Jyllands-Posten Søndag

IFØLGE FILOSOFFEN: HVAD ER DANNELSE?

-

han ville arbejde manisk hårdt og læse filosofisk­e tekster på det franske originalsp­rog i stedet for at forfalde til en lettere engelsk oversættel­se. Han ville kunne begå sig på Paris’ bonede gulve på lige fod med franskmænd­ene. Men som ligesom Lykke-per, der aldrig kunne flygte uigenkalde­ligt fra sit jævne, jyske ophav og aldrig følte sig hjemme i de finere kredse i København, følte Fogh Jensen sig aldrig hjemme i Paris:

»Dengang kunne jeg ikke sanse, at jeg ikke kunne sprænge mig vej ind i den verden. Så den ene tur slog næsten mit søvnmønste­r i stykker for altid, og anden gang fik jeg en kæmpe depression, der varede i flere år,« mindes han.

Rejsen mod dannelse

Men hvorfor egentlig lave de her Dannelsesr­ejser? Idéen kan siges at have rødder i Fogh Jensens egen barndom i Kolding. Hans far arbejdede som kreaturhan­dler, og hans mor var sekretær og kørte hjemmet:

»De er kærlige nok mennesker, men de har slet ikke hjulpet mig på vej. Jeg kom fra en verden, som var fattig på en måde. Fattig på ånd. Fattig på musik. Fattig på ord. Og på den måde har jeg altid forsøgt at hive mig ud af min baggrund. Mod dannelsen. Jeg så f.eks. en vej ud, da jeg fangede lyset i dansklærer­ens øjne,« husker han.

I barndomshj­emmet blev der skiftet emne hvert tiende sekund. Man dvælede ikke ved tingene. Og hvis Fogh Jensen efter en skoletime fik lyst til at diskutere, så var det problemati­sk. »Åh nej, nu vil han diskutere igen,« sagde forældrene.

»De tanker var ligesom ikke velkomne i huset,” fortæller han. »Dannelse handler ikke om at begynde med sin egen navle for så at forvente, at verden er en livmor.

Dannelse begynder med en udadvendt bevægelse mod verdens mysterier og et forsøg på at forstå verden. Når man dannes, begynder verden at hænge sammen.

Ligesom en geograf kan se historien i klintens lag, eller man med et kendskab til kemi forstår, hvorfor sovsen skiller eller hænger sammen, så forstår den historisk bevidste også, hvorfor et folk hænger sammen eller bekriger hinanden. Dannelse er med andre ord en evne til at kunne forbinde det, der tilsynelad­ende tilhører forskellig­e genrer. Og derfor kræver dannelse også flere rejser ud i forskellig­e verdener med en ydmyghed over for de nye felter.

Det eneste, vi garanterer, er, at du vender lidt mere dannet hjem hver gang.«

 ?? FOTO: RASMUS PALLUDAN ?? Anders Fogh Jensen fisker sider op fra sin bog ”Hvordan skal jeg leve mit liv, Kierkegaar­d”.
FOTO: RASMUS PALLUDAN Anders Fogh Jensen fisker sider op fra sin bog ”Hvordan skal jeg leve mit liv, Kierkegaar­d”.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark