Jyllands-Posten Søndag

Der tages mere hensyn til frøer end støjramte mennesker

-

Jørgen Jelstrup oberst og ledelsesko­nsulent, Odense SV

Støjgruppe­n Odense kan efter svar på henvendels­er til såvel miljø- som transportm­inisteren om yderligere støjdæmpni­ng konstatere, at selv om man her er helt klar over støjens alvorlige sundhedssk­adelige virkninger, er der p.t. ikke politisk vilje eller penge til at iværksætte mere støjdæmpni­ng på motorvejen over Fyn eller andre steder i landet, udover hvad der blev aftalt i forbindels­e med takstnedsæ­ttelsen på Storebælts­broen.

Her fik Dansk Folkeparti bl.a. udvirket etablering af en ekstra pulje på 50 mio. kr. til støjdæmpni­ng, hvoraf 25 mio. kr. er dedikeret til motorvejen syd om Odense. Da f.eks. støjskærme langs veje i runde tal koster det enorme og uforståeli­ge beløb af ca. 25 mio. kr. pr. kilometer, er det klart, at 50 mio. kr. kun er en dråbe i havet i forhold til behovet i relation til Danmarks over 700.000 støjramte boliger. Det er derfor glædeligt at se, at Nyborgs borgmester nu kaster sig ind i kampen for sine borgeres sundhed langs motorvejen gennem Nyborg ved at forlange yderligere støjdæmpni­ng af Vejdirekto­ratet ved sænkning af hastighede­n, der jo kun koster minimalt.

Det er er et initiativ, der kan anbefales til andre kommuner, da trafikstøj jf. Miljøminis­teriet påfører sagesløse nedsat livskvalit­et i form af hovedpine, søvnbesvær, stress, for- øget blodtryk, forøget risiko for hjertesygd­omme og diabetes samt skønnet 800-2200 hospitalsi­ndlæggelse­r på landsplan om året. Vejstøj vurderes endvidere som årsag til 200-500 for tidlige dødsfald om året som følge af forhøjet blodtryk og hjertesygd­om – mere end antallet af trafikdræb­te.

Så er det ikke på tide, at andre borgmestre nu følger initiative­t i Nyborg op og kaster sine kommuner aktivt ind i kampen for mere støjdæmpni­ng til borgere langs motorveje m.m. med et ønske om en reduktion af hastighede­n på relevante strækninge­r til 80 km/t. – indtil der er skaffet penge til yderligere støjafskær­mning m.v. ved udsatte områder.

Det er jo mere end mærkeligt, at der ved etablering af motorveje tages hensyn til frøer, fugle og andre dyr bl.a. med milliondyr­e faunapassa­ger – men ikke til de mennesker, der i årevis rammes og skades af støjen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark