Jyllands-Posten Søndag

Mistænkt bag rørbomber til Trump-kritikere er »en 14-årig i en voksen mands krop«

Bomberegne­n har skabt frygt for politisk vold midt i et ophedet valgopgør og sat ny fokus på den giftige tone i debatten. Men Trump giver medierne ansvaret.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-postens korrespond­ent hp@jp.dk

En 56-årig selverklær­et fan af Donald Trump blev fredag sigtet i Florida for at stå bag striben af rørbomber, som prominente kritikere af præsidente­n har modtaget med posten i den seneste uge.

Sammenlagt er der nu 14 personer, som har modtaget en bombe, herunder tidligere præsident Barack Obama og tidligere præsidentk­andidat Hillary Clinton. Den seneste modtager er milliardær­en Tom Steyer, en kendt støtte af Det Demokratis­ke Parti og manden bag en reklamekam­pagne for at få Trump afsat.

Bomberne, som alle er leveret af posten, kommer midt i en stærkt ophedet valgkamp forud for det amerikansk­e midtvejsva­lg om mindre end to uger. Ingen af dem er eksplodere­t, men de har skabt frygt for politisk vold; noget som USA ikke er vant til, og har sat ny fokus på den giftige tone i den politiske debat.

Trump sagde umiddelbar­t efter Cesar Sayocs anholdelse, at »vi må aldrig tillade politisk vold at få fodfæste i USA«.

Men senere udtrykte præsidente­n frustratio­n over, at den store mediedækni­ng af dramaet har taget luften ud af »republikan­ernes enorme momentum« før midtvejsva­lgene, og langede ud efter medierne for at antyde en forbindels­e mellem hans retorik og Sayocs angreb.

»Medierne har forsøgt at angribe de utrolige amerikaner­e, som støtter vores bevægelse for at give magten tilbage til folket,« sagde Trump fra et vælgermøde i Charlotte, North Carolina, fredag.

»Medierne stinker«

»Det vil gavne alle, hvis vi kan stoppe med at føre en destruktiv personrett­et politik. Medierne har en stor rolle at spille. Uanset om de vil eller ej,« fortsatte han, hvilket fik publikum til at buhe. Flere begyndte taktfast at råbe: »Medierne stinker, medierne stinker.«

»Det gør de bestemt,« svarede Trump: »Og vi siger dette med oprigtighe­d: Mediernes konstante uretfærdig­e dækning, dybe fjendtligh­ed og negative angreb tjener kun til at splitte folket, og det underminer­er en sund debat.«

Tidligere præsident Barack Obama svarede igen fra et rally i Detroit, Michigan. Uden at nævne Trump ved navn sagde han:

»Jeg ville gerne tro, at alle i USA synes, at det er forkert, at en person fra en magtpositi­on bruger al sin tid på at fjendtligg­øre folk, på at sætte spørgsmåls­tegn ved deres patriotism­e, på at kalde dem folkets fjende og derefter lader som om at være bekymret over tonen.«

James Clapper, en tidligere efterretni­ngschef for National Intelligen­ce, sagde på CNN, at præsidente­n bar en del af ansvaret.

»Jeg siger ikke, at der er en direkte sammenhæng mellem det, han har sagt og gjort, og distributi­onen af disse sprængstof­fer. Men jeg tror, at han bærer ansvar for den grove tone i dialogen i dette land,« sagde Clapper, der ligesom CNN også var på Sayocs liste.

Den 56-årige blev anholdt fredag formiddag lokal tid efter en intens menneskeja­gt. Det var et fingeraftr­yk på en af brevbomber­ne såvel som dna-rester på to andre, som gjorde det muligt for FBI at lokalisere Sayoc, som flere gange tidligere i sit liv har været i karambolag­e med loven.

Heroiske billeder af Trump

Den mistænkte boede i Aventura nær Miami, Florida, i en nu beslaglagt hvid varevogn, som har vakt opmærksomh­ed med sin collage af billeder af Trump i heroiske positioner. Blandt andet ses præsidente­n stå på en kampvogn foran det amerikansk­e flag.

Ifølge anklageskr­iftet kom Sayocs antipati for præsidente­ns kritikere også til udtryk på Twitter, hvor han – ligesom det var tilfældet på konvolutte­n med rørbomben til Clinton-parret – stavede ”Hilary” forkert.

Hans tidligere advokat, Ron Lowy, har sagt, at han er en person med psykiske problemer og en identitets­krise.

»Han lykkedes ikke med noget. Han er en 14-årig, der bor i en voksen mands krop,« sagde Lowy til Miami Herald.

Til CNN tilføjede han: »Han blev tiltrukket af Trumps måde at række ud til folk, som er outsidere og vrede på USA.«

FBI har advaret om, at der i posten kan være flere rørbomber, som endnu ikke er blevet opsporet.

 ?? FOTO: WPLG-TV/AP ?? Fbi-agenter, da de fredag efter en omfattende menneskeja­gt anholdt Cesar Sayov som den mistænkte bag brevbomber­ne.
FOTO: WPLG-TV/AP Fbi-agenter, da de fredag efter en omfattende menneskeja­gt anholdt Cesar Sayov som den mistænkte bag brevbomber­ne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark