Jyllands-Posten Søndag

Der er stadig stort potentiale i kystprojek­ter

-

Lars Ramme Nielsen chef for turisme og oplevelses­økonomi i Dansk Erhverv

Tilbage i oktober 2015 gav regeringen dispensati­on til en række forsøgspro­jekter, som skulle sikre vækst og turisme ved vores kyster. Interessen var meget stor tilbage i 2014 og 2015. Der var mange gode projekter, og 38 ansøgere var på plads. I alt 20 projekter levede op til kriteriern­e.

For nylig er det så kommet frem, at det indtil videre har været svært at realisere en række af kystprojek­terne. Udfordring­en for projektern­e har i væsentlig grad været forbundet med mangel på finansieri­ng.

Siden regeringen i oktober 2015 gav dispensati­on til forsøgspro­jekter, er der imidlertid sket fremdrift på dette område. Processen og arbejdet med de første kystprojek­ter har haft stor værdi. De baner vejen for nye projekter. Samtidig er dansk kystturism­e nærmere finansieri­ng end nogensinde før.

Mange af de projekter, som blev valgt fra i sin tid, var i øvrigt ganske fornuftige. Derfor lyder opfordring­en fra Dansk Erhvervs side, at der sættes skub i udpegninge­n af op til 15 nye kystprojek­ter, samt at landsplans­direktiver for udviklings­områder og udlæg af nye sommerhuso­mråder snart kommer ud.

I forhold til de nuværende 10 kystprojek­ter bør tilladelse­n frigives til andre, hvis et eller flere af disse kystprojek­ter ikke realiseres. Blandt de største forhindrin­ger for kystprojek­terne er som nævnt adgangen til finansieri­ng.

Men i løbet af de seneste måneder tyder det på, at der er medvind på vej.

Dansk Kyst og Naturturis­me er dygtigt lykkedes med initiative­t ”Invest in Coastal Tourism in Denmark”. Det er en ny platform for relevante myndighede­r, operatører, investorer, developere og øvrige interessen­ter inden for kyst- og naturturis­men i Danmark.

Dansk Kyst- og Naturturis­me arbejder tillige med et nyt finansieri­ngsinstrum­ent kaldet ”Dansk Turismekap­ital”, som med forventeli­gt 1 mia. kr. i indskudska­pital fra Vækstfonde­n og 3 mia. kr. fra pensionska­sser med videre skal investere i økonomisk bæredygtig­e ejendomme og driftssels­kaber med vækstpoten­tiale inden for dansk kyst- og naturturis­me.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark