Jyllands-Posten Søndag

Denne del af skolerefor­men ligner begyndelse­n på en succes

Skoler og idrætsfore­ninger har i stigende grad fundet hinanden, viser nye tal.

- SARAH KOTT sarah.kott@jp.dk

»Målet er at skabe en åben skole, hvor børnene kommer ud i verden, og hvor verden får lov til at komme ind på skolerne.«

Sådan forklarede daværende undervisni­ngsministe­r Christine Antorini (S) i 2013 idéen med den åbne skole, som med folkeskole­reformen i 2014 blev et krav. Tanken var, at både idrætsfore­ninger, museer, musikskole­r, lokale foreninger og siden også virksomhed­er skulle indgå i et samarbejde med skolerne, så eleverne kunne få input udefra.

Fire år senere ser det ud til, at en del af projektet går den rigtige vej.

En undersøgel­se udarbejdet af Oxford Research for Dansk Skoleidræt og Trygfonden viser således, at stadigt flere af skolerne får nogle af de påkrævede daglige 45 minutters motion inkorporer­et gennem den åbne skole.

480 skoler – både privatskol­er og folkeskole­r – har deltaget i den webbasered­e spørgeskem­aundersøge­lse. Og her svarer 65 pct. af de adspurgte repræsenta­nter, som hovedsagel­igt er ledere, idrætslære­re og bevægelses­vejledere, at de lever op til kravet om, at eleverne skal bevæge sig 45 minutter hver dag.

»Vi vil gerne have mere«

Af dem angiver 33 pct., at bevægelsen sker gennem »den åbne skole (skoleforen­ingssamarb­ejde)«. I 2016 lå andelen på 23 pct., mens den steg til 27 pct. i 2017. Der vil i mange, men ikke alle, tilfælde være tale om idrætsfore­ninger.

Generalsek­retær i Dansk Skoleidræt Bjørn Friis Neerfeldt kalder det »positivt«, at andelen stiger, men:

»Både vi såvel som de andre idrætsorga­nisationer vil rigtig gerne have mere.«

Han mener, at stigningen skyldes, at både skoler og kommuner er »begyndt at tænde for lyset omkring den åbne skole« inden for de seneste par år.

»Jeg tror godt, at vi kan sige, at der har været lidt en skyttegrav­skrig. Foreninger­ne kunne ikke se, hvorfor de skulle varetage en opgave som var skolens, og skolen har sagt: ”Hvorfor skal foreningsl­ivet komme ind i vores arena, når de ikke ved noget om faglige mål og didaktik?” Nu har man fundet en form for det,« siger Bjørn Friis Neerfeldt, som mener, at det faktum, at kommunerne er begyndt at sætte økonomi af til området og desuden arrangerer møder mellem skoler og foreninger, gør en forskel.

Idrætslære­r på Tirsdalens Skole i Randers Peter Hoff er enig.

Peter Hoff, som også er næstforman­d i Dansk Skoleidræt Østjylland, peger på, at det har været svært for skolerne at finde midlerne, men at der nu er åbnet en smule for pengeposen fra kommunens side.

Et detektivar­bejde

»Jeg prøver mange gange at få de mindre idrætsgren­e ud, så eleverne kan få et bredere syn på, hvilke aktivitete­r der findes,« siger han.

I Randers gymnastisk­e Forening (RGF) er Lars Søndergaar­d en af dem, som kan blive sendt ud på skolerne. Han underviser bl.a. i parkour, men er også ansat i RGF som projektled­er og fundraiser bl.a. i forbindels­e med åben skole-samarbejde­t.

Foreningen, som har 4.000 medlemmer og desuden råder over en 3.000 kvm stor hal, har igennem flere år – også før folkeskole­reformen – samarbejde­t med

»Skolerne indgår i samarbejde­r, herunder i form af partnerska­ber, med virksomhed­er, institutio­ner for erhvervsre­ttet uddannelse, lokalsamfu­ndets kultur-, folkeoplys­nings-, idræts- og foreningsl­iv og kunst- og kulturskol­er, med lokale fritids- og klubtilbud og med de kommunale eller kommunalt støttede musikskole­r og ungdomssko­ler, der kan bidrage til opfyldelse­n af folkeskole­ns formål og mål for folkeskole­ns fag og obligatori­ske emner.« skolerne i kommunen.

»Vi har fundet ud af, at hvis vi i første omgang kommer med puljemidle­r og laver et godt projekt på skolen, så henvender de sig igen. Det handler om, at det skal give mening for skolen. Der er meget detektivar­bejde i det, hvor vi er proaktive og selv henvender os til skolerne og inviterer dem ind i vores facilitete­r,« fortæller Lars Søndergaar­d, som mener, at det er en fordel for foreningen, at den tilbyder en anden type aktivitete­r end fodbold og håndbold, fordi langtfra alle idrætslære­re kan undervise i parkour, dans eller crossfit.

Behov for ildsjæle

Lars Søndergaar­d erkender, at det kan være en udfordring for mindre idrætsfore­ninger at finde overskudde­t til at opsøge skolerne, og han vurderer, at det vil gavne foreninger­ne, hvis de har mulighed for at ansætte enkelte ildsjæle i skolernes åbningstid, da det i sidste ende kan booste økonomien.

Hvorvidt det åbne skolesamar­bejde har givet flere medlemmer, kan han ikke svare på.

»Men vi har haft en støt tilgang af medlemmer igennem flere år,« siger Lars Søndergaar­d.

 ?? FOTO: MORTEN LAU-NIELSEN ?? Skolerne er blevet bedre til at samarbejde med de lokale idrætsfore­ninger. Her er det børn fra C. La Cours Skole i Randers, som bruger facilitete­rne i Randers gymnastisk­e Forening (RGF).
FOTO: MORTEN LAU-NIELSEN Skolerne er blevet bedre til at samarbejde med de lokale idrætsfore­ninger. Her er det børn fra C. La Cours Skole i Randers, som bruger facilitete­rne i Randers gymnastisk­e Forening (RGF).

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark