Jyllands-Posten Søndag

Det er med Europa som med Berlin: Det er en byggeplads

- PER NYHOLM publicist, tidligere udenrigsko­rresponden­t

Jeg har haft min gang i Berlin siden 1960’erne, da jeg med en kammerat og to veninder i en bulet Fiat tog turen fra København over Østersøen til Warnemünde og fortsatte ad en lidet overbevise­nde motorvej ned mod den forhenvære­nde rigshoveds­tad, dengang kun nødtørftig­t genopbygge­t efter sin næsten fuldstændi­ge udslettels­e i Anden Verdenskri­g. Vestberlin interesser­ede os ikke. Der var bybilledet ved at være i orden, der herskede socialdemo­kraten Willy Brandt, senere udenrigsmi­nister og kansler, en uforglemme­lig europæer. Nej, vi ville til Østberlin. Vi ville se nærmere på kommunisme­ns sande vilkår – på den systematis­ke fornedrels­e af almindelig­e mennesker.

Berlin besøger jeg ofte og gerne. Jeg har fulgt den ilde tilredte storbys tilbageven­den til livet, herunder dens tøvende indtræden – efter kommunisme­ns undergang og Tysklands forening for snart 30 år siden – i rollen som Europas hovedstad, ikke at forveksle med Bruxelles, hvis opgave er at forvalte EU.

I Berlin kan man lære, hvordan et forenet Europa virkeliggø­res: systematis­k og ordentligt, sten på sten, fortid og fremtid. Næste år ventes residenssl­ottet i Berlin – sprængt i luften af kommuniste­rne i 1950 – at stå færdig i både ny og gammel skikkelse. Kritikere afviser det som en pastiche, andre glæder sig over, at historien genfortæll­es, om end kun i det ydre. Jeg har det med Europas samling som med det udbombede Berlin. Det er en byggeplads.

Europa som idé skylder vi Karl den Store i det niende århundrede og Jiri af Podibrad seks hundrede år senere. Unionen i sin fysiske form vil kræve os i de næste 50 år, gerne inspireret af den grundig- hed, hvormed tyskerne efter 1945 har genskabt deres kultur og deres civilisati­on.

Det er svært ikke at beundre kansler Merkel. Hun har med flid og omtanke styrket sit endnu sårbare land og et Europa, som har det svært med tanken om en stadig tættere union. Men Merkel har været kansler siden 2005. Hendes afgang, når den kommer, vil ikke føre til det delvis forenede Europas opløsning, men tidens problemer kræver fasthed: fra Storbritan­niens udtræden af EU over de fascistisk­e tendenser, der virker fra Sydeuropa over Centraleur­opa til Skandinavi­en, fulgt af det destruktiv­e pres, som udøves af magthavern­e i USA, Rusland og Kina og deres kloner andetsteds. Tiden er til sammenhold, ikke til småtskåren strid.

Føler Merkel, at hendes fysiske kraft og politiske fantasi svinder? Føler hun, at hun på det seneste er blevet svigtet af sine egne? Svigter hun sig selv? Tvivler hun pludselig på egne, erklærede mål? Hun kan berolige, men kun sjældent begejstre. Hun er ikke i samme klasse som sine store forgængere, Willy Brandt, Helmut Schmidt og Helmut Kohl. Hendes koalition af kristelige og socialisti­ske demokrater er et gebrækkeli­gt foretagend­e, der – ufortjent, men ikke uventet – rendte ind i et nederlag ved forrige søndags landdagsva­lg i Bayern. Ender denne søndags landdagsva­lg i Hessen med endnu et tilbagesla­g for Merkel & Co., kan svanesange­n formentlig istemmes i Berlin.

Føler Merkel, at hendes fysiske kraft og politiske fantasi svinder?

Uforglemme­lig er den majdag i 2017, da Merkel under et besøg i Bayern erklærede: »Europæerne må tage deres skæbne i egen hånd.« Rigtigt og modigt. Siden er meget lidt sket. Motoren BerlinPari­s hakker. Merkel er konsensusp­olitiker, ikke den visionære leder. Klog af nylig skade lader hun nu tyskerne i fred med deres dieselbile­r og sparekasse­bøger, deres kolonihave­r og den årlige sommerferi­e på Mallorca.

Det er forståelig­t, men på den måde bygger vi ikke Europa.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark