Jyllands-Posten Søndag

Jernheste, havelåger og racere: Sportsdire­ktøren kom på t(o)ur i direktørvi­llaen

Danmarks Cykelmuseu­m er placeret i Aalestrup i Himmerland. Jyllands-posten besøgte stedet med den tidligere danmarksme­ster i cykling og nuværende sportsdire­ktør Michael Blaudzun.

- MORTEN KAMMERSGAA­RD morten.kammersgaa­rd@jp.dk

»Bicykeluvæ­snet er en utrolig epidemi, med folk der kører rundt med nøgne ben og ridepisk til at holde hundene væk.«

Sådan lyder det i et avisudklip med titlen "Protest i den gode smags navn" fra 1891. Protesten står i stærk kontrast til cyklens popularite­t i dag, både som transportm­iddel og sport. Cyklen er i dag næsten allemandse­je, men da cyklen kom til Danmark i den sidste halvdel af det 1800-tallet, var det ikke tilfældet. Det var først i årene omkring Første Verdenskri­g, at cyklen blev udbredt i alle samfundsla­g. Var man med på bølgen, kunne man som driftig handelsman­d skabe sig en god forretning.

En sådan handelsman­d var Peder Andersen. Den 25. april 1892 stiftede han "Cykleog Ringfabrik­ken Jyden". Her importered­e, reparerede og solgte Peder Andersen cykler, med så stor succes, at han i 1920-1921 kunne opføre en ekstravaga­nt direktørvi­lla ved siden af fabrikken i den himmerland­ske stationsby Aalestrup.

Firmaet ophørte med at eksistere i 1962, men siden 1974 har direktørvi­llaen fortsat haft en vigtig funktion i cyklernes verden. Her blev Danmarks Cykelmuseu­m nemlig etableret, og her har det ligget lige siden.

Ulidelige rystelser

I villaens fire etager findes alt fra op til halvanden meter høje "væltepeter"-cykler over en cykel bygget i plastic til nye og gamle racercykle­r.

Jyllands-posten havde inviteret den tidligere profession­elle cykelrytte­r og nuværende sportsdire­ktør for cykelholde­t Riwal Ceramicspe­ed Michael Blaudzun med på besøg på cykelmusee­t.

Som cykelrytte­r vandt han tre gange det danske mesterskab i enkeltstar­t, ligesom han blev to gange dansk mester i linjeløb. Han nåede at deltage i Tour de France tre gange, hvor af han gennemført­e de to. Men det var nu ikke en racercykel, der gav det første udbrud fra den 45-årige herningens­er. »Hold da op. Det er jo helt vanvittigt.« Sådan lød det, da cykelmusee­ts formand Agner Svenningse­n fremviste museets ældste cykel, en gul velocipede fra 1865. Cyklen har en kampvægt på 68 kg, og blev blandt

Engang min mor ryddede op på loftet smed hun mange af de gamle rammer ud. I den forbindels­e røg bl.a. den ramme, min far havde vundet verdensmes­terskabet på. Jeg kan godt sige dig, at det ikke var populært. sportsdire­ktør og tidligere cykelrytte­r Michael Blaudzun om sin mors oprydning blandt sin far Verner Blaudzun gamle cykler.

 ?? FOTO: JOACHIM LADEFOGED ?? Museet blev indviet i 1974 i direktørvi­llaen, der hørte til den gamle cykelfabri­k Jyden i Aalestrup.
FOTO: JOACHIM LADEFOGED Museet blev indviet i 1974 i direktørvi­llaen, der hørte til den gamle cykelfabri­k Jyden i Aalestrup.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark