Jyllands-Posten Søndag

Multikunst blev hans levevej

- LARS OLE KNIPPEL

Claus Bojesen drømte om at blive filosof og læse idéhistori­e hos den legendaris­ke professor Johannes Sløk på Aarhus Universite­t, men ønsket blev betragtet som urealistis­k. I stedet havnede han på Kunstakade­miets Arkitektsk­ole.

Bagagen til denne studieretn­ing var solid med to arkitektfo­rældre, men det røde opgør hærgede dengang på landets undervisni­ngsinstitu­tioner, og unge Claus Bojesen gad ikke læse Marx. Han havde som ganske ung gået på Harald Isensteins Kunstskole og forsagede nu det marxistisk­e evangelium til fordel for studiet af modernisme­ns altmuligma­nd, le Corbusier, og malede surrealist­iske malerier ved siden af.

Claus Bojesen blev indlemmet i kredsen omkring Galleri Passeparto­ut i København og fyldte flere lærreder med surrealist­isk scenarier, opfandt tillige Passeparto­uts Bibliotek og opnåede medlemskab af Gruppe Gyrr på Den Frie og senere af Pro på Charlotten­borg. I 1973 vakte Claus Bojesen opsigt med kæmpebille­det ”De amerikansk­e gratier”, der var inspireret af amerikaner­nes krig i Vietnam.

Mange talenter i spil

Samtidig digtede Claus Bojesen og administre­rede klogt sine mange talenter, som fik næring på rejser. Først opholdt han sig i Berlin i det dengang delte Tyskland. Senere drog han til Norditalie­n og genoptog sine interesser for mytologi og ornamentik, satte kurs videre mod Frankrig, og senest er turen gået til Kina.

Sammenfatt­ende kan det konkludere­s, at Claus Bojesen har taget livtag med mange fremmede kulturer, hvilket afspejles i hans omfattende produktion, der kan ses herhjemme og i mange lande.

Claus Bojesen, billedhugg­er, grafiker, maler, eksperimen­talfotogra­f, Trørød

 ?? PRIVATFOTO ??
PRIVATFOTO

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark