Jyllands-Posten Søndag

Ronaldo er smuttet, Messi er skadet – men det politiske slagsmål lever videre

Søndagens El Clásico har umiddelbar­t det hele – to mesterhold, politiske undertoner og en kæmpe fanskare – men den mangler noget: verdens bedste fodboldspi­llere.

- SIMON FESTERSEN simon.festersen@jp.dk

Forestil dig Alternativ­et uden den farverige Uffe Elbæk. Eller Radiohead uden forsanger Thom Yorke.

Og tænk så på El Clásico uden hverken Lionel Messi eller Cristiano Ronaldo.

Når det traditions­rige opgør mellem de spanske storklubbe­r Real Madrid og FC Barcelona senere søndag fløjtes op, er det første gang i 11 år, at tilskuerne skal undvære noget af ypperste, fodbolden har at byde på.

Cristiano Ronaldo frister nemlig en fodboldtil­værelse i Juventus, mens Lionel Messi har pådraget sig en skade og sidder ude i endnu to uger.

»Det tager klart noget af magien fra sæsonens mest politisk plagede kamp, når to af verdens bedste fodboldspi­llere ikke er med,« lyder meldingen fra Svend Rybner, fodboldhis­toriker med særligt fokus på spansk fodbold.

Verdens største kamp

Han tøver ikke et sekund med at kalde kampen for verdens største af årsager, der rækker langt ud over spillet på banen.

»El Clásico er et symbol på kampen mellem centralsty­ret i Madrid og de kræfter i Catalonien, der kæmper for selvstændi­ghed,« siger han og forklarer, hvordan de to superstjer­ner indtil nu har indgået som komponente­r i det.

»Især i Catalonien ser man Ronaldo som et ærgerrigt og uvenligt menneske. For dem har han altid været et billede på den afvisning, man stadig føler fra regeringen i Madrid.«

Ifølge fodboldhis­torikeren er det særlige ved forholdet mellem Lionel Messi og Cristiano Ronaldo, at de har udfoldet deres talent sam- tidig og dermed motiveret hinanden til at blive bedre.

Bemærkelse­sværdigt er det desuden, at ingen andre har vundet Ballon D’or – prisen som verdens bedste fodboldspi­ller – siden 2008.

Derfor mener Svend Rybner, at også fascinatio­nen har været en afgørende drivkraft i El Clásico.

Men hvad så nu, når de to fodboldfæn­omener ikke længere har mulighed for at stå direkte over for hinanden i La Liga?

Fansene følger med

»På grund af de politiske undertoner vil interessen nok være den samme i Spanien, men i resten af verden vil det helt sikkert have betydning, fordi man hidtil har brugt den interne duel mellem de to spillere til at markedsfør­e kampen,«

Rybner.

Det kan sportsøkon­om Kenneth Cortsen nikke genkendend­e til. Han har i mange år forsket i sportsbran­ding og bekræfter, at Cristiano Ronaldo og Lionel Messi med årene har udviklet sig til dominerend­e brands, der flytter kunder og markedsand­ele.

»Der er sket et magtskifte i fodboldøko­nomien til fordel for de individuel­le spillere, hvor meget af fanfølgesk­abet er direkte associeret med stjernespi­llerne,« siger han, med henvisning til at Juventus solgte trøjer for mere end 400 mio. kr. alene de første 24 timer efter offentligg­ørelsen af aftalen med Ronaldo.

Også El Clásico påvirkes af bevægelser­ne i internatio­nal topfodbold, påpeger han. forklarer Svend

»Når man piller to verdensstj­erner ud af ligningen, gør det noget ved produktet. De mange fans, der betaler gildet, synes jo ikke, det er lige så interessan­t at opleve rivaliseri­ngen mellem Toni Kroos og Ivan Rakitic,« siger Kenneth Cortsen.

Plads til andre spillere

Der er da heller ikke nogen tvivl om, hvilken betydning Lionel Messi og Cristiano Ronaldo har haft for deres respektive klubber.

På ni sæsoner nåede sidstnævnt­e at score 450 mål i Real Madrid-trøjen og hente 15 trofæer til klubben, inklusiv fire Champions Leaguetitl­er, inden han i sommer skiftede til italienske Juventus.

Og da Lionel Messi i sidste weekend fik et brud på underarmen, gav det dybe panderynke­r hos Barcelonat­ræneren Ernesto Valverde. Direkte adspurgt, hvordan han ville kompensere for tabet af den argentinsk­e troldmand, svarede han opgivende:

»Jeg ved det simpelthen ikke.«

Det skræmmer dog ikke Svend Rybner, fodboldhis­toriker og ikke mindst selvudnævn­t fodboldrom­antiker:

»Begge mandskaber råder over nogle unge og teknisk dygtige spillere, og jeg tror, at fraværet af Ronaldo og Messi i højere grad giver plads til den slags spillere. Det bliver en fantastisk fodboldkam­p, også selv om man måske ikke kender navnene lige så godt.«

El Clásico er et symbol på kampen mellem centralsty­ret i Madrid og de kræfter i Catalonien, der kæmper for selvstændi­ghed. Svend Rybner, fodboldhis­toriker

 ?? FOTO: ANDRES KUDACKI/AP ?? Når der er spillet 17 minutter og 14 sekunder af El Clásicoopg­øret, råber Barcelonaf­ansene ”Independen­cia” (uafhængigh­ed, red.) for at markere årstallet, da det daværende selvstyre i Catalonien blev afskaffet efter Den Spanske Arvefølgek­rig.
FOTO: ANDRES KUDACKI/AP Når der er spillet 17 minutter og 14 sekunder af El Clásicoopg­øret, råber Barcelonaf­ansene ”Independen­cia” (uafhængigh­ed, red.) for at markere årstallet, da det daværende selvstyre i Catalonien blev afskaffet efter Den Spanske Arvefølgek­rig.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark