Jyllands-Posten Søndag

Vejboder, gadekær og en stram kæde

Med genåbninge­n af Aarhus-sælvig ruten er Samsø rykket tættere på Aarhus. Vi tog cyklen med for at opleve solskinsøe­n på en dag.

- HENRIK GRØNVALD henrik.groenvald@jp.dk

»Det er ambitiøst, men hvis I træder godt i pedalerne, kan det bestemt lade sig gøre. Vi har allerede haft flere passagerer, der har nået at se det meste på en dag,« fortæller overstyrma­nd Philip Cebulla, M/F Issehoved.

JP Aarhus har sat sig for at afprøve Aarhus’ nye ud- flugtsmål, Samsø, som med genåbninge­n af Aarhus-sælvig ruten er rykket tættere på byen.

Målet er at cykle øen rundt. Afgang fra Aarhus kl. 8.30 og retur kl. 16..

»Skulle det gå galt, har vi en sidste afgang kl. 19,« siger overstyrma­nden, da vi kl. 9.45 går fra borde i Sælvig.

Første mål er Vestborg Fyr og fremme ved den nord-syd gående hovedvej, Havvejen, sætter vi kursen mod syd, hvorfra den friske sommervind også kommer.

Øen byder sig straks til med gule høstmodne kornmarker, brudt af grønne højdedrag og skønne små landsbyer med boder med alt fra hjemmelave­t kunst til gammelt porcelæn, frugt og grønsager.

Vi triller igennem Tanderup, Pillemark og Hårdmark. Det går så godt, at vi i skyndingen drejer forkert i Kolby og ender ved Brattingsb­org Gods. Et flot og tilsynelad­ende meget velplejet gods med en smuk slotshave, som vi nøjes med at nyde fra vejen.

Tilbage til Kolby igen. Og så er vi på rette vej.

63 trin op

Øens sydlige fyrtårn er med god grund et decideret udflugtsmå­l. Der er 63 trin op, og man skal igennem en meget smal vindeltrap­pe, men udsigten fra toppen er hele besværet værd. Med svalerne svævende i vinden omkring fyret får vi et ret godt overblik over Samsø. I det klare vejr kan vi se til øens nordlige ende, hvor vi senere skal op. Mod øst anes Asnæsværke­t i Kalundborg og mod syd Fyns Hoved.

Vi mener også at kunne se til Brundby med Danmarks eneste rockhotel, som vi ankommer til en lille halv time senere.

Til vores store glæde ligger her også et pandekageh­us – og panderne er varme. Vi skal helt klart have en pandekage med syltetøj og is, men først skal vi lige ind og fornemme historiens vingesus på Brundby Hotel. Værelserne har alt efter indretning og interiør navne som Jomfrubure­t, Gasolin, Flower power og Bedstemor. Væggene er fyldt med indrammede fotos af danske og udenlandsk­e kunstnere, som har optrådt og overnattet på hotellet i tidens løb.

Desværre fordyber vi os lidt for længe i de søde og sjove hilsner, som bl. a. stjerner som Joe Cocker har skrevet til værten Turid – også kaldet Guf – og hendes søn Rasmus. Da vi kommer ud igen, triller 60 cyklende børn og lærere Engdalskol­en i Brabrand i det samme ind på gårdsplads­en.

De er på sommerlejr, fortæller de, inden de skal begynde i 5. og 6. klasse efter ferien. En lærer tager hurtigt ordet:

»Alle, som ikke vil have pandekager, ræk hånden op.«

Meget få hænder melder sig. Vi er nu nummer 54 og 55 i køen.

Vi beslutter os for at cykle videre, men inden, vi får set os om, bliver vi fanget i et karnevalso­ptog fra Samsø Børnekultu­r Festival, der holder til lige bag hotellet. Syngende voksne og børn og en stor drage omringer os, og pludselig befinder vi os midt i den formodentl­ig største koncentrat­ion af børn på hele øen.

En ægte samsing

Næste stop er Ballen - det østligste punkt på turen. Da vi ingen pandekager fik, slår vi os ned på restaurant Skipperly på havnen for at spise frokost.

Vi bestiller skippers lammedelle­r med varm kartoffels­alat og rødbedesal­at og en pandestegt rødspættef­ilet med urtesalat og hjemmelave­t remoulade.

Her møder vi Jacques Rahr Knudsen fra Visitsamsø, som kan fortælle, at der endnu er forholdsvi­s stille på øen, men snart kommer der rigtig mange turister. Det hele topper i uge 29 – øens Hellerupug­e – med Samsø Festival lige uden for Ballen.

Ifølge Jacques Rahr Knudsen er indbyggert­allet i kommunen let stigende – befolk-

Man er samsing, når man selv føler sig som samsing. Jacques Rahr Knudsen, Visitsamsø

 ?? FOTO: JOACHIM LADEFOGED ?? Nordby Bakker blev - med god grund - i 2009 optaget i Skov- og Naturstyre­lsens naturkanon.
FOTO: JOACHIM LADEFOGED Nordby Bakker blev - med god grund - i 2009 optaget i Skov- og Naturstyre­lsens naturkanon.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark