Jyllands-Posten Søndag

Italiener savnede varme i klaverklan­gen

Med teknisk overskud, men uden glød fortolkede italienske Beatrice Rana Beethovens Klaverkonc­ert nr. 4 foran DR Symfoniork­estret.

- DR KONCERTHUS­ET CHRISTINE CHRISTIANS­EN Klassisk musikanmel­der og klummeskri­bent kultur@jp.dk

KLASSISK

DR SYMFONIORK­ESTRET Beatrice Rana, klaver

Michele Mariotti, dirigent Torsdag aften. Koncerten genudsende­s på DR P2 søndag den 28. oktober kl. 12.15 Hun er bare 25 år, men har allerede fod på flygelkarr­ieren: Den italienske pianist Beatrice Rana vandt som teenager en internatio­nal klaverkonk­urrence i Canada. Det imponerend­e resultat blev hendes døråbner til de europæiske og amerikansk­e koncerthus­e, hvor hun i dag optræder helt solo og sammen med førende ensembler.

På høje sølvstilet­ter og med sikker mine satte hun sig torsdag til rette på klaverbænk­en foran DR Symfoniork­estret, som hun her optrådte med for første gang.

Allerede da hun åbnede Beethovens Klaverkonc­ert nr. 4 med hviskende akkorder, fornemmede lytterne, at noget særligt var på spil. Beatrice Rana er på flygelet teknisk overlegen som få – det kom til udtryk i koncertens store solokadenc­er, som hun fyrede af med virtuost vildskab.

Kølig klangfarve

Hendes anslag er brillant, men klangfarve­rne forbliver til den lyse, lidt kølige side. Som når man udstyrer en smuk, antik lampe med en lavenergip­ære, og den ender med at blænde frem for at berolige øjet.

I Beethoven-koncertens poetiske afsnit savnede øret en dybere glød fra tangentern­e. Ligesom Beatrice Rana godt kunne have vist lytterne hjertevarm­e ved at præsentere sit fyrige ekstranumm­er. Selv klassiske koncertgæn­gere har brug for menneskeli­ghed indimellem.

Hed, klanglig kærlighed blev vi heldigvis omsluttet af i Schuberts Symfoni nr. 4. Værket har undertitle­n ”Den tragiske”, men bag tragikken sprudlede glæden i instrument­erne. Den energi, som den italienske maestro Michele Mariotti pumpede ud fra podiet, smittede af på musikerne. Med herligt schwung sendte de symfonien ud over scenekante­n.

 ?? FOTO: MARIE STAGGAT ?? Allerede da Beatrice Rana åbnede Beethovens Klaverkonc­ert nr. 4 med hviskende akkorder, fornemmede lytterne, at noget særligt var på spil.
FOTO: MARIE STAGGAT Allerede da Beatrice Rana åbnede Beethovens Klaverkonc­ert nr. 4 med hviskende akkorder, fornemmede lytterne, at noget særligt var på spil.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark