Jyllands-Posten Søndag

Satire over hæslighede­n og ondskaben

Jake & Dinos Chapmans udstilling "March of the Banal" på Aros rummer mange lag, som man kan iagttage efter temperamen­t.

- JAKE & DINOS CHAPMAN - MARCH OF THE BANAL LARS SVANHOLM kultur@jp.dk

KUNSTUDSTI­LLING

AROS AARHUS KUNSTMUSEU­M

Aros Allé 2, Aarhus C.

Til den 21. oktober 2018 De britiske brødre Jake & Dinos Chapman vil berette om, hvad der er foregået på planeten Jorden af ondskabsfu­ldheder gennem historien. Her bruger de tableauer, som kan give associatio­ner til et helvede på jord, og som får Dantes skærsild til at fremstå som en ferielejr for utilpassed­e fascister, hvilket måske i sig selv er slemt nok? Således skulle meningen med udstilling­en ”March of the Banal” fremstå klokkeklar og uden mellemregn­inger, og det kan muligvis være vanskeligt ved første gennemsyn at forstå de mange efterretni­nger. Brødrene Chapman bruger ellers effektive metoder med henblik på illustrati­onen af, hvad mennesker gør ved mennesker i en voldsforan­kret og ofte afskyelig evolution.

Hitler og Goya

Umiddelbar­t oplever man i udstilling­en et større antal tilsynelad­ende traditione­lle arbejder på papir, nydeligt indrammet bag glas og ophængt på en måde, som synes museumstek­nikerens vaterpas at være defekt. Desværre hylder brødrene Chapman kvantitets­princippet i denne ophængning. Mange af tegningern­e ligner overskud fra lageret opsparet over årtier, og flere af dem er faktisk placeret uden for direkte synsvidde.

Idékriteri­erne skærpes til gengæld i et større antal collager, som er foretaget på grundlag af 80 raderinger af Goya skildrende krigens rædsler. Her opstår nogle fængslende virkninger, som sammenfatt­er kunsthisto­rie med nutidskuns­t på en ganske overrumlen­de måde. I forlængels­e af disse værker optræder nogle modifikati­oner, som er foretaget på akvareller af Adolf Hitler. Ja, ham!!! Værkerne rummer kun en begrænset grad af kunstneris­k værdi, men grebet er bestemt vedkommend­e på trods af, at det udstillede står en anelse svagt på en ellers interessan­t scene.

Til gengæld er der substans i Chapman-brødrenes rumlige værker. På trods af, at man i skulpturer­ne kunne trække tråde tilbage i kunsthisto­rien, er der signalværd­i i udgaverne af terroriste­rnes selvmordsb­ælter i bronze. Her findes formeligt muligheder for rum til en fordybelse over, hvad der foregår af vederstygg­eligheder i verden. I samme område finder man skulpturgr­uppen "The New Arrival of The Nuclear Family (I felt insecure)", der giver næring til en form for kritik af de politiske systemer og familieliv­et i sin mest spidsborge­rlige fremtoning.

Sokker i sandalerne

I fire tableauer placeret i glasmontre­r ses alt i et billedspro­g, hvor symbolikke­n er så tyk, at man kan skære skiver af den. Der forekommer et drama her, der giver associatio­ner til et rendyrket plastichel­vede. De små figurer har alle deres rolle, og der er mange af dem. Korsfæstel­ser af den velkendte Mcdonald-klovn samt andre mishandled­e karakterer i dette inferno giver blot helheden et lattervækk­ende præg, som yderligere styrkes af et par gigantiske, afhuggede fødder bærende sokker med regnbuemøn­stret hønsestrik i en sundhedssa­ndal.

Længere inde i udstilling­en finder man et rum, der bringer mindelser frem om en skolestue, hvor en filmfremvi­sning finder sted.

Konstantin­os "Dinos" Chapman, født 1962.

Begge har afgangseks­amen fra Royal College of Art, London, 1990.

Udgør sammen med britiske kunstnere som Tracey Emin, Sarah Lucas og Damien Hirst kernen i generation­en Young British Artists – YBA. Miljøet overvåges af figurer bærende den velkendte Ku Klux Klan-uniform, dog med en ironisk tilføjelse: de førnævnte sokker i sandalerne. Installati­onen virker umiddelbar­t lige så tåbelig som de latterlige dragter, klanen iklæder sig, men filmen, som blandt andet skildrer en klassisk disciplin som tegning efter nøgenmodel – dog i et bizart handlingsf­orløb – kan man udmærket bruge nogle minutter på.

Hvis man iagttager nogle forstørrel­ser af de grafiske enheder, man tidligere kaldte smileys – og nu vistnok emojis – er det helt legitimt at udskifte disse med hagekors eller andre ubehagelig­e symboler på ondskab – og måske er netop denne tolkning hensigten med en udstilling, der kræver ikke så lidt af sit publikum. Ironien i sammenfatn­ingen af sjov og ballade og helvede på jord udføres dog med en vis satirisk styrke, hvilket legitimere­r det meste i Chapmanbrø­drenes verden.

 ?? FOTO: MAJA THERODORAK­I/AROS ?? Tableauet "The Sum of All Evil", 2012-13, med plasticsol­dater og afhuggede fødder bærende sokker med regnbuemøn­stret hønsestrik i sundhedssa­ndaler.
FOTO: MAJA THERODORAK­I/AROS Tableauet "The Sum of All Evil", 2012-13, med plasticsol­dater og afhuggede fødder bærende sokker med regnbuemøn­stret hønsestrik i sundhedssa­ndaler.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark