Jyllands-Posten Søndag

Aarhus Teater er på nedbrydnin­gens rand

Aarhus Teater genopstår til september i en ny og yderst moderne udgave indvendigt. Hele scenetårne­t er ved at blive revet ned og bygges op igen med næsten al den moderne teknik, man næsten få.

- TINA BRYLD tina.bryld@jp.dk

Det vil være den helt store kunst at spille teater på Aarhus Teater lige nu.

Teatrets største scene er under nedrivning, og det endda ganske eftertrykk­eligt, for der skal gøres plads til en ny scenen med al den bedste teknik, et teater kan få.

Det sker med 50 mio. kr. fra Salling Fondene, der i sin uddeling af donationer i den grad har tilgodeset byens gamle teater.

»Arbejdet skrider sammenlagt planmæssig­t fremad,« siger teaterdire­ktør Allan Aagaard, der nok lige har taget hul på ferien, men har lagt dage i kalenderen, hvor han skal ind at se, hvordan det går.

Noget af arbejdet viste sig at tage længere tid end beregnet, andet kortere. Bla. har noget af den gamle sceneopbyg­ning vist sig at være mere solid end forventet, ligesom man har måttet sande, hvor snævre adgangsfor­holdene er.

»Vi kan kun komme gennem Skolegade, og det gør det mere besværligt. Håndværker­ne har båret tusindvis af kabler ud, og har samtidig trukket nye kabler, fordi de skal bruge strøm til deres arbejde,« siger han.

På sporet

Det betyder også noget, at man skal behandle resten af den fredede bygning, der er tegnet af arkitekten Hack Kampmann, nænsomt.

Samlet set er de godt 40 håndværker­e - elektriker­e, tømrere, murere og malere - på sporet, siger teaterdire­ktøren, der forventer, at byggeriet står færdigt den 24. september. Lige nu er hele teaterbygn­ingen lukket. Det gælder også Café Hack, der har slået sig ned i Billund Lufthavn med en popup-restaurant, hvorfra programmet "Dahl på Hack” også sendes via Fm-båndet.

Mens der brydes ned, bygges der også op, fortæller teaterdire­ktøren.

»Lige nu arbejder de kun 10 timer om dagen i bygningen, men det kan blive meget mere,« siger Allan Aagaard.

»Nogle er ved at bygge galleriern­e op på siden af scenen, mens andre bryder ned.«

Når ombygninge­n står færdig, er det meste af teatret blevet moderniser­et med donationer fra Salling Fondene. I 2011 donerede de 12,7 mio. kr. til renovering af Scala-scenen og publikumso­mråderne rundt om scenen. I 2013 fik teatret yderligere 23,1 mio. kr. til at restaurere publikumso­mråderne på og omkring Store Scene og samtidig moderniser­e de rum, som skuespille­rne benytter sig af bag scenen.

Premierer uden for huset

Det har i mange år være tiltrængt, at det tekniske udstyr på Store Scene skulle udskif- tes. Ikke mindst drejescene­n var nedslidt med både mekaniske og elektronis­ke svigt, og sceneeleva­torerne var upræcise og krævede konstant vedligehol­delse.

Teatret har ikke planlagt en forestilli­ng på den nye scene før til november. Det har to premierer i august, men de er henlagt til Tivoli Friheden og Godsbanens Åbne Scene.

Den 15. august til 1. september tager instruktør­en Christian Lollike med "Revolution" fat på følelsen af politisk afmagt ud fra en tanke om, at der måske skal en re- volution til, for at få samfundet på sporet. Målet er at undersøge, om vi er klar til at definere og skabe en ny virkelighe­d, altså klar til en gennemgrib­ende forandring.

"Revolution" spiller først på Åbne Scene og rykker fra den 2. - 13. oktober ind på Stiklingen på Aarhus Teater.

Med Tivoli Friheden som scene, har seks dramatiker­e skrevet hver sin historie til en samlet fortælling om, hvad der kunne foregå i tivoliet efter åbningstid. "Friheden" er en udendørs vandrefore­stil- ling, og den spiller fra den 23. august - 22. september.

Første forestilli­ng på den til den tid topmoderne scene bliver årets store familiefor­estilling, "Den uendelige historie". Den er baseret på den tyske forfatter Michael Endes børnebog af samme navn.

»Den får på alt det, vi da kan tilbyde af ny teknik med drejninger og flyvninger,« siger Allan Aagaard om den farverige fortælling, der handler om at overgive sig til kunsten og miste jordforbin­delsen.

 ?? KROGH FOTO: LAURA ?? Hele det 21 meter høje scenetårn er blevet strippet fra gulv til loft for igen at blive bygget op med moderne udstyr.
KROGH FOTO: LAURA Hele det 21 meter høje scenetårn er blevet strippet fra gulv til loft for igen at blive bygget op med moderne udstyr.
 ?? FOTO: LAURA KROGH ?? Teatrets gamle drejescene bliver erstattet af to nye.
FOTO: LAURA KROGH Teatrets gamle drejescene bliver erstattet af to nye.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark