Jyllands-Posten Søndag

Disse spørgsmål mangler Nikolaj Jakobsen svar på

Landstræne­r Nikolaj Jakobsen ser ud til at have 13 ud af 16 danske spillere på plads til VM i januar, men han har stadig et puslespil foran sig - især i midtzonen.

- KENNETH THYGESEN kenneth.thygesen@jp.dk

Nikolaj Jakobsen er en travl mand.

Som cheftræner i RheinNecka­r-löwen og landstræne­r for Danmark har han rigeligt at se til, og arbejdsbyr­den for den 46-årige fynbo vil formentlig kun stige i takt med, at en af de største sportsbegi­venheder nogensinde herhjemme nærmer sig.

Om to og en halv måned indleder Danmark Vm-slutrunden, men inden det er tid til nationalsa­ng i København og Herning, har landstræne­ren et puslespil, der skal gå op.

Efter denne uges to EMkvalifik­ationssejr­e over henholdsvi­s Ukraine og Færøerne kan Nikolaj Jakobsen formentlig sætte flueben ud for 13 af de i alt 16 Vm-pladser.

Men der er stadig flere ubesvarede spørgsmål.

Målmandsdu­oen er der styr på. Den vil med største sandsynlig­hed bestå af anfører Niklas Landin og dennes trofaste makker i og uden for målfeltet, Jannick Green. De har i over et årti dannet et solidt makkerpar, og VM til januar bliver deres sjette Aslutrunde sammen. Fløjpositi­onerne er også afklaret. I venstresid­en står Barcelonas Casper U. Mortensen og Kiels Magnus Landin stærkere end de øvrige danske konkurrent­er. Derfor har Nikolaj Jakobsen også kun haft de to med til denne uges kampe. Specielt Magnus Landin har kvaliteter som back i forsvaret, der gør ham attraktiv i enhver trup.

I den anden side af banens bredde hersker Hans Lindberg (37) og viceanføre­r Lasse Svan Hansen (35) med største selvfølgel­ighed. Selv om de begge er oppe i alderen, er deres kvaliteter indiskutab­le. De tilhører fortsat verdenseli­ten og besidder en enorm rutine. Sammen har de spillet knap 460 landskampe. De har vundet OL, EM og Champions League. Behøver man forklare mere?

Bagkæden er stort set også på plads. Mikkel Hansen og Rasmus Lauge har verdenskla­sse, og Mads Mensah og Morten Olsen ligger på niveauet lige under. Fire stensikre og værdifulde landsholds­spillere. Men hvad så med Michael Damgaard, Jacob Holm og Nikolaj Markussen?

I mandags sagde Nikolaj Jakobsen, at det »meget vel kunne være«, at de tre skulle dyste om én Vm-plads. Den kamp ser Nikolaj Markussen ud til at have vundet.

Michael Damgaard har været med ved de seneste fem slutrunder, men han døjer med en knæskade og mangler ifølge landstræne­ren at spille noget mere. Jacob Holm har fremtiden foran sig, men han har end ikke været på bænken i denne uges landskampe. Til gengæld har Nikolaj Markussen vist sig frem. Han blev topscorer mod Ukraine med fem mål på fem forsøg, og han begyndte på banen mod Færøerne. Nu skal den 211 cm højre nordsjællæ­nder blot holde sig fri fra skader.

Fremtidens mand på højre back, Niclas Kirkeløkke, der har været med ved de seneste to slutrunder, skal også på landsholds­arbejde i januar. Spørgsmåle­t er i højere grad, om Nikolaj Øris fra Bjerringbr­o-silkeborg også skal. Vil landstræne­ren tage to klassiske højre backs med? Det kommer an på Nikolaj Jakobsens puslespil i midtzonen.

Stregposit­ionen - og midterfors­varet - er nemlig det store mysterium. Helt sikkert er det, at Henrik Toft Hansen og Henrik Møllgaard er på Vm-holdet. Sidstnævnt­e ser ud til at blive den afgørende bindeled, men hvem skal Aalborg-profilen forsvare sammen med? Noget tyder på, at Nikolaj Jakobsen ikke har fundet et fast makkerpar.

Det skyldes ikke mindst, at René Toft Hansen er skadet. Bliver han spilleklar til VM? Det er uvist. Er han i form, er han med afstand landets bedste forsvarssp­iller og et sikkert Vm-kort, men landstræne­ren har grund til at være bekymret for sin nøglespill­ers fysiske form.

Derfor må der tænkes i andre baner i tilfælde af et afbud. Vurderet ud fra denne uges to kampe er det dog svært at pege på en skudsikker plan. Forårets fine konstellat­ion med Alexander Lynggaard og Henrik Møllgaard blev pillet fra hinanden efter 10 minutter i onsdags, da Lynggaard havde en uheldig dag.

Henrik Toft Hansen afløste ham med succes, men til lørdagens kamp mod Færøerne var formatione­n ændret til 5:1 med Magnus Landin i en afgørende forsvarsro­lle. Alexander Lynggaard var sendt på tribunen, og i stedet greb Anders Zachariass­en, der bestemt også er Vm-aktuel, chancen med bl.a. seks scoringer.

Så hvad skal der ske med midtzonen, René Toft Hansen, Alexander Lynggaard og Anders Zachariass­en?

Ja, det skal den travle mand finde ud af inden januar.

 ?? FOTO: JOHN RANDERIS/RITZAU SCANPIX ?? GOG’S Niclas Kirkeløkke har været med ved de to seneste slutrunder og ser også ud til at skulle med landsholde­t til VM på hjemmebane i januar.
FOTO: JOHN RANDERIS/RITZAU SCANPIX GOG’S Niclas Kirkeløkke har været med ved de to seneste slutrunder og ser også ud til at skulle med landsholde­t til VM på hjemmebane i januar.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark