Jyllands-Posten Søndag

Først tog han det halve Italien, dernæst det hele. Nu går han efter Europa

Matteo Salvini trådte ind i regeringen som lillebror, men er vokset til den stærke mand, som italienern­e slutter op om. En krise med EU om Italiens budget får ikke Salvini til at bakke, tværtimod.

- JETTE ELBÆK MARESSA Internatio­nal korrespond­ent jette.maressa@jp.dk

Matteo Salvinis første bryllup blev ikke nogen fest. Bruden var fra Syditalien, selv var han fra Milano og glødende medlem af Lega Lombarda, partiet som ville dele Italien. Salvini flåede skjorten af og trak i en T-shirt i Legas grønne farve, da bryllupska­gen skulle skæres for. Brudgommen­s medbragte venner stemte i med slagsange mod Syditalien, brudens talrige familie svarede igen med et buh-kor, beretter den nu fraskilte hustru, Fabrizia Leluzzi til BBC.

Ægteskabet varede ikke længe. Meget er ændret, siden Salvini som partijourn­alist propagande­rede for, at Norditalie­n var tættere på Europa end det i partiets øjne håbløse fattige og kaotiske syden, som snyltede på rigdommen i nord.

Nu er han hele Italiens indenrigs- og vicepremie­rminister, valgt i det sydligste Italien. EU, som han tidligere ville bruge som både moralsk og økonomisk løftestang, er nu fjenden i den byge af tweets og Facebook-opslag, som Salvini dagligt sender af sted. Den aktuelle kamp med Eu-kommission­en ser ud til at behage Salvini godt. I en byge af tweets og personlige indlæg på Facebook mobilisere­r han italienern­e til at stå sammen.

»Lad regeringen arbejde for italienern­e,« appellered­e han.

Det længste strå

Politiske iagttagere i Italien gætter på, at uanset om det bliver Italien eller EU, som vinder kampen om, hvorvidt Italien må bryde budgetregl­erne, så vil Salvini trække det længste strå:

Vinder EU, kan han skyde skylden på bureaukrat­erne i Bruxelles for, at dyre valgløfter om at sænke pensionsal­der og skat ikke kan indfries. Vinder Italien, vil han stå som den stærke mand, der knægtede overmagten.

Og uanset udfaldet vil Salvini have et glimrende udgangspun­kt til næste projekt: at samle Europas Eu-kritiske partier og gøre dem til en egentlig magtfaktor i Bruxelles, vurderer Valerio Renzi, forfatter til bogen ”Bulldozerp­olitik, Lega, Salvini og det nye europæiske højre”. En analyse, som deles af den tyske avis Welt. Det handler om Eu-parlaments­valget i 2019, skriver avisen.

»Salvini, Le Pen og Orbans projekt er klart og entydigt: De vil ændre balancen i Kommission­en og erstatte socialiste­rne i alliance med de konservati­ve,« mener Valerio Renzi, som henviser til de politiske venner, som Matteo Salvini omgiver sig med: Marine Le Pen, leder af partiet Rassemblem­ent National (Folkets Samling, tidl. Front National, red) og Ungarns premiermin­ister Viktor Orban.

Også Ruslands præsident, Vladimir Putin, hører sammen med USA’S præsident, Donald Trump, til Salvinis politiske forbillede­r. Lega har indgået en venskabspa­gt med Putins parti i Rusland. Moskva er da også rykket ud med tilbud om en hjælpende hånd til Italien, som kæmper med en offentlig gæld på ca 130 pct. af bnp, en middelmådi­g kreditvurd­ering og nu et forslag til finanslov, som ifølge Eu-kommission­en kun vil gøre det hele endnu værre.

Italienern­e har for længst lært at sige ”spread”, som betegner rentespænd­et mellem de tyske og italienske statsoblig­ationer. Gælden er et dyrt bekendtska­b for Italien, som skal betale høje renter for at låne penge.

Reelt er han regeringsc­hef

Hverken Italiens premiermin­ister, Giuseppe Conte, eller den anden vicepremie­rminister Luigi di Maio, fra Femstjerne­bevægelsen, kan følge med, når Salvini folder sig ud.

»Reelt er han regeringsc­hef,« fastslår Matteo Pucciarell­i, journalist på dagbladet la Repubblica og forfatter til bogen ”En populists anatomi, den sande historie om Matteo Salvini”.

I september prydede Salvini forsiden af af nyhedsmaga­sinet Time, som udråbte ham til ”Europas nye ansigt” og i en længere artikel forsøgte at forklare, hvorfor han er den mest frygtede mand i Europa. Britiske BBC bragte et stort portræt i august. Både udadtil og indadtil står Salvini som Italiens stærke mand: Han er mester for en stejlt stigende kurve, som afspejler opbakninge­n til Lega.

Da han overtog formandspo­sten i 2013, lå partiet til blot 4 pct., efter at en korruption­s- og nepotismes­kandale havde trukket tæppet væk under den magtfulde partistift­er Umberto Bossi. Ved parlaments­valget i marts fik Lega 17,4 pct. af stemmerne, mere end koalitione­ns egentlige leder, Silvio Berlusconi­s Forza Italia, og allerede dengang forudså politiske kommentato­rer, at Salvini ville overhale flere partier indenom.

De fik ret. Femstjerne­bevægelsen, som trådte ind i regeringen som det største, har mistet opbakning og er røget under 30 pct., mens Salvinis Lega nu støttes af 30,4 pct. af italienern­e, viser seneste meningsmål­ing. Sammenlagt støttes de to partier dog af næsten 60 pct. af vælgerne, hvilket tolkes som et bredt folkeligt mandat til både finanslov og konfrontat­ionskurs mod Bruxelles.

Det er set før

Stor opbakning til én mand er set før i Italien. Også i nyere tid.

Spørg blot Silvio Berlusconi, som trådte til, da Italiens gamle politiske system brød sammen i 1992 eller tidligere Eu-kommissær Mario Monti, som blev sat ind som teknokrati­sk premiermin­ister i november 2011, efter at Berlusconi var ved at køre Italien ud over den økonomiske afgrund.

Monti fik sin forside på Time, som spurgte, om denne mand kunne redde Europa. Hans neddæmpede stil blev modtaget med varsler om, at nu ville italiensk politik forandres. Ved det efterfølge­nde valg i 2013 fik Montis parti under 10 pct. af stemmerne. Samme skæbne vil ikke overgå Salvini, vurderer Valerio Renzi, som henviser til, at selv om Lega har haft rod i butikken, har siddet i regering med Berlusconi og i årtier har stået i spidsen for tunge regioner som Veneto og Lombardiet, så formår Matteo Salvini at fremstå som fornyer:

»Selv om han har været i politik siden 1993, da han blev valgt som kommunalbe­styrelsesm­edlem i Milano, er det lykkedes ham at præsentere sig selv som ”en ny mand” og ikke mindst den, som er kommet for at give svar på italienern­es frygt,« siger Valerio Renzi.

Som indenrigsm­inister har Salvini ført en hård og kompromisl­øs kurs over for migration ved at lukke havne for de skibe, som samler nødlidende migranter op i Middelhave­t. Han er beskyldt for at skubbe til voldelig racisme. Han har ladet sig fotografer­e i svømmebass­iner, som er konfiskere­t fra mafiosier og har ikke lagt skjul på sin egen beundring for stærke ledere.

Salvini genbruger gerne citater fra Italiens tidligere fascistled­er, Benito Mussolini, og da han i 2014 besøgte Nordkorea, erklærede han, at sanktioner mod Kim Jonguns styre var idiotiske, at det var et land med store muligheder, og at han havde oplevet et forbilledl­igt samfund.

Matteo Pucciarell­i spår ligeledes Salvini en lang politisk levetid:

»Salvini er en inkarnatio­n af tidsånden, såvel i Italien som i Europa, og så er han et politisk dyr, som forstår at bevæge sig, opnå fordele og beherske,« siger han.

 ?? FOTO: FABIO DI PIETRO/AP ?? Matteo Sallvini er flittig bruger af sociale medier. Med et par timers mellemrum, fortæller han, hvad han mener og gør. Her en selfie med et æsel, som står på en mark, der tidligere har tilhørt en mafiosi.
FOTO: FABIO DI PIETRO/AP Matteo Sallvini er flittig bruger af sociale medier. Med et par timers mellemrum, fortæller han, hvad han mener og gør. Her en selfie med et æsel, som står på en mark, der tidligere har tilhørt en mafiosi.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark