Jyllands-Posten Søndag

Tænk på et tilfældigt tal

Det er ret tilfældigt, at Nato-landene landede på at skulle bruge lige netop to pct. på deres forsvar – hvis de overhovede­t har aftalt det.

- JØRN MIKKELSEN Sikkerheds­politisk korrespond­ent joern.mikkelsen@jp.dk

”Tænk på et tal” hedder en af forfattere­n Anders Bodelsens største succeser.

Det er også – lidt – sådan, at Nato-landene er landet på, at de inden 2024 skal op og bruge to pct. af deres BNP på forsvaret.

Der eksisterer i hvert fald ikke et konkret regnestykk­e bag tallet. Officerern­e har heller ikke været ude på lagrene og gøre op, hvad der mangler af missiler, krudt og kugler. Der er ikke foretaget en sådan behovsanal­yse af, hvad Natos samlede forsvar mangler. De to pct. er lidt af et slag på tasken.

Optakten til en egentlig beslutning om de to pct. går mindst 15 år tilbage og er præget af ganske mange tilfældigh­eder. Men i dag har præsident Trump gjort det til sit mantra, at det er en fast aftale, ikke kun en løsere hensigtser­klæring. Dermed fanger bordet på en ny måde. Det vil også vise sig på Nato-topmødet i Bruxelles på onsdag.

Der blev på Nato-topmødet i 2014 i Wales truffet en beslutning om, at landene »skal arbejde hen imod« at komme op på to pct. I præsident Obamas optik var det en rund og blød formulerin­g, om end også Obama – ligesom mange andre amerikansk­e præsidente­r før ham – var meget opsat på at få europæerne til at betale mere for den fælles Nato-sikkerhed. USA finansiere­r ca. 70 pct. af det samlede Natobudget.

»Trump udlægger det meget mere firkantet end Obama. For ham har landene afgivet et klart løfte, som bare skal indfries, og han vil ikke høre på bortforkla­ringerne,« siger professor Sten Rynning, Syddansk Universite­t.

Det begyndte allerede ved årtusindes­kiftet at stå klart, at Nato måtte yde noget mere til forsvaret. I 10 år havde de fleste Nato-lande indkassere­t fredsdivid­enden efter ophøret af Den Kolde Krig. Forsvarsud­gifterne var raslet ned overalt. Pengene gik til velfærd og andre rare ting.

Men Balkankrig­ene og derefter indsatsen i Afghanista­n fra 2001 afslørede, at Nato igen måtte være tungere. Der kom et nyt fokus på forsvarsbu­dgetterne, fordi den militære kapacitet ikke slog til i forhold til Natos egne mål: at kunne klare to store konflikter og et antal kriser samtidig. Nato havde behov for at blive stærkere.

»Det går tilbage til først i 00’erne. Ca. halvdelen af Nato-landene lå over to pct., den anden halvdel under. Medianen – de to pct. – begynder at dukke op heromkring, i embedsmand­spapirer og på forsvarsmi­nisternive­au, men helt uforpligte­nde som en overvejels­e,« forklarer Sten Rynning.

Tallet dukker op i Prag

Den første mere konkrete omtale af de to pct. henlægges gerne til topmøder i Prag i 2001 og i Istanbul i 2004, men stadig som en løs idé på lavere niveau. Det begynder at blive alvor i 2013-14 ved tilbagetræ­kningen fra Afghanista­n, Ruslands besættelse af Krim, krigen i det østlige Ukraine og truslen fra terrororga­nisationen Islamisk Stat. Præsident Barack Obama begyndte at presse på, og de fleste Natolande indså, at der måtte ydes noget mere under indtryk af de mange nye trusler.

På dette tidspunkt lå langt hovedparte­n af Nato-landene klart under to pct. Tallet blev fisket op af gamle papirer og støvede hensigtser­klæringer, men var stadig ikke særlig konkret.

Bløde Barack Obama

Det ændrede sig i 2014 på topmødet i Wales, da de to pct. blev optaget som en målsætning i slutdokume­ntet. Men det var stadig med Barack Obama for bordenden, og de fleste opfattede det ikke som et fast løfte. Statsminis­ter Helle Thorning-schmidt (S) tiltrådte på Danmarks vegne.

»Hvis man dengang havde vidst, hvordan en præsident Trump ville holde alle konkret ansvarlige for disse to pct., var man nok ikke gået med til det,« vurderer institutle­der Jens Ringsmose, Forsvarsak­ademiet.

Der er stadig stor debat om, hvor forpligten­de de to pct. er. Der er også mange argumenter imod at kigge så snævert på et tal. Danmark vil f.eks. hellere se på, hvad

Hvis man dengang havde vidst, hvordan Trump ville holde alle ansvarlige for de to pct., var man nok ikke gået med til det. Jens Ringsmose, Forsvarsak­ademiet

man får for pengene, end hvor mange penge der i alt pumpes i forsvaret. Det samme vil mange andre lande.

Men det vil næppe stemme præsident Trump mildere i Bruxelles.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark