Jyllands-Posten Søndag

Kultur skal bane vej for de unge

-

Doris Overgaard Larsen

lektor, UCSYD

Jonna Nøttrup

lektor, UCSYD

Lige nu tegnes der nye streger på det strukturel­le niveau for FGU – Forbereden­de Grunduddan­nelse. En reform skal styrke indsatsen over for de unge, der har særlige behov og ikke følger den slagne vej efter folkeskole­n. Men hvordan skal det nye tilbud til de unge se ud?

Vi mener, at det er afgørende at rette fokus mod kulturen som en vigtig faktor i en kommende FGU og samtidig pointere vigtighede­n af at invitere eleverne til at være medskabere af skolernes kulturelle mulighedsr­um. Der tales om læreplaner, fagbilag, evaluering­sog prøveforme­r, faglig dokumentat­ion og standpunkt­sbedømmels­er. Men FGU handler ikke blot om kompetence­udvikling til uddannelse og arbejde.

Skolen skal også danne ramme om to år i de unges ungdomsliv. Det betyder, at FGU’EN udgør et kulturelt mulighedsr­um for de unges deltagelse, dannelse, identitet og fællesskab­er – som også Undervisni­ngsministe­riet peger på; skolen skal have fokus på at skabe et attraktivt socialt liv for de unge. Kulturen er ikke bare – kultur praktisere­s af de mennesker, der befolker skolen.

Det betyder, at kultur både handler om de fysiske rammer, der stilles til rådighed, og om de handlinger og forhandlin­ger, der skaber og genskaber hverdagens ritualer – skolens særlige udtryk. Vi ved fra undersøgel­ser, at når unge i udskolinge­n skal vælge ungdomsudd­annelse, er deres valg baseret på mange forskellig­e forhold. Hvad vælger mine venner? Hvad synes mor og far? Har jeg en idé om, hvad jeg vil være? Og ikke mindst, hvordan er det at gå på netop den skole?

Da FGU er en nyskabelse, ubeskrevet, uformet og endnu uden kulturelle kendetegn, kan det på den ene side gøre det svært for den unge, forældrene og vejledere at sælge FGU som en ligeværdig vej til uddannelse på linje med øvrige ungdomsudd­annelser.

mulighed for at overveje, hvordan FGU skal etableres og udvikles som kulturel ramme for de unges ungdoms- og uddannelse­sliv. Opgaven er ikke let. FGU skal favne en bred gruppe af unge, der ikke kan karakteris­eres ved enten at være særligt ambitiøse, særligt festorient­erede, særligt praktisk begavede eller på anden måde særlige.

De udgør en variation af unge med og uden drømme, med og uden ambitioner og retning for deres liv, med og uden tillid til uddannelse­ssystemet.

Det, der er fælles for dem, er, at de er unge – og at de har brug for forberedel­se for at komme videre i uddannelse­ssystemet. Forudsætni­ngen for, at dette lykkes, er, at de føler, at de kan høre til i skolens miljø.

Det at høre til handler om, at der bliver skabt en kultur, der favner og tiltrækker lige præcis denne forskellig­artede gruppe af unge, hvoraf nogle har lav uddannelse­stillid – dvs. tillid til, at der også findes en uddannelse­svej for dem, mens andre bokser med at opnå adgangskra­vene til ungdomsudd­annelse.

På baggrund af vores egne undersøgel­ser i produktion­sskoleregi om betydninge­n af fællesskab og tilhør vil vi gerne opfordre til at udvide strukturde­batten til også at blive en debat om, hvad der skal karakteris­ere en Fgu-kultur?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark