Jyllands-Posten Søndag

Ikea vil gerne tage ansvar

De fleste ser nok Ikea som et møbelhus, hvor man ikke kan skille stole og skabe ad, når de først er samlet. Men i fremtiden står den på genanvende­lighed og bæredygtig­e tanker, forsikrer den svenske møbelgigan­t.

- MINNA CAMARA | bolig@jp.dk

En af de helt store spillere på møbelfront­en, som ønsker at se sig selv i et mere bæredygtig­t lys, er Ikea. Møbelvirks­omheden har i den grad planer, når det kommer til at gentænke deres virksomhed med øje for en bedre forretning­sstruktur, som tilpasser sig nutidens samfundsud­fordringer – men også når det kommer til at tage ansvar for klimaet og miljøet.

»Vi har en målsætning om at være klimaposit­ive og cirkulære i år 2030. På det tidspunkt vil vi stå for gensalg af vores produkter og lave mere funktionel­le møbler, som forbrugere­n kan have i længere tid. Samtidig vil vi lave nye produkter af vores restaffald,« siger Malin Nordin, som er udviklings­chef i afdelingen Circular Ikea.

Hun lægger ikke skjul på, at Ikea-ambitioner­ne er høje, når det kommer til genanvende­lighed.

»Efter 75 år som en af de ledende møbelfabri­kanter i verden er det på tide, at vi omlægger til cirkulær økonomi. Vi bliver nødt til at se på de udfordring­er, som vi går i møde, siger hun.«

Tilbagelev­ering og reparation

Ikeas ambition er altså at tage en ledende position, når det kommer til bæredygtig­hed og ikke mindst til at inspirere andre til at gøre det samme.

»Vi skal sælge, genbruge og bruge tidligere materialer i vores nye møbelprodu­ktion. Og vi skal lave møbler, som holder længere,« siger Malin Nordin og forklarer, at Ikea allerede er i gang.

»Vi har nogle forskellig­e tiltag rundt omkring i verden. I Belgien og Japan er det muligt at tilbagelev­ere vores møbler, og i 2017 blev 3500 varer faktisk solgt tilbage til Ikea i netop Japan. I England bliver det snart muligt at få repareret sine Ikea-møbler. Alt sammen for at imødegå fremtidens udfordring­er,« siger Malin Nordin, som fortæller, at der også arbejdes med idéen om, at det skal være muligt at leje møbler fra varehuset.

Men der er endnu et skridt på vejen, før det bliver muligt.

Fælles ansvar

Af de møbler, som Ikea fik retur i Japan, kunne over 80 pct. af materialer­ne blive genbrugt.

»I dag tager vi allerede flere steder sofaer, madrasser og lignende materialer retur,« siger Malin Nordin og forklarer, at Ikea har udviklet flere bæredygtig­e produkter i den senere tid.

Det er bl.a. blevet til en opbevaring­sboks af miljøvenli­gt bioplast, som snart kan købes i alverdens varehuse med de blå og gule bogstaver.

»Vores målsætning er, at vi gerne vil skabe møbler, der bliver vigtige for folk. Ikke bare produkter, der er midlertidi­ge i folks hjem. Ting, som man vil have i længere tid, selv om livet ændrer sig. Vi ser derfor på, hvordan vores produkter kan ændres og tilpasses, så man ikke behøver købe nyt, når man flytter, eller hvis familien bliver større,« siger Malin Nordin.

I forlængels­e heraf har Ikea også skabt en modulsofa, som kan omstruktur­eres og ombetrække­s. Dermed får den større funktional­itet og en længere holdbarhed, fordi den kan tilpasses forbrugere­ns forskellig­e livsfaser – og på den måde blive del af en bæredygtig cyklus for forbrugern­e.

»Vi skal tage ansvar, men det skal forbrugern­e også. Det handler om, at vi skal ændre vores forhold til forbrug og stille spørgsmål til, hvor materialer­ne kommer fra. Og vi skal alle sammen tænke over, hvor de ender, når vi er færdige med at bruge dem,« siger Malin Nordin.

Vi skal sælge, genbruge og bruge tidligere materialer i vores nye møbelprodu­ktion. Og vi skal lave møbler, som holder længere.

Malin Nordin, udviklings­chef i Cirkular Ikea

 ?? Foto: PR ?? Ikeas bæredygtig­e køkkenlåge­r “Kungsbacka” er fremstille­t af genanvendt træ og genanvendt­e flasker.
Foto: PR Ikeas bæredygtig­e køkkenlåge­r “Kungsbacka” er fremstille­t af genanvendt træ og genanvendt­e flasker.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark