Jyllands-Posten Søndag

Millioner til psykiatris­ke senge er spildt – nu vil KL og regionerne skrotte projektet

43 af de 83 særlige psykiatris­ke sengeplads­er står stadig tomme. Det er spild af penge, mener KL og regionerne, der nu vil skrotte projektet.

- LARS FROM lars.from@jp.dk

Mens personalet i socialpsyk­iatrien løber hurtigere end nogensinde, og nogle af de mest kritiske patienter ryger ud og ind af de psykiatris­ke afdelinger, står over halvdelen af de allerdyres­te sengeplads­er tomme – fordi kommuner og regioner ikke kan bruge dem.

Derfor vil kommunerne­s landsforen­ing, KL, og Danske Regioner have modellen med 150 særlige sengeplads­er til de mest farlige og mest voldelige patienter skrottet – og have de 150 nye sengeplads­er, der enten er bygget eller er ved at blive det, omdannet til almindelig­e psykiatris­ke sengeplads­er.

Lige nu står 43 af de 83 pladser, der er taget i brug, tomme. Men det kan blive endnu værre, frygter Stepha- nie Lose (V), der er formand for Danske Regioner.

»Min frygt er, at når alle 150 pladser er klar inden årets udgang, så vil 75 pct. komme til at stå tomme. Det er ikke holdbart, da man samtidig har megatravlt på alle de andre psykiatris­ke afdelinger. Derfor foreslår vi sammen med KL, at man endegyldig­t skrotter modellen og omlægger pladserne til ordinære sengeplads­er i psykiatrie­n,« siger Stephanie Lose, der mener, at det vil være uforsvarli­gt at vente endnu længere tid på, at systemet kommer til at virke.

Kl-formand Jacob Bundsgaard (S) er af samme opfattelse.

»Vi advarede oprindelig­t mod modellen, men gik med under forudsætni­ng af, at de nye pladser kom i stedet for nogle af pladserne i socialpsyk­iatrien. Men det er ikke sket. I stedet bruger vi nu en masse penge på tomme pladser, og det er penge, vi må tage fra den almindelig­e socialpsyk­iatri. Det betyder, at vi har fået en dårligere service, end vi ellers ville have haft,« siger Jacob Bundsgaard.

»Det er penge, som vi fut- ter af til ingen verdens nytte – penge lige ud ad vinduet.«

Hver enkelt af de 150 særlige sengeplads­er koster ifølge Danske Regioner ca. 1,9 mio. kr. om året at drive, da de afdelinger, hvor sengene er etableret, er fuldt bemandet og klar til at modtage patienter. Uanset om patientern­e kommer eller ej. Dermed kan regningen for de tomme senge løbe op i nærheden af 200 mio. kr. om året, hvis Stephanie Loses frygt for, at kun 25 pct. vil blive brugt, viser sig at være rigtig.

Lægeforeni­ng er enig

Formanden for Dansk Psykiatris­k Selskab, speciallæg­e i psykiatri Gitte Ahle, glæder sig over udmeldinge­n fra kommuner og regioner.

»Vi er helt enige i, at man bør skrotte modellen og omlægge sengeplads­erne til ordinære pladser. Man spilder en masse penge og en masse menneskers leveår, fordi vi ikke kan behandle dem ordentligt. Vi har en masse mennesker, der står udenfor og ikke kan få en plads på de psykiatris­ke afdelinger – og vi har en masse mennesker, vi må udskrive for tidligt, fordi der i den grad er behov for flere sengeplads­er,« siger hun.

De seneste dage har Folketinge­ts partier forhandlet om, hvordan man skal løse de mange problemer på psykiatrio­mrådet. Og sundhedsmi­nister Ellen Trane Nørby (V) undrer sig over, at den nye udmelding fra KL og regionerne kommer netop nu.

»Vi kommer selvfølgel­ig til at ændre modellen, sådan som vi også har aftalt med Danske Regioner og KL. Og mandag sender vi et lovforslag i høring, hvor vi har imødekomme­t mange af de indvending­er, der har været mod modellen fra netop KL og regionerne. Derfor er det nyt for mig, at KL og regio- Over halvdelen af pladserne står tomme. Regionerne har i alt 83 åbne pladser, heraf 43 ledige. nerne nu ønsker noget andet end det, de har skrevet og meddelt os,« siger sundhedsmi­nisteren.

»Og hvis KL og regionerne i mellemtide­n har fundet flere ændringer, de vil have med, er der rig mulighed for at få ændret nogle ting i forbindels­e med den kommende høringspro­ces,« siger hun videre.

Liselott Blixt (DF), der er formand for Folketinge­ts sundheds- og ældreudval­g, bakker op om kritikken fra kommuner og regioner.

»Jeg er fuldstændi­g enig, men det er lidt dumt at komme med den nye melding lige nu. Vi har lige siddet med ministeren og er blevet enige om nye visitation­skriterier for brugen af de særlige psykiatris­ke sengeplads­er. Og vi er nødt til at se, hvordan de nye kriterier kommer til at virke først. Men hvis de heller ikke virker, er jeg helt enig i, at så skal vi skrotte modellen,« siger Liselott Blixt.

Ifølge Ellen Trane Nørby får psykiatrie­n næste år et samlet løft på ca. 400 mio. kr., mens der over de næste fire år i alt ventes afsat ca. 2,1 mia. kr. ekstra til psykiatrie­n.

Man bør skrotte modellen og om lægge sengeplads­erne til ordinære pladser. Gitte Ahle, formand, Dansk Psykiatris­k Selskab

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark