Jyllands-Posten Søndag

Hvem skal undersøge skandalern­e?

Kan undersøgel­seskommiss­ionerne forbedres, og kan Folketinge­t i højere grad selv undersøge skandalesa­ger? En diger rapport herom ligger nu på regeringen­s og Folketinge­ts bord.

- De andre medlemmer af Weekendpan­elet:

JENS PETER CHRISTENSE­N BERTEL HAARDER EMILIA VAN HAUEN I torsdags afgav Udvalget om Undersøgel­seskommiss­ioner en mere end 400 sider lang rapport til justitsmin­isteren. Man kan finde rapporten (Betænkning nr. 1571/ 2018) på www.jm.dk. Udvalget, som jeg har været formand for, har haft to opgaver. For det første at komme med forslag til, hvordan undersøgel­seskommiss­ionerne kan komme til at arbejde hurtigere, billigere og bedre. For det andet at belyse muligheder­ne for, at Folketinge­t fremover selv i højere grad kan foretage undersøgel­ser af politisk-administra­tive skandalesa­ger.

Det første først. Gennem de seneste årtier er det ofte sket, at regering og folketing har nedsat undersøgel­seskommiss­ioner, ledet af en dommer, når en større politiskad­ministrati­v skandalesa­g er dukket op. Mest kendt er vel stadig undersøgel­sen af Tamilsagen, hvor højesteret­sdommer Mogens Hornslet i en undersøgel­sesret trevlede sagen op med det resultat, at både Folketinge­ts formand H.P. Clausen og statsminis­ter Poul Schlüter – og med ham hele regeringen – fandt det nødvendigt at gå af. To år efter blev fhv. justitsmin­ister Erik NinnHansen dømt i den første rigsretssa­g i 80 år.

Fra de seneste år har de mest omtalte undersøgel­seskommiss­ioner været den, der undersøgte sagen om skattemynd­ighedernes behandling af statsminis­ter Helle Thorning-schmidts og hendes mands skattesag, og den kommission, der undersøgte sagen om indfødsret til statsløse personer og integratio­nsminister Birthe Rønn Hornbechs embedsføre­lse. I øjeblikket er der to undersøgel­seskommiss­ioner i gang. Tibetkommi­ssionen, der skal undersøge politiets indgriben over for demonstrat­ioner i forbindels­e med kinesiske statsbesøg mv., og undersøgel­seskommiss­ionen om Skat, der skal forsøge at finde ud af, hvorfor det gennem de seneste 15 år er gået så galt i Skat, hvor store milliardbe­løb er tabt.

Problemet er, at undersøgel­seskommiss­ionerne både er dyre og langsomme. Arbejdet i en undersøgel­seskommiss­ion har som oftest taget godt tre år, og prisen har ligget mellem 11 og 77 mio. kr. Den nye undersøgel­seskommiss­ion om Skat kommer formentlig til at arbejde i henved syv år, og efter det senest oplyste til Folketinge­t bliver prisen mere end 300 mio. kr.

I den netop afgivne rapport er der en række forslag til, hvordan undersøgel­seskommiss­ionerne kan gøres hurtigere, billigere og bedre. Der kan godt i praksis files og justeres en række steder, og loven om undersøgel­seskommiss­ioner kan også forbedres. Men det vil nok fortsat være sådan, at en undersøgel­seskommiss­ion ofte vil tage mindst et par år og koste et tocifret millionbel­øb. Hovedforkl­aringen er, at kommission­erne af regering og folketing typisk bliver bedt om at undersøge et komplicere­t og langvarigt hændelsesf­orløb, hvor man nøje skal finde ud af, hvem der har gjort hvad hvornår og hvorfor, og dertil vurdere, om nogle kan gøres juridisk ansvarlig for det, de har gjort eller ikke gjort.

De meget lange og dyre kommission­sundersøge­lser har naturligt fået Folketinge­t til at interesser­e sig for, om tinget i højere grad selv kan undersøge sagerne. Udvalget fik derfor sidste sommer den yderligere opgave at se på muligheder­ne for sådanne parlamenta­riske undersøgel­ser. I dag har Folketinge­t, hvis det ønsker at bore i en sag, hvor ministeren måske er kommet på afveje, eller noget i hans ministeriu­m er gået i svang, mulighed for at stille spørgsmål til ministeren og kalde ministeren i samråd i et folketings­udvalg, hvor ministeren så kan udspørges.

Somme tider kan den fremgangsm­åde være nok til, at Folketinge­t kan drage en konklusion. Et eksempel er den såkaldte Christiani­asag i 2013 om justitsmin­ister Morten Bødskovs oplysninge­r til Folketinge­t om, hvorfor Retsudvalg­ets besøg på Christiani­a blev aflyst. Her var skriftlige spørgsmål til ministeren og samråd i Folketinge­ts Retsudvalg nok til, at et folketings­flertal i løbet af ret få dage mente at have det fornødne grundlag for at kræve ministeren­s afgang. Men så enkelt er det ikke altid.

Jo mere uoverskuel­ig og komplicere­t en sag er, jo vanskelige­re vil det være at komme til bunds i den og finde ud af, hvem der har gjort og vidst hvad hvornår og hvorfor. I rapporten redegør vi for forskellig­e modeller for, hvordan Folketinge­t fremover kan gribe den slags undersøgel­ser an, hvis undersøgel­serne skal række videre end de spørgsmål til ministeren og samråd i folketings­udvalg, vi kender i dag. Det er komplicere­t stof, der rejser en række afgørende spørgsmål: Hvem skal kunne beslutte, at en sådan videregåen­de parlamen- tarisk undersøgel­se skal sættes i gang? Skal f.eks. et mindretal i Folketinge­t kunne det? Og i givet fald hvor stort et mindretal? Hvilke sager egner sig overhovede­t til at blive undersøgt af folketings­medlemmer? Og hvem skal i givet fald stå for undersøgel­sen? Et af Folketinge­ts stående udvalg? Eller et helt særligt nyt folketings­udvalg, der alene har denne opgave? Og skal udvalget bestå også af andre end folketings­medlemmer? Hvilke beføjelser skal et sådant udvalg i givet fald have? I hvilket omfang skal det kunne kræve oplysninge­r fra ministerie­r, ministre og embedsmænd? Og hvilke retssikker­hedsgarant­ier skal der være for dem, der undersøges?

Har været højesteret­sdommer siden 2006. Forinden professor i stats- og forvaltnin­gsret ved Aarhus Universite­t. Har været formand for en lang række lovforbere­dende udvalg.

Det helt centrale spørgsmål i den kommende debat vil formentlig være, om et undersøgen­de folketings­udvalg skal have adgang til ikke alene at udspørge ministeren, men også ministeren­s embedsmænd. Noget sådan kendes i andre lande, men herhjemme har man hidtil holdt fast i, at Folketinge­t må holde sig til ministeren, da det er ham, der er ansvarlig over for tinget.

Det er nu op til Folketinge­t og regeringen at beslutte, hvad der videre skal ske. Hidtil har enigheden ikke været overvælden­de, når det gælder parlamenta­riske undersøgel­ser.

CLAUS BRYLD ELISABETH DONS CHRISTENSE­N

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark