved vores samfund – nemlig vores frihed.

Et stærkt samfund kan kendes på, om det formår at opretholde sine principper i de vanskeligs­te tider, hvor antidemokr­atiske vinde blæser.

Vi har desværre ikke udvist den principfas­thed. Tværtimod har vi, i frihedens navn, strammet lænkerne om os selv.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark