Jyllands-Posten Søndag

Verdensstj­ernen på løbehjul kører for pigernes skyld

Lewis Hamilton beskrives som en mand med et stort ego. Søndag kan han vinde sit femte VM i Formel 1.

-

Det er en god idé at kigge sig godt for, hvis man går rundt i paddocken til et Formel 1løb.

Ikke fordi man skal være bange for at blive kørt ned af en Formel 1-racer – paddocken er det område, hvor beboelsesv­ogne og kantiner er stillet op, så medarbejde­re og sponsorer kan komme rundt bag ved racerbanen.

Nej, grunden til, at man skal have øjne i nakken, er, at Formel 1-feltets absolutte verdensstj­erne, Lewis Hamilton, ynder at fragte sig selv rundt på et løbehjul.

Når han har stillet op til de obligatori­ske pressemøde­r, hopper han sekundet efter på sit løbehjul og vupti – så er han den, der er skredet, for løbehjulet gør det let for ham at komme fra a til b. Og så har det den fordel, at den 33årige brite kan zigzagge sig uden om sponsorere, der vil have en selfie eller en autograf.

Da han selv var ung, gik han ellers meget op i autografer.

Hans autografbo­g var dog en lille smule anderledes end de andre drenges.

Som de andres var der autografer fra de store stjerner dengang i 1998. David Coulthard og Damon Hill – de britiske Formel 1-kørere på den tid.

Men i Lewis Hamiltons havde stjernerne­s også skrevet deres telefonnum­re.

Allerede som 13-årig var Lewis Hamilton så god til at køre gokart, at de rigtig gode racerkører­e gerne ville give et godt råd med på vejen, så de skrev godvilligt deres numre ved underskrif­ten.

Mclarens Ron Dennis – ham der fik både Jan og Kevin Magnussen ind i Formel 1 – sendte faxer til Lewis Hamiltons far, Anthony, med en kontrakt på 10 års længde.

Nogle år forinden var Lewis Hamiltons interesse for ræs begyndt. På en ferie på Ibiza kørte Anthony og Lewis om kap i gokarts i et tivoli.

Lewis var seks år gammel, og han blev så bidt, at hans far købte en gokart til ham. Som otteårig viste han allerede, at han var mere end et ordinært talent. Han vidste instinktiv­t, hvordan han skulle ramme et sving for at komme hurtigst igennem det og sætte bilen op til den strækning, der kom efter.

I ungdommen dominerede han juniorrækk­erne i Storbritan­nien, selv om han havde et langt mindre budget end konkurrent­erne – Anthony Hamilton måtte tage tre job for at skaffe penge til drengens sport.

Det kan man læse i et portræt fra 1998 i det britiske motorsport­smagasin Autocar.

Selv om Lewis Hamilton kun er 13 år – og han må være en nybegynder ud i discipline­n at blive interviewe­t – emmer portrættet af den arrogance, som mange mener, at Lewis Hamilton har.

»Jeg var ikke overrasket over tilbuddet,« siger han, da han bliver spurgt til sin kontrakt med Mclaren, der på det tidspunkt var et af de absolut førende Formel 1teams i verden.

Han fortæller også om, at han har mødt David Coulthard.

»Vi talte ikke om racing, vi talte om piger,« lyder det fra den unge mand, der afslutning­svis slår fast, at han gerne vil køre Formel 1 »for pigerne og fartens skyld«.

Han har siden nedtonet udtalelser­ne, men det er, som om Lewis Hamilton er to personer. På banen er han en fremragend­e racerkører, han kan endda blive den bedste nogensinde og er godt på vej, hvis – eller snarere når – han vinder titlen søndag. Men uden for banen har han været involveret i mange skærmydsle­r af forskellig karakter.

Kører stærkt i fritiden

Han er blevet taget for at køre med knap 200 km/t. på en fransk motorvej (politiet tog bilen med sig). Et par år efter blev han atter taget i at køre skødesløst på offentlig vej og måtte stå skoleret for en australsk domstol.

Nogle år senere smadrede han en Pagani Zonda til 16 mio. kr., da han havde »festet for meget og sovet for lidt« efter en Vm-titel.

Ifølge Forbes tjener han på den gode side af 300 mio. kr. om året, men trods den gode indtægt, og at der på selvangive­lsen står Monaco som hjemsted, var han alligevel et af de mest prominente navne, der kom frem, da skattefint­en i Panama-papirerne rasede. I 2013 landede han i sit privatfly på Isle of Man. Opholdet varede i to timer, hvor han underskrev papirer, der via en momsfinte sendte 33 mio. kr. tilbage til britens bankbog.

Arrogancen gør ham også til en svær mand at have i et team.

Allerede i hans første år hos Mclaren i 2007 fik holdet noget af den besværlige karakter at smage.

Den da 23-årige unge mand blev sat sammen med

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark