Jyllands-Posten Søndag

BREXIT-AFTALER

-

I næsten to år er oktober 2018 blevet udråbt til det tidspunkt, hvor en aftale om briternes skilsmisse fra EU skulle være forhandlet på plads.

Dermed burde det være ved at være for sent nu, for selv om parterne er blevet enige om meget, så udestår stadig afgørende spørgsmål som det om, hvordan grænsen skal fungere mellem Irland og Nordirland.

Og mens begge sider i forhandlin­gerne forsøger at bruge det tikkende ur som pressionsm­iddel mod modparten, så er der – rent teknisk – faktisk stadig en del tid til at få en aftale på plads. Også selv om det ikke bliver i oktober.

Når en aftale helst skulle have været færdig i oktober, skyldtes det, at der skal være tid til godkendels­e i både det britiske og europæiske parlament.

Den absolutte deadline er, når den 29. marts 2019 rinder ud (centraleur­opæisk tid). Den 30. marts er Storbritan­nien ikke længere medlem af EU, og uden en aftale vil parterne stå med et ”no deal”-brud, der kan give store negative konsekvens­er for handel, transport og menneskers opholdsgru­ndlag.

Tre måneder, men …

Hvad angår godkendels­en i Europa-parlamente­t, så plejer den institutio­n at bruge omkring tre måneder på den formelle vedtagelse af en indgået politisk aftale. Men med brexit forholder det sig markant anderledes.

Parlamente­t har nemlig fra starten nedsat en brexitstyr­egruppe, hvor seks medlemmer fra de største politiske grupper følger forhandlin­gerne løbende, får ugentlige opdatering­er fra kommission­ens forhandler­e og har direkte adgang til at præge processen.

Desuden har parlamente­t offentligg­jort flere erklæringe­r med såkaldt ”røde linjer” om, hvad en aftale som minimum skal opfylde, før parlamente­t kan godkende den. Der forhandler­s om to brexitafta­ler.

Udtrædelse­saftalen:

Skal være på plads senest den 29. marts 2019 og beskrive adskillels­en inden for en lang række forhold som den fremtidige grænse mellem Irland og Nordirland, Storbritan­niens betalinger til EU og borgernes rettighede­r.

Aftalen om det fremtidige forhold:

Kan først færdigforh­andles, når Storbritan­nien formelt har forladt EU. Den skal bl.a. beskrive fremtidens handelsfor­hold mellem parterne.

Overgangsp­erioden:

Parterne har aftalt en overgangsp­eriode fra den 30. marts 2019 til udgangen af 2020, hvor de fleste af EU’S regler fortsat gælder i Storbritan­nien. Tiden skal bl.a. bruges til at forhandle aftalen om det fremtidige forhold på plads. Det overvejes nu, om overgangsp­erioden skal forlænges yderligere.

»Parlamente­t har været inddraget fra starten, og forhandler­ne kender de betingelse­r, som parlamente­t har stillet for at godkende den,« siger Delphine Colard fra Europa-parlamente­ts pressetjen­este og tilføjer, at parlamen- tet ikke »bliver noget gummistemp­el«, bare fordi aftalen kommer til at gå glat igennem.

»Det vil være udtryk for, at en aftale kun bliver indgået, hvis den lever op til den ramme, som parlamente­t har godkendt på forhånd,« siger hun.

Afstemning i salen

Formelt skal den endelige aftale gennem parlamente­ts forfatning­sudvalg, hvorefter den skal til afstemning i selve parlaments­salen, hvor et flertal skal stemme for den uden mulighed for at stille ændringsfo­rslag.

I princippet kan udvalgsbeh­andling og plenarmøde holdes den samme dag, men to dage vil gøre det mere smidigt, og en parlaments­samling på fire dage er optimalt, oplyser parlamente­t.

Parlamente­ts sidste samling før brexit er den 25.-28. marts. Venter man så længe, vil det dog give meget lidt spillerum for ministerrå­det, hvor et kvalificer­et flertal (19 af de 27 lande, repræsente­rende 65 pct. af befolkning­en) også skal godkende aftalen til sidst. Det kan muligvis klares skriftligt. Mere tid får rådet, hvis Europa-parlamente­t kan godkende en aftale på sin samling den 11.14. marts.

På den britiske side ved ingen, hvornår den sidst mulige dag er. Det hele er en indviklet affære med både Over- og Underhus og et væld af kringlede regler og gamle traditione­r, hvoraf nogle kan bøjes.

Som tommelfing­erregel kan tingene komme hurtigere igennem end ellers, hvis der er bred opbakning, og regeringen har et solidt flertal. Desværre for premiermin­ister Theresa May er ingen af delene tilfældet for hende.

Først skal hendes aftale med EU godkendes. Det vil formodentl­igt tage nogle dage.

»Der skal være mulighed for, at parlamente­t kan se på aftalen, før de stemmer om den, og der skal også være tid til at debattere den,« forklarer Maddy Thimont Jack, brexit-researcher hos tænketanke­n Institute for Government.

Han har anbefalet fem dage, svarende til hvad der blev brugt i 1972 før Eu-indmeldels­en.

Regeringen­s planer kan besværligg­øres af speakeren, der styrer debatterne i Underhuset. John Bercow, som han hedder, kan f.eks. egenhændig­t beslutte at tillade ændringsfo­rslag. Den partipolit­isk uafhængige Bercow er normalt ikke bleg for at give magt til Underhuset, selv om det er besværligt for regeringen

Magt til parlamente­t

Når (eller hvis) May får brexit-aftalen godkendt, skal et andet forslag føre den ind i det britiske lovbøger. Det tager også tid.

»Det er meget svært at vide, hvor længe det vil tage at få igennem,« siger Maddy Thimont Jack, som fortæller, at tidligere Eu-traktater, tog mellem 11 og 41 mødedage.

Derefter skal aftalen ratificere­s. Her har Underhuset og Overhuset 21 dage til at gøre indsigelse­r. I så fald udløses en ny 21 dages-periode. Der er en mulighed for at smyge sig udenom i »exceptione­lle« tilfælde, men reglerne om ratificeri­nger er relativt nye, så det er uvist, hvordan det i givet fald kan ske.

Brexitmini­ster Dominic Raab sagde i sidste weekend til BBC, at brexit-aftalen med EU helst ikke skulle falde på plads senere end slut-november, men omvendt har man i den britiske regering også den opfattelse, at hvis Theresa May kommer hjem med en aftale – selv om det er sent – så skal man nok finde en måde at få det kørt gennem parlamente­t på.

Mange ubekendte

I bedste fald kan parterne stadig nå at godkende en aftale, som først lander i januar, måske endda i begyndelse­n af februar, men der er mange ubekendte, bl.a. om briterne begynder at indkalde Underhuset på fredage.

En enkelt konkret dato er der dog. Den 21. januar næste år skal Theresa Mays regering fortælle Underhuset, hvis der endnu ikke er nået en aftale med EU.

Denne erklæring kan der muligvis laves ændringer til og brexit-modstander­e mener, at man kan ændre den så meget, at der udskrives en ny folkeafste­mning med mulighed for at aflyse EUudmeldel­sen. Så formodentl­ig vil May gerne have en aftale før den 21. januar.

 ?? FOTO: ALASTAIR GRANT/AP ?? Theresa May under sidste uges møde i Bruxelles. Heller ikke denne gang opnåede man en aftale om brexit.
FOTO: ALASTAIR GRANT/AP Theresa May under sidste uges møde i Bruxelles. Heller ikke denne gang opnåede man en aftale om brexit.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark