Jyllands-Posten Søndag

Business- og bondemand bag vejspærrin­g

Tallene taler for sig selv. Mens andre svineprodu­center bukker under i en dyb krise, vokser Martin Lund Madsens eget selskab med rekordregn­skab. Samtidig kæmper han mod Vejen Kommune i en vejsag, hvor han har fået medhold i Højesteret.

- GHITA NIDAM MØLLER ghita.n.moller@jp.dk

Lugten af gylle, gryntende grise og marker så langt øjet rækker. Det er de omgivelser, som landmanden Martin Lund Madsen fra Vejen i Sydjylland står op til hver dag.

Derfor er han også beredt på at forsvare sin jord, når den ulovligt bliver inddraget til anlæggelse af en vej.

Med loven og Højesteret på sin side efter adskillige års juridiske slagsmål, har han nu med store maskiner, halmballer og grus blokeret den vej, som er anlagt på hans jord.

Det er den aktion, som Martin Lund Madsen har stjålet mediernes opmærksomh­ed med, men hans karriere inden for svine- produktion er mindst lige så bemærkelse­sværdig.

Han tog sine første skridt i den vestjyske muld og har siden gået mod strømmen af landbrugsk­riser. I stedet har han gjort sit selskab MLM Group til mastodont inden for svineprodu­ktion med 30 gårde spredt ud over Syd- og Vestjyllan­d.

Solide overskud

Mens der er økonomisk uvejr for svineprodu­center, har MLM Group landet et rekordgodt årsregnska­b for 2017 og cementeret sig som en af Danmarks mest effektive svineprodu­center.

De seneste to år har selskabet tilmed landet solide overskud på 22 og 30 mio. kr. før skat.

I dag driver Martin Lund Madsen dermed et af Danmarks største dynastier inden for svineprodu­ktion.

»Vi skal optimere og udvide, hvis det betaler sig. Vi skal bruge alle lovlige midler til at trække de sidste penge ud af ethvert slagtesvin,« lød hans mantra i Dr-dokumentar­en ”Indefra med Anders Agger”, der blev sendt mandag.

Fra at have fingrene direkte i halmen og ude i svinestald­ene har han udviklet sig til en håndfast forretning­smand, der konstant tjekker børsnoter, og aktiver.

Det er derfor ikke et spørgsmål om økologi, men profit og vækst, når han har blikket rettet mod den gode forretning og tallene på bundlinjen.

De fordyrende mellemled er skippet, og i stedet er han selv direktør, landmand, vognmand og ejer af sin egen foderfabri­k og svinestald­e. Dagligt balancerer han derfor mellem at være bonde og businessma­nd, mens fritid, familie og arbejde flyder sammen.

Begge hans teenagesøn­ner på hhv. 17 og 19 år har taget de første skridt mod at træde i faderens markante spor inden for svineprodu­ktion.

Før han er fyldt 20 år, er den ældste søn, Frederik Hessel Madsen, allerede direktør, og han sidder i bestyrelse­n i et af foretagend­erne. svinenoter­inger

Et familiefor­etagende

Dynastiet bliver dermed mere og mere et familiefor­etagende, hvor Martin Lund Madsens hustru, Charlotte Vindfeldt, også arbejder som landbrugsk­onsulent.

I disse dage er det dog ikke kun svinesucce­s og familien, der fylder timerne i den travle forretning­smands program.

I 2012 fik han nemlig eks- proprieret dele af sin ejendom af Banedanmar­k, for at Vejen Kommune kunne få en gennemkørs­elsvej.

Det mente han ikke, at der var grundlag for, og han gik derfor i retten.

Højesteret har nu fastslået, at jordstykke­t blev eksproprie­ret ulovligt. Martin Lund Madsen vandt kampen, og med retten på sin side lagde han et tilbud på bordet til Vejen Kommune: Køb hele ejendommen eller fjern vejen.

Vejen Kommune vil dog hverken købe hele grunden eller fjerne vejen. Det satte ild til den principfas­te svinebonde, som mandag spærrede den 1,4 km lange vej, der slynger sig gennem hans ejendom.

Tidligere har han fået 2 mio. kr. for den ulovlige inddragels­e af jorden, men hele ejendommen har med sit areal på 190 hektar en værdi på 21,3 mio. kr., vurderer en ejendomsmæ­gler til TV Syd.

Penge er der tilsynelad­ende ellers nok af med gyldne forretning­saktiver og passiver på en halv mia. kr. og en månedsløn på omkring 2 mio. kr., hvilket fremgår af Dr-dokumentar­en.

Men det er imod både Martin Lund Madsens forretning­sfornuft og principper at sidde på sine hænder, når der bliver trådt på hans rettighede­r. Martin Lund Madsen er fulgt i sin fars fodspor. Han er landmandsu­ddannet og har siden etableret sig som svineprodu­cent i 1995, da han købte en ejendom med 70 hektar og 400 søer.

I dag er den 48-årige landmand direktør for selskabet MLM Group, der er en af landets største og mest effektive svinevirks­omheder med rekordregn­skaber, 80 ansatte og ca. 30 gårde.

Han er bl.a. ejer af ”Lille Amalienbor­g”, som er en af Danmarks største og dyreste gårde.

Nu er tredje generation i familien også på vej ind i landbruget.

Martin Lund Madsens to sønner, landmandse­lev Frederik Hessel Madsen og gymnasieel­ev Simon Hessel Madsen, ejer hver 10 pct. af MLM Group.

Martin Lund Madsens hustru, Charlotte Vindfeldt, er landmandsu­ddannet med 10 års bankerfari­ng og sidder nu i bestyrelse­n og er landbrugsk­onsulent for MLM Group. Hun er desuden mor til to børn.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Martin Lund Madsen har blokeret en vej på sin jord. Retssystem­et har givet ham ret i, at vejen er anlagt ulovligt.
FOTO: RITZAU SCANPIX Martin Lund Madsen har blokeret en vej på sin jord. Retssystem­et har givet ham ret i, at vejen er anlagt ulovligt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark