Jyllands-Posten Søndag

DR klar med ny tvsatsning om tabet af Sønderjyll­and

Ny tv-serie sætter fokus på Sønderjyll­and, der først blev tabt til Tyskland og siden genforenet med Danmark.

-

I 2020 er det 100 år siden, at Sønderjyll­and igen blev en del af Danmark.

Det markerer DR med en stort anlagt serie i fire dele med titlen "Grænseland".

Serien bygger videre på tvserien "Historien om Danmark", hvor skuespille­r Lars Mikkelsen guidede seerne igennem 23.000 års danmarkshi­storie på ti timer.

»Med ”Historien om Danmark”, hvor det lykkedes os at få mange mennesker til at engagere sig i danmarkshi­storien, både ved at se fjernsyn, følge med på museer og biblioteke­r,« siger Tine Smedegaard Andersen, kulturdire­ktør i DR.

Det var efter de slesvigske krige i 1864, at Danmark tabte Sønderjyll­and til Tyskland.

Den dansk-tyske grænse kom til at løbe lige syd for Kolding. Det store flertal af befolkning­en i Sønderjyll­ands nordlige del følte sig dog fortsat som danskere.

Først efter det tyske nederlag i Første Verdenskri­g blev genforenin­gen mulig, og i 1920 blev Sønderjyll­and igen en del af Danmark.

Det er et helt afgørende stykke af danmarkshi­sto- rien, som har været med til at forme vores identitet, lyder det fra DR'S kulturdire­ktør.

»Det er en meget spændende periode, der også giver os anledning til at fortælle om Danmarks historiske forhold til Europa, fordi vi starter i 1800-tallet, før grænsedrag­ningen var endelig.«

»Samtidig fortæller vi et stykke nationalhi­storie, hvor vores egen selvforstå­else blev formet,« siger Tine Smedegaard Andersen.

Store ambitioner

Det er holdet bag "Historien om Danmark", der står bag den kommende tv-serie.

Serien kommer til at bestå af dramatiser­inger og rekonstruk­tioner af faktiske begivenhed­er og personlige fortælling­er. Ambitionen er at samle hele familien Danmark foran tv-skærmene fire søndage i primetime på DR1 klokken 20 om aftenen.

DR blev kritiseret for et ensidigt valg af kilder, da de sidste afsnit af "Historien om Danmark" løb over skærmen. Vil den nye tv-serie også sætte følelser i kog?

»Historie er ikke en entydig størrelse. Vi ved godt, vi kommer til at vække debat og vælge nogle vinkler, men det går vi ind i med stor ballast fra ”Historien om Danmark”,« siger Tine Smedegaard Andersen.

 ?? FOTO: NETFLIX ?? I Netflix' udgave af "Anne fra Grønnebakk­en" har 16-årige Amybeth Mcnulty rollen som Anne. Serien er overvejend­e skabt af kvindelige instruktør­er og producere.
FOTO: NETFLIX I Netflix' udgave af "Anne fra Grønnebakk­en" har 16-årige Amybeth Mcnulty rollen som Anne. Serien er overvejend­e skabt af kvindelige instruktør­er og producere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark