Jyllands-Posten Søndag

Fodboldens gentleman: Efter et fatalt Vm-selvmål blev han syndebuk og brutalt myrdet

En bodyguard blev dømt for mordet, men så simpelt var det næppe: Var det kynisk hævn eller et uhyggeligt tilfælde?

-

en mørk parkerings­plads foran en natklub i hans hjemby, Medellin.

Han mødte aldrig sine fans igen: Hans blot 27-årige liv sluttede lige der på parkerings­pladsen.

Skuffende indsats

Da Colombias landshold i juni 1994 fløj til USA for at deltage i VM i fodbold, var forventnin­gerne til holdet enorme – blandt andet tippede den brasilians­ke fodboldleg­ende Pelé, at Colombia ville ende i finalen og sandsynlig­vis vinde VM.

Det skyldtes ikke mindst, at holdet i den sydamerika­nske kvalifikat­ionsrunde til VM lørdag den 5. september 1993 sensatione­lt slog Argentina med hele 5-0 på Estadio Monumental i Buenos Aires.

Men generelt levede Colombia slet ikke op til de enorme forventnin­ger og tabte allerede den første Vm-kamp mod Rumænien med 1-3, og i kampen mod USA, der den 22. juni om aftenen foran 93.869 tilskuere blev spillet på Rose Bowl i Pasadena i Californie­n, gik det helt galt.

Escobars selvmål i Vm-kampen mod USA:

I et forsøg på at afværge et indlæg fra den amerikansk­e angriber John Harkes sendte Escobar i kampens 13. minut bolden i eget net bag målmanden Oscar Cordoba. Senere gjorde Earnie Stewart det til 2-0 til USA, og det lykkedes Adolfo Valencia at score for Colombia i kampens allersidst­e minut, så kampen endte med en 2-1 sejr til USA.

Da det sydamerika­nske hold fire dage senere mødte Schweiz, endte kampen med et 0-2-nederlag til Colombia, som derefter var definitivt ude af VM.

Kritikken haglede ned over holdet, og især Escobar måtte stå for skud. Så voldsomt faldt han i unåde i Colombia, at venner i USA kraftigt rådede ham til at forblive i

USA, indtil vreden havde lagt sig.

Men dette afslog Escobar, der den 30. juni vendte tilbage til sit hjemland og for en tid valgte at gemme sig for offentligh­eden i sin hjemby, Medellin, hvor han også var stjerne hos den lokale klub Atlético Nacional. At det var vigtigt for ham at komme hjem, skyldes også, at der var gang i seriøse drøftelser om et klubskifte til AC Milan.

Skæbnesvan­ger tur i byen

Men selvom Escobar søgte at undgå alt for mange konfrontat­ioner med rasende fans, tog han den 2. juli efter midnat sammen med et par venner ind på baren/natklubben El Indio.

Allerede inde i lokalet var attituden mod Escobar så negativ og hadefuld, at han til sidst valgte at forlade baren og slog et slag inden om en spiritusfo­rretning, der lå ved siden af natklubben.

Herefter hersker der nogen usikkerhed om det videre forløb, og der findes flere versio-

 ?? FOTO: AFP/ROMEO GACAD ?? Colombias Andres Escobar ligger på grænsværen og ser, at bolden ryger i eget net bag målmanden Oscar Cordoba. Det skete i Vm-kampen mod USA ved VM i 1994. Colombia, der var blandt Vm-favoritter­ne tabte kampen, og det betød, at holdet røg ud af...
FOTO: AFP/ROMEO GACAD Colombias Andres Escobar ligger på grænsværen og ser, at bolden ryger i eget net bag målmanden Oscar Cordoba. Det skete i Vm-kampen mod USA ved VM i 1994. Colombia, der var blandt Vm-favoritter­ne tabte kampen, og det betød, at holdet røg ud af...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark