Jyllands-Posten Søndag

Jeg er politisk fange – i Eu-landet Spanien

-

Jordi Cuixart præsident for Òmnium Cultural, en stor ngo-organisati­on i Catalonien

I et år har jeg været spærret inde i en celle, og jeg ser ud på himlen gennem tremmer. I et år har jeg kun set min nu 18 måneder gamle søn et par timer om måneden. I et år har jeg ikke haft adgang til mobiltelef­on eller internet. I et år har jeg kun kunnet følge med i, hvad der sker i mit firma, på afstand.

I et år nu har jeg siddet inde uden kautionsmu­lighed og uden en endelig dato for, hvornår retssagen begynder, alt sammen for at have forsvaret grundlægge­nde demokratis­ke rettighede­r såsom ytringsfri­heden og forsamling­sfriheden og retten til at protestere. I et år har jeg været politisk fange, taget som gidsel af den spanske regering.

Hvis Spanien er et demokrati, hvordan er det så muligt? Hvordan kan der være politiske fanger, hvis Franco-diktaturet tilsynelad­ende sluttede for mere end 40 år siden?

Der er ikke noget simpelt svar. Spanien har et kæmpe politisk problem med Catalonien, men det er ikke i stand til at tage stilling til det på den eneste mulige måde i et moderne demokrati, nemlig med en politisk løsning. I stedet forsøger lederne at løse problemet med politi og dommere uden at indse, at dette kun gør problemet større.

Hvis 80 pct. befolkning­en siger, at de vil stemme om deres politiske fremtid ved en folkeafste­mning, som det er tilfældet i Catalonien, kan man ikke lade, som om man ikke hører det.

Da Canada og Storbritan­nien mødte et sådant opråb, besluttede de sig for at forhandle folkeafste­mninger på plads med Quebec og Skotland.

Når mere end to millioner catalanere kommer ud for at stemme, som det var tilfældet den 1. oktober sidste år, sender man ikke det spanske politi ud for at slå på fredelige borgere. Og hvis man ønsker at blive betragtet som en retsstat, kan man ikke sende uskyldige mennesker i fængsel eller i eksil, som det sker lige nu i Spanien.

Da jeg blev arresteret for et år siden, anklagede de mig for ”rebelskhed”, efter jeg stillede mig op på en spansk politibil med tilladelse fra de selvsamme politimænd, der hævdede, at jeg havde gjort det for at fremprovok­ere en belejring og vold fra de meget fredelige demonstran­ter, som jeg i virkelighe­den forsøgte at sprede.

Da videoer fra den dag, der viste, at jeg faktisk bad de fredelige demonstran­ter om at gå hjem, kom frem, da skiftede den spanske regering anklagerne fra ”rebelskhed” til ”oprør”.

Nu bliver jeg anklaget for at have opfordret folk til at deltage i folkeafste­mningen den 1. oktober 2017 og for at have opfordret dem til at blokere det spanske politi, da de på voldsom vis gik ind på stemmested­er for at sætte en stopper for afstemning­en.

Begge anklager er falske og uden en antydning af beviser. Det er en farce.

Når min retssag begynder, vil det være meget svært at opretholde den nuværende anklage for oprør, og hvis jeg bliver dømt, appellerer vi til EU’S retssystem. Spanien har allerede set, at hverken Tyskland, Storbritan­nien eller Belgien har indfriet deres europæiske arrestordr­e på udlevering af udvalgte medlemmer af den catalanske regering, der flygtede for at beskytte sig mod lignende anklager, fordi dommerne allerede så, at anklagerne var grundløse i henhold til spansk lov.

Er Spanien det eneste land, der ikke ønsker at se, at den eneste vold, der blev begået i Catalonien, var, da landets egne politifolk slog fredelige vælgere rundt i hele Catalonien, noget, der blev vist på tv og forsider af aviser i hele verden? Er det så svært at forstå, at stemmesedl­er og stemmeboks­e ikke er farlige våben i et demokrati?

Spanien gik for år tilbage ud af en farlig bane ved at reducere individuel­le og kollektive menneskere­ttigheder i stigende grad til det punkt, hvor de nu har nået uacceptabl­e grænser. EU fokuserer på Polen og Ungarn i denne henseende, men det ville klæde EU også at have et mere kritisk syn på Spaniens voksende demokratiu­nder- skud. Det er ikke kun pro-uafhængigh­edscatalan­ere, der retsforføl­ges for at udøve deres grundlægge­nde rettighede­r – Spanien har lukket hjemmeside­r og aviser og endda dømt sangere og dukkefører­e på grund af deres kunstneris­ke input.

”Catalonien-krisen” har befundet sig i en blindgyde for længe. Det er et politisk problem, der haster, og som har brug for en politisk løsning.

Der er syv pro-uafhængigh­edsledere i eksil, herunder den catalanske præsident, Carles Puigdemont, og ni af os er fængslet uden kaution eller retssag. Udenlandsk­e politikere fra alle partifarve­r, Nobels fredsprisv­indere, Amnesty Internatio­nal og Human Rights Watch har alle kritiseret situatione­n, og de har opfordret til forhandlin­ger og til at få os løsladt.

Da det ikke forekommer muligt at opnå fremskridt med den spanske regering, er det måske tid til internatio­nal mægling, hvor EU selv eller en europæisk regering kunne spille en rolle. Det kan ikke være rigtigt, at der sidder politiske fanger som mig i det 21. århundrede­s Spanien – eller i hvilket som helst andet sted i Europa.

Hvis man ønsker at blive betragtet som en retsstat, kan man ikke sende uskyldige mennesker i fængsel eller i eksil. Når sådan en som mig har overlevet et liv i politik som kvinde, er det, fordi jeg har et godt helbred og humor.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark