Jyllands-Posten Søndag

Provokatio­ner skaber opmærksomh­ed

Når Veganerpar­tiet bruger ord som pædofili og kødspisnin­g i samme sætning, handler det om at samle tilhængere, vurderer en kommunikat­ionseksper­t. Provokeren­de sprogbrug er effektivt for et nyt parti, siger han. Retoriker er uenig.

- MANON BUCH manon.buch@jp.dk

Det trak op til en shitstorm, da Veganerpar­tiet i et kontrovers­ielt Facebook-opslag drog en parallel mellem kødspisnin­g, pædofili og vold mod børn.

Mange hundrede Facebook-brugere reagerede vredt på opslaget. Siden trak de to medstifter­e af Veganerpar­tiet, Henrik Vindfeldt og Michael Monberg, i land og sagde, at der ikke var tale om en sammenlign­ing mellem pædofili og kødspisnin­g, og at det var medierne, der havde strammet opslagets betydning.

Christian Kock, der er retoriker ved Københavns Universite­t, mener dog, at det er naturligt, at læsere af opslaget er blevet stødt over de tre eksempler.

»Selv om de ikke direkte sidestille­r pædofili med kødspisnin­g, bliver det en uundgåelig sammenlign­ing i de fleste menneskers hoved. Man behøver ikke at slå på den store moralske tromme for at få sin sag frem, og jeg tror, at en udmelding som denne kun kan skade deres sag. De har forregnet sig for at få opmærksomh­ed gennem provokatio­n, men det har desværre haft en negativ virkning, for der er ingen, der vil sammenlign­es med en pædofil,« fortæller han.

Han peger på, at den provokeren­de retorik ofte bruges i politisk sammenhæng.

»Inger Støjberg og hendes kage er et eksempel på dette. Hun lavede en fest i anledning af, at man systematis­k havde beskåret i nogle menneskers muligheder. Nogle få vælgere bliver tiltrukket af den form for retorik, men størstedel­en bliver frastødt,« siger Christian Kock.

Baconkomme­ntar virker

Klaus Kjøller, der er lektor i politisk kommunikat­ion på Københavns Universite­t, mener dog, at opslaget har haft den ønskede virkning for Veganerpar­tiet.

»Da Veganerpar­tiet er et nyt parti, er dets største udfordring nu, at vælgerne skal opdage, at det eksisterer. Et provokeren­de sprogbrug giver omtale, og befolkning­en får øjnene op for partiet. Når det trækker i land og pointerer, at der ikke er tale om en sammenlign­ing, virker det mindre stødende på partiets bagland. Det er vejen frem for et nyt parti,« siger han.

Retorikken mod dyremishan­dling ser dog ikke ud til at have en effekt i forhold til de etablerede politikere.

Det var miljø- og fødevaremi­nister Jakob Ellemann-jensen (V), der for alvor medvirkede til omtalen af Veganerpar­tiet, da han i forbindels­e med Folketinge­ts åbning udtrykte sin kærlighed til bacon, efter at Henrik Vindfeldt udspurgte ham om dyrevelfær­d. Mandag aften, da ca. 300 landmænd besøgte Agerskov Kro i Sønderjyll­and, kastede Jakob Ellemann-jensen endnu en baconkomme­ntar ud i den tætpakkede forsamling:

»Som det må være jer bekendt, elsker jeg bacon. Jeg har aldrig høstet så mange dødstrusle­r i mit liv, som efter at jeg sagde det. Når jeg smiler lidt af det alligevel, er det, fordi jeg ikke rig-

Et provokeren­de sprogbrug giver omtale, og befolkning­en får øjnene op for partiet. Klaus Kjøller, lektor i politisk kommunikat­ion

tig tror, at de har kræfter til at løfte noget og til at slå mig hårdt nok. Det må I ikke citere mig for. Så bliver de endnu mere rasende, og så skal de have kunstigt åndedræt.«

Hvorfor tager fødevaremi­nisteren ikke Veganerpar­tiet seriøst?

» Det er, fordi danskerne generelt ikke tager veganisme seriøst. Vi er et landbrugsl­and, og økonomisk set er det et håbløst projekt for Veganerpar­tiet. Det ved de etablerede partiet godt, og det er også derfor, at de ikke føler sig truede. Jakob Ellemann-jensen kan ikke signalere, at det er værd at overveje, at dyrene skal have mere plads i staldene, for så vil han rejse en storm i Venstre. Dyrevelfær­d er uden for den politiske dagsorden, og derfor kan han lave lidt grin med partiet,« siger Klaus Kjøller.

Og hvad betyder det for Veganerpar­tiet? » Baconkomme­ntaren er guld værd for et nystartet parti som Veganerpar­tiet. Eksponerin­g er det vigtigste for partiet lige nu, og det får det ved at komme i dialog med en etableret politiker. Jo mere et parti bliver hånet og krænket, desto mere samler baglandet sig om partiet, fordi det bliver irriteret på Jakob Ellemann-jensen og hans retorik,« siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark