Jyllands-Posten Søndag

»Sådan skal teater være«

Historien om handelsski­bet ”Haabet”og dets last af sorte slaver til De Vestindisk­e Øer bliver til spændingsf­yldt teater på Teatret Møllen i Haderslev.

- HAABET MORTEN HEDE kultur@jp.dk

TEATRET MØLLEN

Efter roman af Mich Vraa Dramatiser­ing: Brian Wind-hansen

Iscenesætt­else: Rasmus Ask Scenografi: Laura Rasmussen Varighed: 2 timer og 15 minutter Spiller på turné i hele landet til den 7. december For få måneder siden udkom den tredje roman i Mich Vraas trilogi om det tidligere Dansk Vestindien. Imidlertid har man på Teatret Møllen i Haderslev kastet sig over en dramatiser­ing af den første roman i trilogien.

”Haabet” handler om slavehandl­en via handelsski­be i begyndelse­n af 1800-tallet. I fortælling­en møder vi mulatpigen Maria Frederikse­n, som er resultatet af en gruppe sorte slavers voldtægt af hendes mor og nu splittet imellem sin hvide opvækst og sin mørke hud, samt professor Mikkel Eide, der vil hjælpe de sorte, men som ender i en besidderis­k kærligheds­besættelse af en sort slavinde.

Desværre må vi leve med, at mange forestilli­nger i øjeblikket er dramatiser­inger af romaner, men når det nu skal være, så er det da godt, at Teatret Møllen holder fast i teaterform­en. ”Haabet” lader sig nemlig ikke mærke med, at den udspringer fra litteratur­en.

Det er dramatiker Brian Wind-hansen, som står bag dramatiser­ingen. Ved at udnytte de episke genretræk bliver forestilli­ngen levende og berettende på en måde, så den løfter sig sprogligt langt over det niveau, vi ofte ser i dramatiser­inger af romaner.

Laura Rasmussens scenografi, der gestalter et skibs skrog omgivet af reb, vækker fantasien hos publikum.

Den bliver også medfortæl- ler i forestilli­ngen, når vi hører rebenes slag mod skroget, og når vi ser slavernes hænder stikke op imellem brædderne ned til skibets lastrum.

Men ”Haabet” lykkes først og fremmest i kraft af Rasmus Asks iscenesætt­else, der med klassiske teatergreb gør såvel stemninger som karak- terer tydelige, spændingsf­yldte og interessan­te. Vi ser de hvide stå på skibsdække­t i positurer, der minder om statuer, så deres storhed og magt udstilles, mens de sorte klumper sig sammen i lastrummet – sammenkrøl­lede og underdanig­e.

»Puha, den er hård«

På vej ud fra forestilli­ngen høres en publikumme­r sige til sin ledsager: »Puha, den er hård. Det er præcis sådan, teater skal være.« Det vides ikke, om pågældende er en uvildig, betalende publikumme­r eller en god ven af huset, men ikke desto mindre er bemærkning­en ikke helt ved siden af.

Der er valgt en fortælling, som egner sig til scenen, og som lærer os noget om vores fælles historie og om os selv. Uanset hvor rummelig man opfatter sig selv, bliver man uden tvivl udfordret på sin medmennesk­elighed. Der er nemlig sjældent kun én sandhed, og når virkelighe­den bliver sat op foran os i levende live, bliver den det spejlbille­de, som vi behøver for at kunne kende os selv.

Og ja, det er vel præcis sådan, teater skal være.

 ??  ??
 ?? FOTO: SØREN HASSELGAAR­D SKAANNING ?? Som slavinden Afi (midt), der bliver en nøgleperso­n i ”Haabet”, ses Marie Lydie Melono Nokouda fra Teatret Møllens ensemble.
FOTO: SØREN HASSELGAAR­D SKAANNING Som slavinden Afi (midt), der bliver en nøgleperso­n i ”Haabet”, ses Marie Lydie Melono Nokouda fra Teatret Møllens ensemble.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark