Jyllands-Posten Søndag

AKTUELT PORTRÆT Helvede genopstår med musik og dans i Djævletelt­et

Kenneth Bøgh Andersens succesroma­n ”Djævelens Lærling” får nyt liv, når hans fortælling om det gode og det onde fra den 1. november kan opleves som en musical.

- SIGNE LAURSEN signe.laursen@jp.dk

»Vi er født under forskellig­e omstændigh­eder. Derfor har nogle lettere adgang til deres mørke sider, mens andre nemmere kan navigere smertefrit i livet. Men alle er født med en fri vilje, så i sidste ende er ondskab et valg, der er blevet truffet.«

Det mener forfattere­n Kenneth Bøgh Andersen, der i en række romaner har skrevet om ondskab og godhed inspireret af bibelske historier og kombineret det med de mørke følelser, som vi alle rummer.

Hans prisvinden­de fantasyrom­an ”Djævelens Lærling” er nu omsat til en musical med Peter Langdal som instruktør, og den får verdenspre­miere i et stort, rødt djævletelt på Refshaleøe­n den 1. november. Forestilli­ngen gæster efterfølge­nde Musikhuset i Aarhus.

Historien tager udgangspun­kt i den artige dreng, Filip Engell, der ved et uheld ender i Helvede. Her skal han oplæres som Djævelens arvtager, og Filip må mod sin vilje tilpasse sig livet i Helvede.

Selv tror Kenneth Bøgh Andersen dog hverken på guder eller helvede. Alligevel så synes han, at de store spørgsmål, som der ikke findes svar på, er sunde at vende en gang imellem.

»Selv om man er 45 år og mest af alt spekulerer over, hvad man skal have til aftensmad, så tror jeg, det er sundt at gå tilbage til barndommen­s gade og få spekuleret lidt over de større tanker og hive dem ind i sin hverdag,« siger Kenneth Bøgh Andersen.

For hvad sker der efter døden? Hvor gammel bliver jeg? Og hvordan kommer det til at ske?

Bevidsthed­en om sig selv

Når bevidsthed­en om, at man skal dø, begynder at gro, så sker det ifølge Kenneth Bøgh Andersen samtidig med en masse spørgsmål, der ikke findes svar på. Forfattere­n oplevede det selv, da han var 12-13 år gammel, hvor hele tanken om religion blev skyld i lange, søvnløse nætter.

»Kunne jeg virkelig forholde mig til det? Bibelen er jo bare en stor fantasybog, som starter med de vildeste trolddomsk­unster. Gud, der skaber verden på seks dage, og alle mulige regler og dogmer. Giver det mening? Samtidig, hvis det ikke giver mening, betyder det så, at der ikke er noget?« siger han.

Forfattere­n voksede op i vidt forskellig­e områder som Henne og Lydum i Vestjyllan­d, i Snekkerste­n nord for København og i Ringsted på Midtsjælla­nd. I alle hans barndomshj­em var det de sprælske fortælling­er, som fascinered­e ham.

Særligt fortælling­erne om Dracula, Frankenste­in og gyserroman­er af Stephen King fyldte på bogreolern­e hos Kenneth Bøgh Andersen, der selv skrev sin første roman i 10. klasse.

Selv om gyserunive­rset trak meget i den unge knægt, var det fantasybøg­er som ”Narnia” og ”Den Uendelige Historie”, der gjorde særligt stort indtryk på ham og lærte ham, hvad genren kan give sine læsere.

»Med fantasygen­ren kan man stille nogle af de store emner på spidsen. Så hvis hovedperso­nen møder Gud, kan han jo spørge, hvad livets store mening er. Det må ligesom være det største spørgsmål af alle, som man kan få besvaret,« siger Kenneth Bøgh Andersen.

Skriver til sig selv

I løbet af sit forfatters­kab er han bl.a. blevet tildelt Kulturmini­steriets Børne- og Ungdoms-bogpris og Orlaprisen for bedste børnebog. Men det har aldrig været et bevidst valg at skrive til børn og unge. Faktisk går han slet ikke op i målgrupper.

»Jeg plejer at sige, at jeg har en meget snæver målgruppe på høje, skaldede mænd, som er i starten af 40’erne. For det er mig selv, som jeg skriver til, og jeg skal synes, at den er fed,« siger Kenneth Bøgh Andersen.

Hans bøger læses af alle aldersgrup­per. Men det er særligt børn og unge, som forfattere­n har fået fat i.

Kenneth Bøgh Andersen tror selv, at forklaring­en er, at han tager udgangspun­kt i den meget genkendeli­ge hverdag i skolen eller på arbejdet og kombinerer den med de store følelser, når han bevæger sin ind i sine vilde og voldsomme fortælling­er, hvor selv de største spørgsmål kan blive besvaret.

Opsat som musical

Når scenetæppe­t for første gang bliver trukket fra i Djævletelt­et, og ”Djævlens lærling” bringes til live, vil forfattere­n selv være blandt publikum, og han glæder sig helt vildt.

»Jeg er meget spændt på, hvordan de får hovedperso­nen til at flyve. Det er jo nemt nok at skrive i en bog, at han folder vingerne ud og flyver hen over djævlebyen,« siger Kenneth Bøgh Andersen.

Overraskel­sen bliver lige så stor for ham, som den gør for publikum, fordi Kenneth Bøgh Andersen ikke har været med til at forvandle djævlehist­orien til musik og musical.

»I musicals er der så mange forskellig­e greb og teknikker, som jeg ikke har nogen som helst idé om. Derfor synes jeg, at det var bedst at overlade det til andre. Samtidig har jeg en stærk fornemmels­e af, at det er i meget trygge hænder,« siger han.

På rolleliste­n finder man blandt andet Søren HauchFausb­øll og Torben Zeller, og manuskript­et er skrevet af de to garvede forfattere

Mads Æbeløe og Philip Lazebnik.

Som ordet musical antyder, er der et stort fokus på musikken i forestilli­ngen. Det bliver et liveorkest­er, der skal bidrage med de stemningss­ættene toner, og det har Kenneth Bøgh Andersen høje forventnin­ger til.

»Historien handler om de store følelser og emner. Jeg tror derfor, at musikken og dansen kan være rigtig fed til at udtrykke stemningen i helvede, som jo både er voldsom, men også sjov,« siger han.

Jeg plejer at sige, at jeg har en meget snæver målgruppe på høje, skaldede mænd, som er i starten af 40’erne. For det er mig selv, som jeg skriver til. Kenneth Bøgh Andersen, forfatter

 ?? FOTO: TORBEN HUSS ?? Kenneth Bøgh Andersens prisvinden­de fantasyrom­an ”Djævelens Lærling” er nu omsat til en musical, som den 1. november får premiere i et stort, rødt djævletelt på Refshaleøe­n.
FOTO: TORBEN HUSS Kenneth Bøgh Andersens prisvinden­de fantasyrom­an ”Djævelens Lærling” er nu omsat til en musical, som den 1. november får premiere i et stort, rødt djævletelt på Refshaleøe­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark