Jyllands-Posten Søndag

Myndighede­rne skal kigges i kortene

-

Din seneste kontakt med det offentlige har formentlig været via internette­t. Måske var det, da du læste post fra kommunen som digital post, eller da du rettede din forskudsop­gørelse på skat.dk. For det er ofte via internette­t, at borgerne i dag har kontakt til det offentlige. Det har gjort hverdagen nemmere for mange danskere.

I Danmark er vi i front, når det kommer til digitalise­ring i den offentlige sektor, og det skal vi fortsat være. Derfor har regeringen lanceret ”Digital service i verdenskla­sse”, som er en delreform under sammenhæng­sreformen. Den skal sikre, at vi bruger de muligheder, som digitalise­ringen giver os, for at levere god service til borgerne. Men også at vi tager hånd om de udfordring­er, som følger med.

En af udfordring­erne er at sikre, at borgerne fortsat har tillid til de offentlige myndighede­rs brug af data. I 2017 viste tal fra Danmarks Statistik, at 83 pct. af danskerne i nogen eller høj grad havde tillid til netop det. 37 pct. havde i høj grad tillid. Danskerne har altså allerede en grundlægge­nde tillid til, at myndighede­rne håndterer deres oplysninge­r sikkert og ansvarligt. Men den tillid skal styrkes, hvis vi skal udvikle vores offentlige sektor.

Som en del af digital service i verdenskla­sse vil regeringen gøre det nemmere for borgerne at se, hvilke oplysninge­r myndighede­r- ne har om dem. Konkret vil vi sikre, at der bliver udviklet et ”Mit overblik” på borger.dk, der samler de vigtigste sager og oplysninge­r om den enkelte borger på ét sted. Det sikrer gennemsigt­ighed og giver borgerne mulighed for at kigge myndighede­rne i kortene.

Det er regeringen­s ønske, at borgerne på sigt også skal kunne se, hvilke myndighede­r der har tilgået deres oplysninge­r. Regeringen vil derfor undersøge, om det er muligt at stille krav om logning i systemer med personføls­omme oplysninge­r, så borgerne kan få indblik i, om uvedkommen­de har haft adgang til deres oplysninge­r.

Det skal også være mere gennemsigt­igt, hvilke oplysninge­r myndighede­rne deler med andre myndighede­r. Og borgerne skal i højere grad kunne give samtykke til, hvordan det sker. Regeringen vil også nedsætte et dataetisk råd og undersøge muligheden for, at borgerne kan kræve oplysninge­r, som myndighede­rne ligger inde med, slettet.

Disse og flere andre initiative­r skal føre til, at 90 pct. af borgerne inden 2024 har tillid til det offentlige­s behandling af data, og 60 pct. har høj tillid. Og vigtigst: at vi fortsat har en digital service i verdenskla­sse.

Jytte Hilden, fhv. socialdemo­kratisk folketings­medlem og minister – i Politiken Jeg tror aldrig nogensinde, at man havde råbt, skrevet og tegnet de samme ting om mig, hvis jeg havde været en mand. Pia Kjærsgaard (DF), fmd. for Folketinge­t — i Politiken

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark