Jyllands-Posten Søndag

Døgnrytme og tidsfornem­melse ændrede sig efter flere måneder under jorden

Michel Siffre ville ikke få tilladelse til at gennemføre sit usædvanlig­e eksperimen­t i en mørk hule nu om dage, men forsøget afslørede nogle besynderli­ge sandheder om, hvordan vi mennesker opfatter tid.

-

Ijuli 1962 tog Michel Siffre sit ur af og begav sig ned i Scarasson-kløften i den franske del af Alperne. Dér, i en hule 130 meter under jorden, slog han lejr ved en gletsjer. Han tilbragte 63 dage i hulen i ensom majestæt. En lygte var hans eneste lyskilde, og han havde som antydet hverken ur eller andet, der kunne give ham en fornemmels­e af tid.

Da han kom op fra hulen – med briller på til værn mod solen – ventede verdenspre­ssen. Michel Siffre var geolog, men det, som skulle have været en ekspeditio­n med det formål at udforske gletsjeren, havde opnået berømmelse som noget helt andet: det første forsøg for at se, hvordan et menneske reagerer, når det er uden tidsfornem­melse. Han var den første, der påviste, at mennesket måske har et indre ur. Siden er kronobiolo­gi, dvs. studiet af biologiske rytmer, blevet et vigtigt forsknings­område.

Den nu næsten 80-årige Michel Siffre bor alene i en lille lejlighed i Nice. Den er så fyldt med souvenirs – bl.a. kæmpemæssi­ge forstenede ammonitter – at den ligner en hule. Sin alder til trods er han fuld af energi og beklager rodet, selv om det hele – lige fra de indrammede fotos af hans bedrifter til klatreudst­yr på væggen – viser, hvordan denne energi har været et afgørende træk i hans tilværelse.

Han viser mig en tube med den elektrodep­asta, der blev brugt på Apollo-missioner, og fortæller, hvordan rumkapløbe­t var hans inspiratio­nskilde. Jurij Gagarin var den første mand i rummet, og Sovjetunio­nen og USA ville gerne vide, hvordan langvarige rummission­er ville påvirke astronaute­r. Når et menneske ikke oplever dag og nat, ville det fortsætte med en døgncyklus, lød hypotesen, men den var aldrig blevet afprøvet. Michel Siffre besluttede, at han selv ville være forsøgsper­son, selv om det for den 23-årige unge mand var lige så meget et vovestykke udi manglende tidsfornem­melse som et videnskabe­ligt forsøg.

»Jeg var geolog, ikke biolog. Jeg skaffede selv penge, valgte de to måneder vilkårligt og opfandt forsøgspro­tokollen,« siger han.

Telefonlin­je til en lejr over jorden

I hulen var Michel Siffres eneste forbindels­e til omverdenen en telefonlin­je til en lejr oppe over jorden, og der var altid en, der kunne besvare opkald. Han ringede, når han vågnede, og før han lagde sig til at sove, og fortalte, hvad hans pulsslag og temperatur var. Hans medhjælper­e havde fået at vide, at de under ingen omstændigh­eder måtte sige noget til ham, der kunne afsløre noget om tiden.

Hans lejr befandt sig på et lille fladt klippestyk­ke for foden af gletsjeren. Han havde næsten ikke plads til at bevæge sig rundt. Tid de eri

ste va

de ce bu ko tid sje va de ne sel ha

ku

de ha tro ha

de ge ke sam ha ikk ne M

op

 ?? ARKIVFOTO: AFP ?? Michel Siffre på vej op efter i1962 at have tilbragt mere end 1.500 timer i Scarasson-grotten tæt ved Grasse i Sydfrankri­g.
ARKIVFOTO: AFP Michel Siffre på vej op efter i1962 at have tilbragt mere end 1.500 timer i Scarasson-grotten tæt ved Grasse i Sydfrankri­g.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark