Jyllands-Posten Søndag

Folkeskole­reformen er en katastrofe

-

Jeg bliver simpelthen så harm, når jeg læser, at undervisni­ngsministe­riet i dag kan konkludere, at flere børn ikke lærer at skrive og stave, og at niveauet falder i vores folkeskole. Her kunne man så forvente, at der blev gjort noget ved det, og at man tog fat om problemets rod: En reform, som – råbte og skreg mange af os allerede dengang om – ville vise sig at være en katastrofe. Men nej, svaret er åbenbart tålmodighe­d.

Hvor mange år skal reformen vise sig ikke at virke? Hvor mange unge mennesker skal have en dårligere fremtid, fordi man insisterer på at fortsætte ad den forkerte sti? Hvor længe skal vi vente, mens den unge generation betaler regningen?

Når jeg møder elever på landets folkeskole­r, fortæller de mig om en folkeskole, hvor man sidder til langt ud på eftermidda­gen uden rent faktisk at få noget ud af undervisni­ngen. De fortæller om en reform, der fra dag et hverken i mål eller middel har villet give dem de redskaber, de skal bruge for at blive klogere.

Problemet er ikke implemente­ringen af reformen, eller at ”ting tager tid”. Problemet er, at reformen var forkert. Problemet er, at man tvinger børn til at være længere tid i en skole, hvor de får en dårligere undervisni­ng. Juryen er nu kommet med dens dom, og den var præcis, som vi forudså: flere skoletrætt­e børn og dårligere resultater. For hvis man troede, at mere undervisni­ng af den slags, der ikke virkede før, var løsningen, og at problemer kunne løses med lidt mere aktivitet i timerne, tvungne lektiecafe­er og en længere skoledag, så håber jeg virkelig, at man sidder og er flov i dag.

Første skridt er at erkende, at reformen var en fejl. Næste skridt er at rulle den tilbage. Sidste skridt er øget niveauindd­eling, så vi rent faktisk giver børn en undervisni­ng tilpasset deres niveau.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark