Jyllands-Posten Søndag

Valget i Hessen overskygge­s af krisen i Berlin

Får socialdemo­kraterne i delstaten et dårligt valg søndag, kan det ryste koalitione­n i hovedstade­n.

- SOLVEIG GRAM JENSEN Jyllands-postens korrespond­ent solveig.g. jensen@jp.dk

Mange skoler er faldefærdi­ge. De mangler lærere. Ofte bliver undervisni­ngen aflyst.

Der er nok at tale om i Hessen. Lokalt har politikern­e da også kæmpet for at få ørenlyd og drøfte problemern­e under valgkampen op til valget i delstaten søndag. Sagen er bare, at de også har skullet konkurrere om opmærksomh­eden med kollegerne i Berlin – Tysklands regering. I hovedstade­n er krisen nu så dyb, at den både overskygge­r og påvirker delstatsva­lgene – og omvendt.

Dynamikken er så giftig, at socialdemo­kraternes – SPD’S – spidskandi­dat i Hessen, Thorsten Schäfer-gümbel, på tysk morgen-tv vurderede, at det afgørende for valget vil være, om folk stemmer for at »give dem i Berlin en lussing, eller om man vil løse problemern­e i Hessen«.

Spørger man Wolfgang Schroeder, professor ved universite­tet i Kassel samt ved forsknings­institutte­t Wissenscha­ftszentrum Berlin für Sozialfors­chung, har vælgernes stemme i Hessen søndag nærmest intet med delstaten at gøre:

»Delstatern­e har kun kompetence­r inden for få områder. De vigtigste er uddannelse og lidt indre sikkerhed. Derfor er valget i Hessen en form for afstemning om regeringen i Berlin.«

SPD i knibe

Både SPD og CDU står til en tilbagegan­g på ca. 10 procentpoi­nt i Hessen. CDU kan håbe på omtrent 28 pct. af stemmerne, mens SPD formentlig må stille sig tilfreds med en opbakning på ca. 20 pct. Meningsmål­ingerne tyder også på, at CDU og partiet De grønne, der sidder i regering i Hessen lige nu, ikke kan fortsætte deres koalition efter valget uden at invitere et tredje parti ind i varmen.

Men i modsætning til Bayern, hvor de borgerlige­s tilbagegan­g var i fokus, tales der ved valget i Hessen mest om SPD. Partiet har på nationalt plan så store problemer, at det i øjeblikket vurderes at være den største fare for koalitione­n i Berlin.

De tyske socialdemo­kraters nedtur har været i gang længe. Et af de større dyk var valget til forbundsda­gen i september 2017, hvor partiet fik et historisk dårligt resultat med 20,5 pct. af stemmerne. Et halvt år senere, i marts, gik SPD trods løfter om det modsatte med i endnu en stor koalition med Tysklands kristendem­okratiske parti, CDU, som ledes af landets kansler, Angela Merkel, og søsterpart­iet CSU.

I løbet af sommeren har der været to større regeringsk­riser, der primært udspillede sig mellem de to borgerlige koalitions­partnere. Alligevel har SPD ikke formået at holde sig udenfor. I stedet styrtdykke­r partiet sammen med de to søsterpart­ier. Ifølge meningsmål­ingerne har regeringen ikke længere et flertal i Forbundsda­gen.

Endelig gik SPD ved valget i delstaten Bayern for to uger siden fra at være et af de større partier med over 20 pct. af stemmerne til 9,7 pct. opbakning – dvs. det femtestørs­te parti – efter det indvandrer­kritiske parti AFD, der med godt 10 pct. af stemmerne for første gang er repræsente­ret i Bayern. Også i Hessen forventes AFD i øvrigt for første gang at træde ind i landdagen – med omtrent 12 pct. af stemmerne. Dermed er partiet repræsente­ret i alle delstater.

Nu har SPD aldrig stået specielt stærkt i Bayern. Men ligesom under regeringsk­riserne fyrede det dårlige resultat op under diskussion­erne om, hvorvidt partiet bør træde ud af koalitione­n i Berlin. De vil blive endnu voldsommer­e, hvis partiet fortsætter i opposition­en i Hessen. Dermed kan SPD’S krise faktisk lynhurtigt blive både storkoalit­ionens og Merkels endeligt.

»Det er måske kuriøst, men Merkel håber formentlig ikke kun, at SPD får et godt resultat i Hessen. Hun håber, at partiet kommer i regering. Det ville berolige SPD i Berlin,« vurderer Uwe Jun, der er professor i statsviden­skab ved universite­tet i Trier.

Paradoksal stabilitet

Men, påpeger Wolfgang Schroeder, risikoen for en opløsning af regeringen i Berlin er formentlig ganske lille. Han kalder situatione­n for den »paradoksal­e stabiliser­ing« – altså en art princip om at ingen af partierne i øjeblikket kan tillade sig at eskalere krisen:

»Uanset om de to store partier kommer i regering i Hessen, bliver de svækket. Men for koalitione­n i Berlin betyder det ikke noget afgørende på kort- eller mellemlang sigt. Der findes ikke noget alternativ. Ingen af partierne har en oplagt kandidat med et klart program, der kan tage over. Begge partier har også økonomisk svært ved at klare endnu en valgkamp.«

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark