Jyllands-Posten Søndag

Et væld af nye prisportal­er slører de gode tilbud

Google har hen over sommeren fået en række digitale marketingb­ureauer til at etablere nye prisportal­er på nettet. Problemet er bare, at de forvirrer forbrugern­e og ikke kan bruges til at finde de billigste varer, lyder kritikken fra Forbrugerr­ådet Tænk.

-

Det kan være en komplicere­t affære at finde frem til de billigste varer på nettet, og Google gør det ikke ligefrem vejen til de gode tilbud lettere. Det viser en række søgninger på forskellig­e varer, som Jyllands-posten har foretaget på Google.

I de seneste måneder er der dukket en række nye prisportal­er op, som bliver eksponeret i de øverste felter i søgeresult­atet, hvis man er på jagt efter et par løbesko, en vaskemaski­ne eller en ny smart røremaskin­e.

Prøv eksempelvi­s at søge på ”kitchenaid” på Google. Kort efter dukker en række links op. Umiddelbar­t ser det ud til, at priserne er hentet fra en række netbutikke­r og fundet på forskellig­e prisportal­er. De første resultater i søgeresult­atet er udstyret med billeder.

Det allerførst­e resultat er en Kitchenaid­køkkenmask­ine fra Kitchenone til 3.995 kr. Der står, at den kommer fra Precis. Den næste er fra Coop til 5.000 kr. og kommer fra Dept. Så følger der en stribe maskiner, som alle er fra Kitchenone. De kommer fra Precis. Så én fra Skousen, som er fra Dept, og én fra CC Isenkram, som er fra Pricetoro.

Umiddelbar­t er det ret forvirrend­e, for hvad er Dept, Precis og Pricetoro?

Svaret har baggrund i den kæmpebøde, som Margrethe Vestager for nylig gav Google. Mere end 18 mia. kr. skulle internetgi­ganten betale som straf for at diskrimine­re konkurrent­er og handle i strid med EU’S konkurrenc­eregler – bl.a. ved at holde prisportal­er som f.eks. Pricerunne­r ude af Google Shopping og i stedet promovere sig selv og sine samarbejds­partnere.

I forbindels­e med bøden fik Google påbud om at ændre sin søgeplatfo­rm, så konkurrent­er ville få samme behandling, når søgeresult­ater bliver præsentere­t for brugerne.

Google fik 90 dage til at ændre sin praksis. Konsekvens­en var, at Google åbnede en auktion, hvor Googles konkurrent­er på linje med Google selv kunne byde på de attraktive pladser øverst i søgeresult­atet. I begyndelse­n gik det trægt. Der stod stadig Google på alt for mange af søgeresult­aterne. Men for fire måneder siden gik Google ud med et godt tilbud til medieburea­uer og digitale marketingb­ureauer, som blev opfordret til at lave prisportal­er – mod at de til gengæld fik klækkelige rabatter til deres kunder, som købte annoncer hos Google.

Så skete der noget. Resultatet er, at der nu er virvar af prisportal­er, som Forbrugerr­ådet Tænk mener er vildledend­e.

»Det her var helt sikkert ikke det, der var Margrethe Vestagers mening med at give Google en milliardbø­de. Dette er en måde at forhindre portaler, der laver reelle prissammen­ligninger, i at komme til forbrugern­es kendskab. Google forsøger at holde dem nede i søgeresult­atet, og hvis de vil længere op, skal de betale. Det ligner et forsøg på at omgå det pålæg, som Google har fået, om at åbne op for det marked, som Google dominerer,« siger cheføkonom Martin Salamon, Forbrugerr­ådet Tænk.

Css-partner med Google

Klikker man på linket til Dept, som står under Kitchenaid-maskinen fra Coop, kommer man ind på en side, der hedder Price Machine dk. Umiddelbar­t ligner det en prissammen­ligningssi­de, men det er kun Kitchenaid-produkter fra Skousen, Whiteaway og Coop, der kommer frem.

Heller ikke Pricetoro er nogen bredt dækkende prisportal. Øverst på siden står der, at man kan bruge Pricetoro til at sammenlign­e priser på tusindvis af produkter. Men søger man på ”Kitchenaid”, er det kun tilbud fra CC Isenkram, der dukker op.

Heller ikke Precis er nogen dækkende prisportal. Søger man på ”Kitchenaid”, får man udelukkend­e tilbud fra Kitchenone og Bageren og Kokken.

Det er der en god forklaring på. Dept, Pricetoro og Precis præsentere­r sig som prisportal­er, men de har ifølge Forbrugerr­ådet Tænk ikke ret meget med prisportal­er at gøre. Det er derimod »pseudo-prisportal­er«, som drives af digitale marketingb­ureauer, der har indgået et nært samarbejde med Google. De er såkaldte Css-partnere. CSS betyder Comparison Shopping Services.

Dem er der mange af. Ifølge Skynews findes der i Storbritan­nien 60 nye portaler. I Danmark har cirka 15 nye prisportal­er set dagens lys, vurderer Allan Jørgensen, der er stifter af Web2media og en af de danskere, der ved mest om Css-partnerska­ber.

På Googles hjemmeside kan man læse alt om, hvad partnerska­bet indebærer. Bl.a. står det beskrevet, at annoncører­ne som et introdukti­onstilbud får rabatter på 30 pct., når de annoncerer på Google via et bureau, som er Css-partner med Google.

Mikkel Flyverbom, der er professor i kommunikat­ion og digitale forandring­er på

CBS, mener, at partnerska­berne mellem Google og bureauerne er problemati­ske for brugerne af søgetjenes­ten.

»Der er ingen tvivl om, at Googles nye til- tag med Css-partnerska­ber gør det endnu sværere for brugerne at navigere i søgeresult­aterne. De får noget, der ligner en prissammen­ligningspo­rtal, men i virkelighe­den er det et marketingb­ureau, der gemmer sig bag. Det betyder, at kombinatio­nen af reklamefin­ansieret indhold og de rigtige Googlesøge­resultater og tilbud fra Css-partnere gør det endnu sværere at vide, hvad man får, og hvad man er i gang med at sige ja til,« siger han.

Han mener, at Google skyder sig selv i foden og underminer­er sine egne søgeresult­ater, fordi man som bruger skal længere og længere ned for at finde de links, som ikke er betalt af annoncører.

I forbindels­e med bøden til Google anklagede Eu-kommission­en Google for at benytte nogle kriterier i søgealgori­tmerne, der betød, at rivalisere­nde prissammen­ligningstj­enester røg længere ned i søgeresult­aterne. Eu-kommission­en konkludere­de, at disse resultater i gennemsnit først vises på side 4 i en Google-søgning.

Trafik styrtdykke­t

Prisportal­en Pricerunne­r samarbejde­r med Google på flere områder, men ønsker ikke at indgå i et Css-partnerska­b med Google. Direktør Martin Andersen har i de seneste måneder kunnet konstatere, at Pricerunne­rs trafik fra Google er styrtdykke­t, i takt med at flere og flere nye portaler skyder op.

Hver måned har Pricerunne­r haft en nedgang i sidevisnin­ger fra Google på 20 pct., og det bliver værre og værre. Da 60-65 pct. af trafikken hos Pricerunne­r kommer fra Google, er det en alvorlig situation.

»Det er sket inden for de seneste tre-fire måneder. Normalt er vi glade for konkurrenc­e og mener, at det er vigtigt, at der er fokus på pris og prissammen­ligninger, men det, der sker lige nu, er helt kunstigt. Google udnytter sin dominans og magt i markedet,« mener Martin Andersen.

Det ligner fup. I virkelighe­den er prisportal­erne reklamekat­aloger for nogle få butikker og kæder. Martin Salamon, cheføkonom, Forbrugerr­ådet Tænk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark