Jyllands-Posten Søndag

40 ÅR SØNDAG Hun elsker film – og at være biografdir­ektør

Børn, karriere og livslyst er ligeligt fordelt mellem privatliv og arbejde for direktøren for biografen Øst for Paradis.

- TINA BRYLD tina.bryld@jp.dk Line Bjørn Daugbjerg Christense­n, direktør, filmproduc­er, Aarhus

Mailen kom få minutter efter vores samtale: »PS. Fik jeg sagt, at jeg elsker at være biografdir­ektør.«

Nej, det fik Line Bjørn Daugbjerg Christense­n, direktør i Aarhus-biografen Øst for Paradis, ikke sagt. Men det lå mellem linjerne og oven på alle de ord, hun havde at fortælle om sin biograf og sit liv med den.

Det er ikke for meget sagt, at hun har fået den ikoniske biograf ind med modermælke­n. Hendes far, Ole Bjørn Christense­n, var direktør for og medejer af biografen gennem næsten 30 år, så Line Bjørn, som hun kalder sig, og hendes søster, Ditte Daugbjerg Christense­n, er kommet i biografen, siden de var så små, at de blev puttet ude bagved, når både deres far og mor, folkeskole­lærer Nete Daugbjerg, arbejdede i biografen. Utallige er de film, som pigerne så med samme naturlighe­d, som andre læser en billedbog.

Hele familien er med

»I min barndom kom vi i biografen med børnehaven, og så gik jeg rundt og sagde, at det var min biograf.

Sådan har jeg jo altid følt det. Sådan er det i dag, da jeg driver den sammen med min søster. Vores far er stadig med, og min mor kommer her også. Alle bakker op – det er virkelig en familiedre­vet virksomhed,« siger hun.

»Det er sjovt og hårdt, men det føles ikke som arbejde, fordi vi er vokset op i det. Det skal være en rigtig del af ens liv, sådan at hele livet hænger sammen. Børn, karriere, ja, også livslysten er ligeligt fordelt mellem arbejde og privatliv.

I dag er det Line Bjørns børn, der er i biografen med en mor, der er så privileger­et, at hun kan få sat en film på, når hun gerne vil, og en af de syv sale alligevel står tom.

»Den første film, Sirius på nu fire år så, var en dokumentar om Nick Cave, ”20.000 Days on Earth”. Jeg ammede ham, mens jeg så den sammen med min mand, Esben Smed,« fortæller Line Bjørn, der netop er vendt tilbage på arbejde efter en lang barselsorl­ov med sin nu etårige datter, Iris.

Det har været godt, men hun glæder sig også til at være tilbage på arbejde.

»Vi kender hinanden så godt her alle sammen. Vi har et skønt personale, og det er altså lige så vigtigt som at have skønne film.«

Line Bjørn er medstifter af filmskolen Super8 i Aarhus og er uddannet filmproduc­er samme sted. Gennem 10 år arbejdede hun med forskellig­e film, teaterfore­stillinger og kortfilm, indtil hun i 2007 overtog biografen og filmdistri­butionen fra sin far. Hun er med i bestyrelse­n i Biffen i Aalborg og er formand for Artcinemaf­oreningen.

Popcorn forstyrrer

Biografen i den aarhusians­ke midtby skiller sig bl.a. ud ved sit tilvalg af film og sit fravalg af popcorn.

»Popcorn kommer man aldrig til at kunne få her. De lugter, sviner og forstyrrer den, der sidder ved siden af dig, i en god oplevelse. Vi vil hellere have, at du koncentrer­er dig om filmen og måske nyder et godt glas rødvin til,« siger direktøren.

»Hos os skal der være ro, når man ser film. Det er kultur på en anden måde, end når man går i en stor biograf. Vi har alle de smalle titler, alt det sære og det anderledes, dokumentar og kortfilm. Folk skal kunne komme ind og se film, de ikke vidste, at de havde brug for at se. Desuden har vi for virksomhed­ens ekspansion i udlandet. I 1993 blev han medlem af selskabets direktion, en stilling som han varetog, indtil han gik på pension i 2008. Biografklu­b Danmark-titler – det er vigtigt at have både det ene og det andet, så længe kunsten er i centrum. Vi lægger et repertoire, som vi er glade for og stolte af, og så får vi det hele til at spille.«

Line Bjørn er rutinemæss­igt på filmfestiv­al i Cannes, hvor hun går mere i klipklappe­r end i høje hæle og ser film fra morgen til aften, fordi hun ikke bare viser film i sin egen biograf, men også distribuer­er til andre biografer.

»Måske går jeg en enkelt offentlig ledelse, som særligt skyldes hans 30 år som topchef i den offentlige sektor. I dag er han del af Ledelsesav­isens redaktion, som er et medie, der udgives i samarbejde med Denoffentl­ige.

Lene Lange, professor, fhv. forsknings­direktør, ph.d., dr.scient., Valby, startede sin karriere i Danida, efter hun blev ph.d. og post.doc. ved Københavns Universite­t fra 1972-1978. Efter otte år i Danida blev hun rekruttere­t af Novo, hvor hun arbejde med biologisk plantebesk­yttelse. Efter 20 år i det private gang op ad den røde løber. Ikke at jeg har noget imod at være der. Hvis Esbens film skal et sted hen, kan du regne med, at jeg står ved siden af ham på den røde løber,« siger hun om den nye film, som hendes mand spiller hovedrolle­n i, Bille Augusts ”Lykke-per”. Den har premiere den 30. august, også i Øst for Paradis. blev hun som Institutle­der på Biologisk Institut på Københavns Universite­t. De sidste 12 år er blevet brugt i den offentlige forskning, bl.a. som Forsknings­dekan og Forsknings­direktør på Aalborg Universite­t, der også omfattede en stilling som campuslede­r for AAU København. Senest har hun arbejdet som professor og forsknings­leder på DTU. Næste trin i karrieren starter efter sommerferi­en, hvor hun vil prøve kræfter med sin egen virksomhed, ”LLABioecon­omy, Research & Advisory”.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Line Bjørn Daugbjerg Christense­n driver biografen Øst for Paradis sammen med sin søster.
FOTO: PRIVAT Line Bjørn Daugbjerg Christense­n driver biografen Øst for Paradis sammen med sin søster.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark