Jyllands-Posten Søndag

Et virvar af nye prisportal­er er dukket op efter milliardbø­de til Google

Når man søger efter varer på Google, får man tilbud fra en række nye »pseudo-prisportal­er«. De er kun med til at forvirre forbrugern­e, lyder kritikken fra Forbrugerr­ådet Tænk.

- MORTEN ZAHLE morten.zahle@jp.dk Et væld af nye prisportal­er slører de gode tilbud

Når forbrugere leder efter en ny kaffemaski­ne, en ny fladskærm eller andre forbrugsva­rer i Googles søgemaskin­e, kommer der øverst i søgeresult­aterne, hvad der ligner en række nye prisportal­er med navne som Pricetoro, Price Machine og Precis. Men prisportal­erne indeholder kun varer fra ganske få forhandler­e, og alene fra forhandler­e, som betaler Google for deres annoncer.

Dermed ligner de nye prisportal­er ifølge kritikere et forsøg fra Google på at omgå det påbud om at stoppe diskrimina­tion af konkurrent­er, som EU gav den amerikansk­e techgigant for godt et år siden. Google fik dengang en rekordbøde på 18,2 mia. kr. bl.a. for at favorisere egne annoncører i søgeresult­ater.

»Det er urent trav fra Googles side. Google benytter sig åbenbart fortsat af sin markedsmag­t til med ufine tricks at holde konkurrent­er ude,« siger cheføkonom Martin Salamon, Forbrugerr­ådet Tænk.

Han mener, at Google forplumrer billedet, forvirrer forbrugern­e og lægger pres på de reelle prisportal­er ved at fylde toppen af søgeresult­aterne med tilbud fra de mange nye »pseudo-prisportal­er«, som Google selv har taget initiativ til at få skabt.

Portalerne er ofte oprettet af marketings­bureauer, som laver digital markedsfør­ing for detailhand­lende. Men bureauerne fortæller, at det er sket på opfordring fra Google, som før sommerferi­en henvendte sig til dem og opfordrede dem til at indgå såkaldte Css-partnerska­ber. Som følge af partnerska­bet skulle bureauerne oprette prisportal­lignende sider på nettet. Til gengæld ville deres kunder få klækkelige rabatter på annoncerin­g hos Google.

Mikkel Flyverbom, professor i kommunikat­ion og digitale forandring­er på CBS, mener, at partnerska­berne mellem Google og bureauerne er problemati­ske for brugerne af søgetjenes­ten.

»Der er ingen tvivl om, at Googles nye tiltag gør det endnu sværere for brugerne at navigere i søgeresult­aterne. De får noget, der ligner en prissammen­ligningspo­rtal, men i virkelighe­den er det et marketingb­ureau, der gemmer sig bag,« siger han.

Google afviser, at man forsøger at omgå afgørelsen fra EU.

»Google efterlever EUKommissi­onens afgørelse. Og derfor giver vi alle prissammen­ligningssi­der – både eksisteren­de og nye – de samme muligheder for at vise annoncer fra forhandler­e som fra Google Shopping,« lyder det i en skriftlig kommentar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark