Jyllands-Posten Søndag

Hjælp! Naboens hund gør konstant

Naboens gøende hund kan virkelig drive en til vanvid. Men hvad kan man stille op? Hvad siger loven? Og hvad kan man gøre for at bevare det gode naboskab på trods af den gøende og larmende hund?

- RIE JERICHOW | bolig@jp.dk

Naboens hund, der gør og gør i timevis, det kan drive de fleste til vanvid. Men hvad kan du stille op, hvis du netop har det problem med naboens hund? Ifølge Hundeloven er det ejerens pligt at sørge for, at hans eller hendes hund ikke forstyrrer nabolaget. Loven siger også, at hvis hundeejere­n ikke lever op til sit ansvar, så kan du henvende dig til det lokale politi, som kan pålægge ejeren at holde hunden lukket inde eller – hvis det ikke hjælper – at lade hunden fjerne.

Hvor meget skal hunden gø og larme?

Der er ikke faste retningsli­njer for, hvor grelt det skal være, før hundeejere­n får et påbud. Men praksis viser, at der skal en del til. Hvis man ser på de konkrete sager, der har været i de senere år, er hovedregle­n, at der skal være tale om vedvarende gøen eller tuden i både halve og hele timer – stort set hver dag.

Hvad siger tidligere afgørelser?

I tidligere afgørelser kan man læse, at politiet lægger vægt på, hvor stor en del af de omkring- boende, som føler sig generet af hunden, også politiets egne observatio­ner og oplevelser på hundeejere­ns grund tages med i betragtnin­gerne, når sagen skal bedømmes.

For eksempel blev en hundeejers klage over politiets påbud afvist, da, man lagde vægt på, at 8 ud af 9 omkringlig­gende ejendomme følte sig generet, og at politiet ved besøg på ejendommen konstatere­de gøen.

I et andet tilfælde blev politimest­ers påbud ophævet, da kun to husstande fandt, at hundene var til gene, mens fem andre husstande ikke fandt, at dette var tilfældet.

Hvordan håndterer man naboen?

Det er bedst, at du snakker med din nabo. Det er afgørende, at du er meget venlig og imødekomme­nde, og i det hele taget holder kommunikat­ionen på din egen banehalvde­l.

Hvad skal man så sige til naboen?

Du kan f.eks. sige: “Undskyld, jeg forstyrrer. Men jeg har det sådan, at det faktisk er lidt forstyrren­de for mig, når jeres hund gør så længe ad gangen. Det er en rigtig sød hund, og jeg har lidt ondt af den, når den gør så meget”. Du skal lade naboen forstå, at du synes, at denne er et sødt og ordentligt menneske, der bare ikke har tænkt sig om i forhold til, hvordan dit liv er.

Hvad kan hundeejere­n gøre?

En hund, der står og gør hele dagen, har det dårligt, og her bør hundeejere­n tage en snak med en dyrlæge eller en adfærdster­apeut om, hvad der kan være årsagen.

Det kan være, at hunden skal i behandling for separation­sangst, eller at ejeren skal stimulere hunden bedre, så den stopper med det.

Hvis hunden gør, fordi posten kommer, eller fordi folk går forbi ude på vejen, er det en naturlig adfærd for mange hunde, der på den måde forsvarer deres territoriu­m.

Når hunden gør, opfatter den sig typisk som leder. Og der skal ejeren gå ind og overtage lederskabe­t og bestemme, hvornår der må gøs og ikke gøs.

Du skal lade naboen forstå, at du synes, at denne er et sødt og ordentligt menneske, der bare ikke har tænkt sig om i forhold til, hvordan dit liv er.

Artiklen er publiceret i samarbejde med Bolius.

 ?? Foto: Tommy Verting ?? En urolig og gøende hund kan godt sætte det gode naboskab på prøve.
Foto: Tommy Verting En urolig og gøende hund kan godt sætte det gode naboskab på prøve.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark