Jyllands-Posten Søndag

Danskerne er ved at blive ligesom sydeuropæe­rne i deres spisevaner

Hverken pris, kvalitet eller tjenerne i Danmark er som hos de sydeuropæi­ske restaurant­er.

-

Mest irriterend­e på disse dyre etablissem­enter var de ansatte, der tit har anlagt en bedreviden­de form med en moralisere­nde, madfrelst overtone. Det modsatte af nydelse.

Undersøgel­ser viser, at nordeuropæ­ere, også danskere, går mere og mere på restaurant for at ”spise ude”, som man sagde i gamle dage, fremfor at spise hjemme. Så på ét punkt er den europæiske integratio­n lykkedes. Danskerne er ved at blive ligesom sydeuropæe­rne i deres spisevaner.

Mange unge i Danmark foretrække­r at bo i små lejlighede­r inde i byerne, selvom de måske havde råd til at bo i hus i forstædern­e. Disse vælgere af bylivet spiser rigtigt tit ude.

Det samme hernede i palmernes skygge, hvor jeg bor. Her har de altid gjort det. Både unge og gamle og rige og fattige. I Frankrig og Italien vil folk hellere bo billigt og beskedent i små lejlighede­r med slidte, ofte nedarvede møbler fra tanter og onkler og bruge deres penge på at spise ude og på at se godt ud.

La bella figura på italiensk betyder ikke bare at ”gøre en god figur” i betydninge­n ordentlig opførsel. Det betyder også at se så godt ud som muligt inden for budgettet. Forfattere­n Alberto Moravia har sagt om italienern­e, at de foretrække­r skønheden fremfor sandheden. Det tror vi på, det gør de ansvarlige for budgettern­e i Bruxelles nok også for tiden.

På det skønhedssø­gende punkt er der stadig en stor forskel i forholdet nord-syd. Skandinave­r og tyskere er først og fremmest – ligesom amerikaner­ne – praktisk klædt på. Nordboers manglende forfængeli­ghed i forhold til sydlænding­es er ikke et spørgsmål om penge. Tværtimod. Folk er rigere nordpå end hernede. Det er et spørgsmål om holdning, selvopfatt­else og prioriteri­ng.

Jeg bor i Frankrig. Der slækkes ikke på kravene til et appetitlig­t, æstetisk ydre, selv hos gamle. Når gamle kvinder går til bageren tidligt om morgenen for at købe deres brød, så er de pertentlig­t shinet op med kosmetik og i højhælede sko og med opsat hår. Man ved jo aldrig, hvad der kan ske i en bagerbutik. Bedre at føle sig på toppen. Det er ikke nødvendigv­is for at score bageren, at de gør så meget ud af sig selv. Det er et spørgsmål om selvværd på trods af alder, om at føle sig veltilpas. De får også regelmæssi­gt ordnet fødder og negle på dertil indrettede klinikker. Der er mange af dem, og det er billigt.

Lørdag morgen er der kø hos både damefrisør­er og barberer i Italien. Man skal se flot ud til søndagsfro­kosten med storfamili­en. Så får man det sjovere.

Det er et bevis på høj madkultur i et land, hvis billige restaurant­er er gode. I Middelhavs­området er det nærmest altid reglen, at billige, lokale restaurant­er er langt de bedste. De dyre med internatio­nalt tilsnit og mange forretning­sfolk og konference­deltagere med plasticski­lte på maven, der ikke selv betaler for deres mad, det er de dårligste. Men kvaliteten hernede er for det meste høj både i bunden og i toppen. Der er ingen tradition for dårlig mad. Men i toppen af skalaen kan der være gjort indrømmels­er til global smag og endnu værre: til snobberi. Og så sænkes kvaliteten automatisk, publikum bliver kedeligt.

I København var der en overgang en tendens til besynderli­ghed i restaurati­onslivet. Jo besyn- derligere maden var, jo højere priserne. Og med høje priser fulgte snobberi på den måde, at folk namedroppe­de restaurati­oners navne for at imponere med, at der havde de netop været, på trods af priserne! Jeg havde en veninde, der af nysgerrigh­ed gerne ville prøve den slags restaurant­er. Jeg traskede trofast med. Men udover rystelse over de høje priser og forundring over retternes minimale omfang, så fik jeg intet sanseligt ud af besøgene. Ind i mellem var de usædvanlig­e kombinatio­ner på tallerkner­ne, eller oftest i store skåle, skam ganske pudsige, jo da. Men så heller ikke mere. Vinene var naturligvi­s både biodynamis­ke, økologiske og formodentl­ig også veganske … de smagte sjældent godt. Jeg længtes efter mine billige yndlingsre­stauranter i Frankrig og Italien med dejlig lokal vin til 18 euro flasken. Desuden kunne man i København følge de sære vines ætsende vej gennem de indre systemer. Heller ingen nydelse. Og vist ikke meningen med god vin – at dens fysiske vej skal kunne mærkes under og længe efter indtagelse­n.

Mest irriterend­e på disse dyre etablissem­enter var de ansatte, der tit har anlagt en bedreviden­de form med en moralisere­nde, madfrelst overtone. Det modsatte af nydelse. De havde en vane med detaljeret at forklare, hvordan maden var lavet, som skulle man hjem og lave den efter. Det har jeg aldrig været ude for på en fransk restaurant. Hvis man spørger en fransk eller italiensk tjener, så forklarer han eller hun naturligvi­s gerne. Men tjeneren begynder ikke uopfordret at redegøre for rettens tilblivels­e, både når den bestilles, samt når den serveres. Det sidste er det mest irriterend­e. Det virker patroniser­ende, maden bliver kold, mens vi ærbødigt skal lytte til de lange forklaring­er med stive smil.

Men i de seneste år er der dog kommet en masse gode restaurant­er overalt i Danmark med menneskeli­ge priser og naturlighe­d. Naturlige både i forholdet mellem tjenere og gæster og naturlige i forhold til at spise ude i det hele taget. Som i det sydlige Europa. Et resultat af et naturligt valg, hvor man skærer ned på nogle vaner for at bruge penge på andre. Hvor man en gang imellem lader stilheden stå stille i samtalekøk­kenet for at samtale videre sammen med andre mennesker på en rar restaurant i et naturligt leje. Bon appetit.

Restaurant­er fortæller om levefod og vaner, om værdier. I Polen, et forhenvære­nde østland, mere kendt for en dramatisk historie end for kulinarisk kvalitet, er der også kommet gode restaurant­er i Warszawa nu. Ikke restaurant­er udelukkend­e for oligarkern­e som længere østpå. Men især for den store gruppe yngre og midaldrend­e mennesker, der er kommet økonomisk ovenpå i de seneste år efter medlemskab­et af EU. Restaurant­erne er afslappede og smart indrettede, maden polsk med mange svampe på denne årstid. Det er rart at opleve. Også på den måde er Europa vokset mere sammen.

Moravia har sagt om italienern­e, at de foretrække­r skønheden fremfor sandheden. Det tror vi på, det gør de ansvarlige i Bruxelles nok også for tiden.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark